Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik


Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie. Gezien deze nog altijd essentiële functie blijven wachtwoorden een belangrijk doelwit voor steeds geraffineerdere cybercrime aanvallen. En dus is het voor iedereen noodzakelijk om proactieve maatregelen te nemen om accounts en persoonlijke informatie nog beter te beschermen. En dat is hard nodig, want nog veel vaak worden er makkelijk te raden wachtwoorden gebruikt, of maakt men gebruik van 1 wachtwoord voor verschillende online accounts. Vandaag, de eerste donderdag van mei, is het World Password Day, een dag om hier nog eens extra bij stil te staan.

World Password Day

Ter gelegenheid van World Password Day geven experts van Kaspersky een aantal essentiële tips om de beveiliging van wachtwoorden te verbeteren, zodat gebruikersgegevens uit handen van cybercriminelen blijven. Zwakke en eenvoudige wachtwoorden zijn altijd al een aantrekkelijk doelwit geweest voor oplichters. Het kraken ervan geeft criminelen namelijk toegang tot verschillende soorten gegeven: van persoonlijke gegevens tot financiële informatie en medische dossiers.

Uit Kaspersky’s telemetrie blijkt dat er in 2023 meer dan 32 miljoen pogingen zijn gedaan om wachtwoorden te stelen van gebruikers. In 2022 ging het om meer dan 40 miljoen pogingen. Ondanks de daling benadrukken deze cijfers wel de groeiende noodzaak voor gebruikers om sterke, unieke en gevarieerde wachtwoorden te maken voor verschillende accounts. Op deze manier beperken gebruikers de risico’s van cyberbedreigingen en behouden ze hun persoonlijke veiligheid online.

Tips voor betere en veiligere wachtwoorden:

De ‘associatiemethode’ voor sterke en memorabele wachtwoorden

De associatiemethode houdt in dat je een wachtwoord maakt van een reeks woorden of ideeën die een persoonlijke betekenis hebben, maar niet makkelijk te raden zijn door anderen. Bijvoorbeeld een wachtwoord gebaseerd op een favoriete quote of songtekst. Deze techniek genereert sterke wachtwoorden zonder dat je ze uit het hoofd hoeft te leren en je ze dus ook makkelijk kan onthouden. Bijvoorbeeld, een zin “Ik ben voor het eerst in Parijs geweest in 2008” kan worden omgezet in een wachtwoord “IbvheiPgin2o:o8”.

Gewone wachtwoorden saai? Ga voor een emoji!

Moet je een wachtwoord aanmaken of wijzigen, maar heb je niet de verbeelding om iets nieuws te verzinnen, dan kunnen emoji wachtwoorden een veilige en niet-standaard optie zijn. Omdat ze deel uitmaken van de Unicode-standaard, is het mogelijk om ze als wachtwoord te gebruiken. Een van de belangrijkste voordelen is dat scammers emoji-wachtwoorden niet kunnen kraken, omdat verschillende tools dit soort combinaties niet kunnen kraken. Meer informatie over het instellen van een emoji-wachtwoord is hier te vinden.

Vermijd open deuren

Het gebruik van veelgebruikte wachtwoorden zoals “123456”, “wachtwoord” of “admin” is een open deur die je moet vermijden omdat cybercriminelen met geautomatiseerde tools heel makkelijk de juiste combinatie kunnen raden. Slechts in enkele seconde krijgen ze toegang tot persoonlijke gegevens. Een sterk en ingewikkeld wachtwoord bevat een mix van letters, cijfers en symbolen en vermijdt persoonlijke informatie zoals namen of verjaardagen. Daarnaast zijn er online openbare gratis diensten waarmee iedereen kan controleren hoe sterk zijn wachtwoorden zijn om mogelijke risico’s te beperken.

Oud maar goud: één account – één wachtwoord

Deze aanpak zorgt ervoor dat als één account wordt gecompromitteerd, de anderen veilig blijven. Door voor elk account een uniek wachtwoord aan te maken, minimaliseer je de schade die een hacker kan aanrichten als hij erin slaagt er een te stelen. Deze aanpak isoleert beveiligingslekken en helpt gevoelige gegevens te beschermen. Volgens een wereldwijd onderzoek heeft de gemiddelde gebruiker ongeveer 8 accounts. Het onthouden van zelfs 2-3 lange en ingewikkelde wachtwoorden (met maximaal 15 symbolen) kan voor de meeste gebruikers onmogelijk zijn. In dit geval is het veilig en nuttig om de verantwoordelijkheid voor het onthouden van alle wachtwoorden over te dragen aan een wachtwoordmanager.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Kaspersky Lab

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Hoewel veel mensen wel weten dat er risico's aan vastkleven, blijken 1 op de tien mensen wel gevoelige, intieme digitale beelden te delen.

Cybercrime23.04.2024

Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost geworden. Voor de criminelen die erachter zitten is het gewoon een lucratieve business. En zolang bedrijven blijven betalen, zoals recent de KNVB nog, blijft dt onverminderd doorgaan....

Cybercrime09.11.2023

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

De anti-phishing systemen van Kaspersky hebben in 2022 5 miljoen cryptocurrency-gerelateerde phishing-aanvallen voorkomen. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Omgekeerd was er een afname...

Cybercrime12.04.2023

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

In 2022 waren bijna 30.000 mobiele gebruikers wereldwijd het doelwit van stalkerware (geheime observatiesoftware die door huiselijk geweldplegers wordt gebruikt om slachtoffers te volgen), zo blijkt het meest recente Sta...

Cybercrime10.03.2023

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

De langverwachte serie “The Last of Us”, gebaseerd op de gelijknamige PlayStation-game, wordt nu uitgezonden in Nederland en is naar verluidt een van de meest succesvolle shows van HBO van het afgelopen decennium. Zo...

Cybercrime27.01.2023

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

The Last of ... scams
Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

No More Ransom, het initiatief dat werd geïntroduceerd om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te ontsleutelen, viert zijn zesjarig bestaan. Sinds de introductie is het gegroeid van vier partners naar 188...

Cybercrime26.07.2022

Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

Verder lezen over Security

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Booking.com zelf communiceert er niet over op zijn site en dat is spijtig: er is namelijk sprake van phishing die vanuit zijn eigen platform plaatsvindt.

Cybercrime09.08.2024

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Verder lezen over Wachtwoord

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

​World Password Day: 5 creatieve tips voor een beter wachtwoord

Inmiddels ken je waarschijnlijk wel al heel wat tips voor slim wachtwoordbeheer, maar houd je je er ook echt aan? Schrijf jij je wachtwoorden niet op een post-it op je monitor en heb je zoveel mogelijk FaceID ingeschakel...

Cybercrime04.05.2023

​World Password Day: 5 creatieve tips voor een beter wachtwoord