Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
In een tijdperk waar cybercriminaliteit blijft toenemen en persoonlijke (online) data steeds meer waard worden, wordt het steeds belangrijker om je als consument goed te beschermen. Ondanks dat wachtwoorden als effectieve beschermingsmethode meer en meer ter discussie staan, blijven ze nu nog veel te belangrijk om geen aandacht aan te geven. Ze zijn vaak de voordeur naar jouw persoonlijke informatie en gegevens.
Vandaag op de Nationale Verander Wachtwoorden-dag is het goed om er maar weer eens even bij stil te staan. Ondanks alle waarschuwingen blijven mensen wachtwoorden gebruiken als hun eigen voornaam, 123456 en hun geboortedatum. Om deze reden heeft Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist bij McAfee, een korte tijdlijn van ons wachtwoordgebruik gemaakt en wat tips opgesteld om te helpen bij veilig wachtwoord-management. Daarnaast komt het cybersecurity bedrijf met een wachtwoordquiz, waarmee jezelf kunt vaststellen hoe goed jouw wachtwoorden (en strategie) zijn.
Het verleden, heden én de toekomst van (veilige) wachtwoorden
Vroeger schreven we onze wachtwoorden rustig op een stukje papier of in een notitieboekje, omdat het onthouden van wachtwoorden vaak lastig is. Om die reden gebruikten we bovendien vaak één en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Bovendien bestaan wachtwoorden vaak uit een verzameling makkelijk te onthouden (en dus te raden!) gegevens, zoals de naam van ons huisdier, onze geboortedatum of de geboortedatum van een familielid.
Tegenwoordig is de situatie beslist niet beter. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 23 online accounts met een password hebben en voor slechts 13 daarvan een uniek wachtwoord hebben ingesteld. Deze wachtwoorden zijn bovendien vaak variaties op een thema (waarbij slechts enkele letters of cijfers verschillen). Ook maken we voor onze inlogs steeds vaker gebruik van sociale media, wat betekent dat we een heel aantal accounts beveiligen met slechts een wachtwoord.
In de toekomst helpt de techsector ons gelukkig steeds meer onze accounts te beveiligen. Dankzij diverse technologieën als inloggen met vingerafdruk en twee-factor-authenticatie kunnen we onze accounts steeds eenvoudiger een stuk veiliger maken. Bovendien hebben we uiteindelijk misschien zelfs helemaal geen wachtwoorden meer nodig. Tot die tijd moeten we ons echter behelpen. We kunnen onze wachtwoorden natuurlijk wél zo veilig maken, en ons wachtwoordmanagement zo optimaliseren. Let daarbij op de volgende punten:
Zorg voor een sterk wachtwoord.
Hou je hierbij niet alleen aan de restricties die het account aan je stelt (minimum aantal tekens, variatie in cijfers, letters en tekens etc.) maar kijk ook goed naar de keuzes die je maakt. Heb je gebruik gemaakt van gemakkelijk te raden data, zoals je naam? Maak je gebruik van cijferreeksen zoals ‘123456’? Een veilig wachtwoord is niet makkelijk te raden, lang en bevat cijfers, tekens en letters door elkaar.
Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account dat je gebruikt.
Dat is misschien een inkoppertje, maar blijkt dus door nog lang niet iedereen te worden toegepast. Let ook op bij het aanmaken van accounts: kies liever voor een nieuwe inlog, dan gebruik te maken van de inlog-mogelijkheid met je sociale media-accounts. Op die manier kun je steeds een ander wachtwoord kiezen.
Maak gebruik van een password manager.
Heb je moeite met het onthouden van al die wachtwoorden? Maak dan gebruik van een password manager (True Key als voorbeeld). Hierin kun je niet alleen je wachtwoorden voor accounts opslaan: je manager helpt je ook met het aanmaken van nieuwe, veilige wachtwoorden.
Stel multi-factor-authenticatie in.
Veel accounts maken het tegenwoordig mogelijk om multi-factor-authenticatie in te stellen, waarbij je bijvoorbeeld niet alleen inlogt met een wachtwoord, maar daarnaast een verificatiecode ontvangt op een vertrouwd apparaat. Wanneer je deze optie hebt, stel hem dan in: dit vergroot direct de veiligheid van het account.
Wachtwoordenquiz
Weet je dit allemaal al? Test je kennis in de wachtwoordenquiz door de volgende vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden:
- Je wachtwoorden bestaan in ieder geval niet uit de naam van je huisdier, je adres, geboortedatum of achternaam.
- Je gebruikt verschillende wachtwoorden voor al je accounts.
- Je wachtwoorden zijn minimaal 8 karakters lang en bevatten een combinatie van cijfers, grote en kleine letters en andere karakters.
- Je verandert je wachtwoorden regelmatig.
- Je vergrendelt je telefoon en andere apparaten waar mogelijk met je vingerafdruk.
- Je deelt je wachtwoorden niet met je partner, familieleden of vrienden.
- Je maakt gebruik van een password manager.
- Je schrijft je wachtwoorden niet op papier.
- Wanneer je een beveiligingsvraag moet beantwoorden, pak je dat creatief aan. Als er gevraagd wordt om je geboorteplaats, kies je in plaats daarvan voor je favoriete stad, zodat mensen het antwoord niet gewoon terug kunnen vinden op je Facebook-profiel.
- Je zorgt ervoor dat niemand meekijkt wanneer je een belangrijk wachtwoord invoert.
- Je maakt gebruik van wachtwoordzinnen die alleen voor jou iets betekenen.
- Je maakt gebruik van multi-factor-authenticatie.
- Tel het aantal keren dat je ‘ja’ hebt geantwoord bij elkaar op en zie hieronder hoe goed je op dit moment bezig bent:
Ben jij een Hackershulpje of niet?
9-12 punten: wachtwoord expert! Je neemt de veiligheid van je wachtwoorden serieus en bent je bewust van de risico’s. Nog beter worden? Stel dan waar mogelijk multi-factor-authenticatie in en verander je wachtwoorden met meer regelmaat.
4-8 punten: wachtwoord beginner. Je hebt je basiskennis op orde, maar kunt nog een hoop doen om de veiligheid van je accounts te verbeteren. Kijk naar bovenstaande tips, gebruik een password manager en ga aan de slag: voor je het weet ben je een expert!
0 – 3 punten: hackershulpje. Ojee – je lijkt je eigen veiligheid nog niet zo serieus te nemen. Ga aan de slag met bovenstaande tips en probeer nog meer punten uit de quiz af te strepen, want je veiligheid kan wel een upgrade gebruiken!
Verder lezen over Hackers
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime30.09.2024
De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO
heb je echt de bank aan de telefoon?Cybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieVerder lezen over Security
DC Business09.12.2024
Waarom regressietests belangrijk zijn voor je IT-organisatie
Cybercrime25.11.2024
Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday
Gadgets25.11.2024
Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning
En Black Friday deals!Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Verder lezen over Wachtwoord
Cybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Cybercrime06.02.2024
Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten
Cybercrime04.01.2024
We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer
Cybercrime24.11.2023
Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt
Mobile15.08.2023
Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter
Cybercrime21.06.2023
Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken
Relaxed inloggen op je iPhoneCybercrime24.05.2023