Cybercrime24.11.2018

Vandaag is het de Nationale Verander Wachtwoorden-dag


Ben jij ook een Hackershulpje, speel de quiz

In een tijdperk waar cybercriminaliteit blijft toenemen en persoonlijke (online) data steeds meer waard worden, wordt het steeds belangrijker om je als consument goed te beschermen. Ondanks dat wachtwoorden als effectieve beschermingsmethode meer en meer ter discussie staan, blijven ze nu nog veel te belangrijk om geen aandacht aan te geven. Ze zijn vaak de voordeur naar jouw persoonlijke informatie en gegevens.

Vandaag op de Nationale Verander Wachtwoorden-dag is het goed om er maar weer eens even bij stil te staan. Ondanks alle waarschuwingen blijven mensen wachtwoorden gebruiken als hun eigen voornaam, 123456 en hun geboortedatum. Om deze reden heeft Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist bij McAfee, een korte tijdlijn van ons wachtwoordgebruik gemaakt en wat tips opgesteld om te helpen bij veilig wachtwoord-management. Daarnaast komt het cybersecurity bedrijf met een wachtwoordquiz, waarmee jezelf kunt vaststellen hoe goed jouw wachtwoorden (en strategie) zijn.

Het verleden, heden én de toekomst van (veilige) wachtwoorden

Vroeger schreven we onze wachtwoorden rustig op een stukje papier of in een notitieboekje, omdat het onthouden van wachtwoorden vaak lastig is. Om die reden gebruikten we bovendien vaak één en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Bovendien bestaan wachtwoorden vaak uit een verzameling makkelijk te onthouden (en dus te raden!) gegevens, zoals de naam van ons huisdier, onze geboortedatum of de geboortedatum van een familielid.

Tegenwoordig is de situatie beslist niet beter. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 23 online accounts met een password hebben en voor slechts 13 daarvan een uniek wachtwoord hebben ingesteld. Deze wachtwoorden zijn bovendien vaak variaties op een thema (waarbij slechts enkele letters of cijfers verschillen). Ook maken we voor onze inlogs steeds vaker gebruik van sociale media, wat betekent dat we een heel aantal accounts beveiligen met slechts een wachtwoord.

In de toekomst helpt de techsector ons gelukkig steeds meer onze accounts te beveiligen. Dankzij diverse technologieën als inloggen met vingerafdruk en twee-factor-authenticatie kunnen we onze accounts steeds eenvoudiger een stuk veiliger maken. Bovendien hebben we uiteindelijk misschien zelfs helemaal geen wachtwoorden meer nodig. Tot die tijd moeten we ons echter behelpen. We kunnen onze wachtwoorden natuurlijk wél zo veilig maken, en ons wachtwoordmanagement zo optimaliseren. Let daarbij op de volgende punten:

hackershulpje
hackershulpje

Zorg voor een sterk wachtwoord.

Hou je hierbij niet alleen aan de restricties die het account aan je stelt (minimum aantal tekens, variatie in cijfers, letters en tekens etc.) maar kijk ook goed naar de keuzes die je maakt. Heb je gebruik gemaakt van gemakkelijk te raden data, zoals je naam? Maak je gebruik van cijferreeksen zoals ‘123456’? Een veilig wachtwoord is niet makkelijk te raden, lang en bevat cijfers, tekens en letters door elkaar.

Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account dat je gebruikt.

Dat is misschien een inkoppertje, maar blijkt dus door nog lang niet iedereen te worden toegepast. Let ook op bij het aanmaken van accounts: kies liever voor een nieuwe inlog, dan gebruik te maken van de inlog-mogelijkheid met je sociale media-accounts. Op die manier kun je steeds een ander wachtwoord kiezen.

Maak gebruik van een password manager.

Heb je moeite met het onthouden van al die wachtwoorden? Maak dan gebruik van een password manager (True Key als voorbeeld). Hierin kun je niet alleen je wachtwoorden voor accounts opslaan: je manager helpt je ook met het aanmaken van nieuwe, veilige wachtwoorden.

Stel multi-factor-authenticatie in.

Veel accounts maken het tegenwoordig mogelijk om multi-factor-authenticatie in te stellen, waarbij je bijvoorbeeld niet alleen inlogt met een wachtwoord, maar daarnaast een verificatiecode ontvangt op een vertrouwd apparaat. Wanneer je deze optie hebt, stel hem dan in: dit vergroot direct de veiligheid van het account.

wwquiz
wwquiz

Wachtwoordenquiz

Weet je dit allemaal al? Test je kennis in de wachtwoordenquiz door de volgende vragen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden:

 1. Je wachtwoorden bestaan in ieder geval niet uit de naam van je huisdier, je adres, geboortedatum of achternaam.
 2. Je gebruikt verschillende wachtwoorden voor al je accounts.
 3. Je wachtwoorden zijn minimaal 8 karakters lang en bevatten een combinatie van cijfers, grote en kleine letters en andere karakters.
 4. Je verandert je wachtwoorden regelmatig.
 5. Je vergrendelt je telefoon en andere apparaten waar mogelijk met je vingerafdruk.
 6. Je deelt je wachtwoorden niet met je partner, familieleden of vrienden.
 7. Je maakt gebruik van een password manager.
 8. Je schrijft je wachtwoorden niet op papier.
 9. Wanneer je een beveiligingsvraag moet beantwoorden, pak je dat creatief aan. Als er gevraagd wordt om je geboorteplaats, kies je in plaats daarvan voor je favoriete stad, zodat mensen het antwoord niet gewoon terug kunnen vinden op je Facebook-profiel.
 10. Je zorgt ervoor dat niemand meekijkt wanneer je een belangrijk wachtwoord invoert.
 11. Je maakt gebruik van wachtwoordzinnen die alleen voor jou iets betekenen.
 12. Je maakt gebruik van multi-factor-authenticatie.
 13. Tel het aantal keren dat je ‘ja’ hebt geantwoord bij elkaar op en zie hieronder hoe goed je op dit moment bezig bent:

Ben jij een Hackershulpje of niet?

9-12 punten: wachtwoord expert! Je neemt de veiligheid van je wachtwoorden serieus en bent je bewust van de risico’s. Nog beter worden? Stel dan waar mogelijk multi-factor-authenticatie in en verander je wachtwoorden met meer regelmaat.

4-8 punten: wachtwoord beginner. Je hebt je basiskennis op orde, maar kunt nog een hoop doen om de veiligheid van je accounts te verbeteren. Kijk naar bovenstaande tips, gebruik een password manager en ga aan de slag: voor je het weet ben je een expert!

0 – 3 punten: hackershulpje. Ojee – je lijkt je eigen veiligheid nog niet zo serieus te nemen. Ga aan de slag met bovenstaande tips en probeer nog meer punten uit de quiz af te strepen, want je veiligheid kan wel een upgrade gebruiken!

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Hackers

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

Verder lezen over Security

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?