De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Vandaag is het Data Privacy Day: een internationale dag die in het teken staat van privacy, gegevensbescherming en vertrouwen. Bewustwording is nog altijd het toverwoord. Wil jij bewuster omgaan met privacy? Volg dan onderstaande stappen, opgesteld door Marc Vos van Intel Security, dan kan je jouw eigen online privacy en die van eventuele gezinsleden een stuk beter beschermen.
Updaten
Als je wil dat privégegevens ook echt privé blijven, zorg er dan voor dat cybercriminelen geen voet aan de grond krijgen. Van alle malware-infecties had het grootste deel voorkomen kunnen worden door simpelweg het besturingssysteem en alle applicaties up-to-date te houden.
Beveiligingssoftware op alle apparaten
Het up-to-date houden van jouw systeem zal de meeste oudere virussen buiten de deur houden, maar als je jezelf ook wil wapenen tegen nieuwere dreigingen, dan is beveiligingssoftware echt essentieel. Het team van McAfee Labs constateert momenteel gemiddeld 5 nieuwe dreigingen per seconde en er zijn geen aanwijzingen dat de activiteiten van de slechteriken op enig moment af zullen nemen. Zorg dus voor goede beveiligingssoftware, en als het even kan op alle apparaten.
Gebruik een sterk wachtwoord
De eerste verdedigingslinie in de strijd om veilige onlinedata is een goed wachtwoord. Iedereen zou inmiddels moeten weten dat zo’n wachtwoord sterk – en daardoor moeilijk te raden – moet zijn, maar iedere keer als er door hackers een lijst met gecompromitteerde wachtwoorden wordt vrijgegeven, staan er pareltjes zoals “password’, “wachtwoord” en “123456” bovenaan. Dan maak je het cybercriminelen wel heel erg gemakkelijk.
Gebruik ook nooit een wachtwoord dat gerelateerd is aan persoonlijke informatie die wellicht makkelijk te achterhalen is. Tuurlijk, verjaardagen en jubilea zijn makkelijk te onthouden maar echt ongeschikt als wachtwoord. En als je de mogelijkheid hebt om naast een sterk wachtwoord ook nog een andere vorm van authenticatie in te stellen, doe dat dan vooral!
Niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts
Vanwege het overweldigende aantal cyberaanvallen per dag, is de kans groot dat ook jouw favoriete website eens wordt gehackt, waardoor zomaar jouw gebruikersnaam en wachtwoord op straat kunnen belanden. Wanneer dit gebeurt, zullen hackers die gegevens op zo veel mogelijk plekken proberen te gebruiken, in de hoop andere gevoelige informatie buit te maken of zelfs toegang te krijgen tot een bankrekening.
Als jij voor alle accounts een ander wachtwoord gebruikt, hoeft je niet meteen alle online accounts te veranderen om de criminelen voor te zijn. Maar als die wachtwoorden stuk voor stuk ‘sterk’ moeten zijn, hoe gaan we die dan allemaal onthouden? Daar zijn voldoende wachtwoordmanagers voor beschikbaar.
Wees wantrouwig
Cybercriminelen proberen allerlei methoden om gegevens te ontfutselen. Een van de meest gebruikte methodes is ‘social engineering’. Dit begrip neemt vele gedaantes aan, zoals e-mailverzoeken om een account bij te werken of om bankgegevens te verstrekken in ruil voor een lucratieve financiële deal. Denk altijd heel goed na voordat je op een link in een e-mail klikt. Dit geldt ook voor e-mails van bekenden, omdat ook zij besmet kunnen zijn en misschien helemaal niet beseffen dat ze malware versturen. Zorg tevens ook dat je weet hoe je phishing-mails kunt herkennen.
Beperk de hoeveelheid gegevens die je deelt
Sociale media is een prachtige manier om van alles te delen met vrienden en kennissen. Natuurlijk is het belangrijk dat je de privacy-instellingen op sociale netwerken goed instelt, maar denk ook eens aan alle informatie die je verstrekt bij het invullen van formulieren of het aanmaken van een online-account. Vaak wordt er veel meer informatie gevraagd dan strikt nodig is. Als het niet noodzakelijk is, vul het dan niet in!
Hou online-accounts goed in de gaten
Stel: jouw wachtwoorden zijn eindelijk sterk en uniek en je deelt nooit meer gevoelige informatie met anderen. Dan nóg kan het gebeuren dat bijvoorbeeld jouw bank wordt gehackt, of de creditcardmaatschappij. Hou daarom altijd goed in de gaten of er geen dingen op uw rekeningen gebeuren waar je geen toestemming voor hebt gegeven. Veel creditcardbedrijven hebben smartphone-apps die waarschuwen bij iedere activiteit.
Verder lezen over Data
Technology27.06.2024
Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike
Cybercrime27.06.2024
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen
Online31.10.2023
Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?
Technology20.09.2023
Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde
Online25.08.2023
Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox
Online11.07.2023
Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan
Komt Threads dan nu wel naar Europa?Cybercrime28.06.2023
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe
41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalekCybercrime26.05.2023
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla
Verder lezen over Privacy
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligVerder lezen over Security
Cybercrime25.11.2024
Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday
Gadgets25.11.2024
Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning
En Black Friday deals!Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024