Cybercrime13.10.2022

Pas op voor deze nieuwe, maar veelgebruikte fraudetrucs


De Nederlandse Vereniging van Banken wil graag dat mensen training krijgen om eerder te ontdekken dat iemand ze probeert te manipuleren. De vereniging zag in de eerste helft van 2022 dat fraudeurs met allerlei verschillende methodes komen om mensen informatie afhandig te maken en dat het voor sommige klanten moeilijk is om dit te kunnen bijbenen. In 2021 zouden Nederlanders 2,5 miljard euro schade hebben gehad door ciminaliteit. We nemen een aantal veelgebruikte trucs met je door.

Helpdeskfraude

Het is een bekende: je wordt gebeld door de ‘helpdesk’ van Microsoft omdat je een probleem zou hebben. Deze helpdeskmedewerkers spreken meestal geen Nederlands, maar ja: Microsoft is ook geen Nederlands bedrijf. Echter kun je je waarschijnlijk niet herinneren dat je ooit ergens een probleem hebt aangemeld, of misschien bezit je niet eens een apparaat van Microsoft. Zodra je iemand in het Engels hoort zeggen dat hij van Microsoft is en dat je een probleem hebt: ophangen. Microsoft kan je ook wel op een andere manier bereiken als dat nodig is.

Verdachte activiteit op je bankrekening

Sommigen scharen het onder helpdeskfraude, maar wij maken voor de zekerheid toch het verschil. Je krijgt ook wel eens een telefoontje, smsje of e-mail van een medewerker van de bank, het Centraal Justitieel Incassobureau of de Belastingdienst. Deze laten weten dat je snel een bedrag moet overmaken, om een boete te voorkomen. Niet doen, want dit geld gaat linea recta naar het spaarvarken van de fraudeur die je net ‘aan de lijn’ had. Mocht je toch twijfelen of er iets aan de hand is met bijvoorbeeld je bankrekening: kijk even zelf op je rekening en neem zelf contact op via de klantenservice van je bank om het een en ander te checken. Lees ook ons artikel over de Ministry of Justice-telefoontjes.

Energiecrisis

Hoewel het energieplafond heel fijn is, blijft het belangrijk om zuinig om te gaan met gas en elektra. Dat weten ook fraudeurs, die natuurlijk ook het nieuws lezen en begrijpen dat mensen hiermee bezig zijn in hun hoofd. De energiecrisis wordt regelmatig aangewend om mensen op te lichten. Denk bijvoorbeeld aan een telefoontje door een energiebedrijf met een veel te goede deal. Goed oppassen, want als iets te mooi is om waar te zijn… Precies.

Antibacteriële pinpas

Deze vorm van fraude komt op dit moment niet heel veel voor, maar aangezien het coronavirus er weer lustig op los tiert, noemen we hem voor de zekerheid. Op een gegeven moment kon je bijvoorbeeld een antibacteriële pinpas aanvragen bij je bank. Doe maar niet hoor: want die passen bestaan helemaal niet. Dit is wederom een vorm van oplichting en een enorm nare ook: het speelt heel erg in op de angst van mensen om dodelijk ziek te zijn en deze ziekte te verspreiden (of juist op te lopen). Dit is een typisch voorbeeld van hoe het coronavirus wordt aangegrepen om mensen die al wat onzeker zijn onderuit te halen.

Training tegen fraude

Heel irritant, want zeker nu mensen wat minder zeker van hun zaak zijn door bijvoorbeeld het coronavirus, zijn ze sneller beïnvloedbaar. Hierdoor komen de banken met een training om mensen alert te maken op de patronen die veel fraudeurs blijven volgen. Hier alvast een microtraining. De oplichters maken vaak misbruik van vertrouwen door zich als een vriend of familielid voor te doen, ze hebben altijd haast (er is dus snel geld nodig) en de boodschap is vaak vrij dwingend. Ook zullen ze regelmatig vragen of je een bepaald programma wil installeren, dat dan zogenaamd nodig zou zijn. Het enige waar dat echter voor dient, is om op jouw PC te kunnen meekijken.

Dat was de microtraining, maar iedereen heeft altijd baat bij een iets uitgebreidere training. Die is nu beschikbaar op zowerktfraude.nl. Je leert dan niet alleen fraude herkennen, maar ook wat je moet doen om te zorgen dat het je niet overkomt.

Vriend in nood

Deze vorm van fraude is ook wel bekend als WhatsApp-fraude. Hierbij denk je dat een bekende je appt, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Jij denkt dat je goede vriend in nood is en geld nodig heeft, maar in werkelijkheid is je goede vriend zich niet eens bewust dat mensen in zijn naam oplichten. Deze vorm van fraude wordt veelvuldig gedaan bij ouders, waarbij wordt gedaan alsof hun kind hulp nodig heeft. Op zich heel slim, want veel jongeren communiceren vooral via tekst. Spreek dus met je ouders af dat je ze altijd zal videobellen als je iets nodig hebt, of dat ze jou moeten (video)bellen als je ze bericht dat je een groot geldbedrag nodig hebt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Cybercrime

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing

Microsoft heeft voor IT-admins een tool beschikbaar gemaakt om sneller weer up and running te zijn na de grote storing afgelopen vrijdag.

Cybercrime22.07.2024

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing

Let op: er is een grote, wereldwijde computerstoring gaande

Er is over de hele wereld een grote computerstoring gaande. Het zou mogelijk liggen aan het bedrijf CrowdStrike.

Cybercrime19.07.2024

Let op: er is een grote, wereldwijde computerstoring gaande

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

Er verschijnt dagelijks ransomware. ShrinkLocker is de nieuwe 'ster', het maakt misbruik van een belangrijk onderdeel van Windows: BitLocker.

Cybercrime29.05.2024

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet

Verder lezen over Internet bankieren

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

iDEAL kennen veel mensen als de handige betaaloptie bij webwinkels waarmee je meteen kunt betalen met je bankrekening. We kennen het al decennia en zijn er al helemaal aan gewend, maar in het buitenland zijn ze soms jalo...

Online09.04.2024

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud en de overstap reclames voor zorgverzekeringen liggen weer een maand of tien in de ijskast. Nederlanders stappen graag over als dat betekent dat ze iets kunnen verdienen. Een...

Nieuws24.01.2024

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

​Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen

Het was dit weekend groot nieuws dat ING na dik twee jaar eindelijk Google Pay zal ondersteunen. Waar ongeveer alle grote banken die ondersteuning al bieden, komt de oranje leeuw er nu nog eens mee. En misschien dat het...

Online08.01.2024

​Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Wero. Het klinkt een beetje als weirdo. Maar het is straks een woord dat je waarschijnlijk heel vaak gaat zien. Of nou ja, een naam, die misschien net als paypallen en ‘tikken’ (verwijzend naar Tikkie) een werkwoord...

Online01.11.2023

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

ING heeft een vernieuwing in het leven geroepen waardoor je niet langer je pinpasje nodig hebt wanneer je cash uit de betaalautomaat wil opnemen. Het werkt niet met contactloos betalen, al zou je dat misschien wel verwac...

Online03.07.2023

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Barclays-bank de noodklok geluid. Er is een toename van 87 procent waar het gaat om bankfraude. Maar liefst 70 procent van de bankscams vinden plaats op social media en via grote techp...

Cybercrime08.05.2023

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie

Rondom populaire tweestapsverificatie - een vorm van multi-factor authentication (MFA) - bestaat een hardnekkige mythe. Veel mensen denken namelijk dat deze extra codes via sms, verificatieapp of bankpas + cardreader vaa...

Online08.05.2023

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie