Cybercrime04.03.2015

Onderzoek toont aan dat ouders zich machteloos voelen bij cyberpesten


Kinderen vormen een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

De online wereld brengt talloze bedreigingen met zich mee. Veel daarvan zijn specifiek gericht op degenen die zich niet bewust zijn van het gevaar: kinderen en tieners. Het risico om slachtoffer te worden van cybergevaar groeit naarmate het gebruik van mobiele apparaten en internet toeneemt.

Deze groep jonge internetgebruikers vormt een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Ze zijn onwetend, onstuimig en makkelijk benaderbaar. Doordat mobiele apparaten steeds meer persoonlijke gegevens bevatten ontstaan er nieuwe risico’s, niet alleen in de vorm van identiteitsfraude of financieel verlies, maar ook op het gebied van onwenselijke contacten, sexting, cyberpesten, etc.

Dit onderwerp stond gisteren centraal biedt tijdens een boeiende discussie op het Mobile World Congres in Barcelona met experts die dagelijks te maken hebben met de veiligheid en bescherming van kinderen waaronder Janice Richardson (European Schoolnet and co-founder of Insafe), Robert Shilling (Human Trafficking and Child Exploitation unit, INTERPOL) en Alexander Erofeev (CMO Kaspersky Lab). De resultaten van het onderstaande onderzoek werden door de drie sprekers bevestigd. Duidelijk is dat het probleem alleen nog maar groeit en dat ouders nauwelijks nog een rol spelen. Ze zijn zich totaal niet bewust van de gevaren en de groep die dat wel is weet niet hoe ze er mee om moeten gaan.

Alexander Erofeev, Janice Richardson en Robert Shilling
Alexander Erofeev, Janice Richardson en Robert Shilling

Robert Shilling zou als je diep in zijn hart kijkt net zo lief het internet afsluiten, zo ernstig zijn de problemen. Vanuit INTERPOL heeft hij zicht op zaken die wij ons geeneens kunnen of willen voorstellen.

De cijfers uit het
onderzoek, uitgevoerd door Kaspersky Lab en B2B International liegen er dan ook niet om. Bijna een kwart (22%) van de ouders heeft het gevoel dat ze geen controle hebben over wat hun kind online ziet of doet. Toch zegt bijna de helft (48%) zich zorgen te maken over het feit dat hun kinderen te maken kunnen krijgen met cyberpesten.

Goedbedoelde pogingen van ouders om hun kinderen wat privacy te geven, kunnen hen in feite juist kwetsbaarder maken voor online pesterijen en scheldpartijen. Slechts 19% zegt bijvoorbeeld bevriend te zijn met hun kinderen of deze te volgen op sociale medianetwerken en slechts 39% houdt toezicht op de online activiteiten van hun kinderen. Een luttele 38 procent heeft met hun kinderen gesproken over online risico’s, wat kan duiden op een gebrek aan vertrouwen en begrip.

Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen vaak terughoudend zijn om toe te geven dat ze te maken hebben met cyberpesten. Een kwart (25%) van de ouders waarvan de kinderen online zijn lastiggevallen zegt dat het geruime tijd duurde voordat ze dit ontdekten. Dit is vooral verontrustend omdat online scheldpartijen gemakkelijk kunnen uitmonden in pesten in de echte wereld, zoals 26% van de betrokken ouders heeft ondervonden.

De emotionele impact van cyberpesten op de lange termijn kan rampzalig zijn voor jongeren, en ouders moeten ervan op de hoogte zijn zodat ze ertegen kunnen optreden. Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de ouders waarvan de kinderen te maken hadden met cyberpesten in actie kwam om het te voorkomen – maar ruim de helft dus niet.


Cyberpesten – en pesten in het algemeen – is absoluut een probleem voor jongeren. Het moet worden aangepakt via een holistische benadering waarbij zowel ouders als docenten en de kinderen zelf betrokken zijn. De kern van het probleem is dat onze communicatie-instrumenten enorm zijn geëvolueerd in de afgelopen decennia, terwijl de ontwikkeling van leesvaardigheden hiermee niet gelijk op gaat“, stelt Janice Richardson die eigenlijk vind dat mobieltjes op scholen gewoon moeten worden geweerd.

Cyberpesten volledig voorkomen kan lastig zijn, maar er kunnen enkele eenvoudige maatregelen worden genomen om kinderen te beschermen tegen cyberpesten en de gevolgen ervan.

Robert Shilling geeft aan dat partijen als Facebook gelukkig intensief meewerken. Dagelijks worden aan de hand van hashtags en andere informatie al vroegtijdig foto’s doorgegeven aan Facebook zodat deze nooit kunnen worden geplaatst. Helaas stelt hij dat dit maar een topje van de ijsberg is. Zodra je een foto maakt met je smartphone staat deze feitelijk al op het internet was zijn laatste statement.

Het toetsen van de privacy-instellingen in sociale netwerken geeft volwassenen bijvoorbeeld de mogelijkheid hun kinderen te helpen bepalen wie berichten kunnen zien en schrijven. Het volledig gebruik maken van instellingen voor ouderlijk toezicht in softwaretoepassingen en beveiligingsoplossingen kan zorgen voor krachtige bescherming en gemoedsrust.

Maar er moet verder worden gekeken dan technologie. Ouders moeten uitleggen hoe belangrijk het is om persoonlijke informatie privé te houden en online geen details te onthullen zoals adressen, telefoonnummers, schoolgegevens, creditcardnummers en dergelijke. Ook moeten kinderen leren nadenken over wat ze delen en met wie, en tot wie ze zich moeten wenden voor steun wanneer ze het gevoel hebben gepest te worden of anderszins in nood zijn.

Wie zich een beetje verdiept in het onderzoek schrikt van de cijfers. Het is een maatschappelijk probleem. We zijn online en onze kinderen ook. Ouders zijn de belangrijkste schakel om kinderen bewust te maken van de risico’s. Daar zal de komende jaren meer en meer aandacht aan moeten worden gegeven. Ook het onderwijs zal moeten bijschalen en dit onderwerp moeten oppakken. Het naïve gedrag van docenten t.a.v. het gebruik van smartphone speelt hierbij zeker een rol.

Meer informatie over cyberpesten en advies over de bestrijding ervan is te vinden op het educatieve portal van Kaspersky Lab op
kids.kaspersky.com

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Kaspersky Lab

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost geworden. Voor de criminelen die erachter zitten is het gewoon een lucratieve business. En zolang bedrijven blijven betalen, zoals recent de KNVB nog, blijft dt onverminderd doorgaan....

Cybercrime09.11.2023

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

De anti-phishing systemen van Kaspersky hebben in 2022 5 miljoen cryptocurrency-gerelateerde phishing-aanvallen voorkomen. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Omgekeerd was er een afname...

Cybercrime12.04.2023

Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

In 2022 waren bijna 30.000 mobiele gebruikers wereldwijd het doelwit van stalkerware (geheime observatiesoftware die door huiselijk geweldplegers wordt gebruikt om slachtoffers te volgen), zo blijkt het meest recente Sta...

Cybercrime10.03.2023

Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

De langverwachte serie “The Last of Us”, gebaseerd op de gelijknamige PlayStation-game, wordt nu uitgezonden in Nederland en is naar verluidt een van de meest succesvolle shows van HBO van het afgelopen decennium. Zo...

Cybercrime27.01.2023

Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us

The Last of ... scams
Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

No More Ransom, het initiatief dat werd geïntroduceerd om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te ontsleutelen, viert zijn zesjarig bestaan. Sinds de introductie is het gegroeid van vier partners naar 188...

Cybercrime26.07.2022

Meer dan 1,5 miljoen mensen hun bestanden terug via No More Ransom

Amerika vindt gebruik Kaspersky-software niet veilig

Het klinkt als een omgekeerde wereld, maar het is zo: beveiligingsbedrijf Kaspersky staat op de lijst van onveilige bedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat hierbij niet zozeer om de werking van de antivirus- en cybers...

Cybercrime28.03.2022

Amerika vindt gebruik Kaspersky-software niet veilig

Wees gewaarschuwd voor vishing en andere trucs!

Deze waarschuwing wordt gemaakt door Kaspersky op basis van onderzoek in het tweede kwartaal van 2021. Er zijn in die twee kwartalen weer nieuwe trucs geconstateerd die kwaadwillenden gebruiken om mensen geld afhandig te...

DC Business20.08.2021

Wees gewaarschuwd voor vishing en andere trucs!