Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.
Klokkenluiders bewaken het publieke belang en houden een democratie gezond. Hierdoor weten we nu op welke schaal we bespioneerd werden door de NSA. Of hoe geld versluisd wordt via schimmige offshore constructies naar Panama. Zonder de Pentagon Papers zou de Amerikaanse kiezer nooit te weten zijn gekomen op welke manieren de V.S. precies betrokken was in de Vietnam-oorlog. En zonder kennis kunnen we mensen die fouten begaan niet verantwoordelijk houden. Ik ben dan ook overtuigd lid van het Committee van Aanbeveling van Publeaks. Ze bieden klokkenluiders een veilige manier om met journalisten in contact te komen, zonder daarbij vervolging te vrezen.
Wikileaks
Wikileaks startte tien jaar geleden met een ander doel: het wilde zelf gelekte documenten publiceren. Wikileaks was meer uitgever dan een lekplatform. Een eenmansuitgeverij om precies te zijn, waarbij een man beslist over wat er wel en niet op de site verscheen. Uitgevers van kranten en magazines moeten met vele juridische regels rekening houden omdat ze verantwoordelijk zijn voor wat ze publiceren. Bij Wikileaks was alles afhankelijk van Julian Assange.
De geschiedenis leert ons dat alleen heersen nooit een goed idee is. Strijders voor onafhankelijkheid en de democratie zoals Mugabe in Zimbabwe, Museveni in Oeganda of Afwerki in Eritrea evolueerden zonder ‘checks and balances’ al snel van revolutionaire helden tot dictators. Is Wikileaks dezelfde weg aan het opgaan? Werd de strijder van het vrije woord een propagandamachine voor een Russische autocraat?
Assange heeft de perceptie voor sommigen alleszins tegen. Gehackte e-mails van de democratische partij en Hillary’s e-mail server domineerden de Amerikaanse media wekenlang in volle verkiezingstijd. Alle aanwijzingen wijzen naar Russische inlichtingendiensten als bron van de hack. Trump was – op dat moment ten minste – zeker de favoriete kandidaat van het Kremlin. De Vault 7 dump van vorige maand zijn interessant voor elke andere buitenlandse inlichtingendienst. CIA-director Pompeo ging zelfs zover om Wikileaks een “vijandige niet-statelijke inlichtingendienst” te noemen die “geholpen wordt door Rusland”. Dergelijke oorlogstaal gaat ver, maar het is duidelijk dat Wikileaks op zijn minst een nuttige idioot is voor de Russische informatie-oorlog. En naïviteit of amateurisme gaan niet samen met het gewicht van de belofte en verantwoordelijkheid van WikiLeaks.
Klokkenluiders
Het hobbelige parcours van Wikileaks mag ons echter niet van de essentie afleiden. We hebben nog altijd betere bescherming van klokkenluiders – binnen en buiten de EU nodig. De Europese Commissie houdt nog tot eind mei een publieksconsultatie om te zien hoe de bescherming van klokkenluiders op Europees vlak beter geregeld kan worden. Toegang tot informatie, transparantie en controle op de macht zijn in deze tijden van geprivatiseerde censuur, junk news en propaganda meer dan ooit belangrijk zolang zij het publieke belang maar blijven dienen.
[Afbeelding © yossarian6 – Fotolia]
Verder lezen over Privacy
Social Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online23.01.2024
Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel
Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?Nieuws15.01.2024
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023
Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijsVerder lezen over Wikileaks
Cybercrime21.03.2017
Wikileaks houdt onze veiligheid gegijzeld en niemand doet wat
Cybercrime08.03.2017
Vault 7: hoe bang moeten we zelf zijn voor spionagepraktijken?
Nieuws04.04.2016
Het nieuwste schandaal: de Panama Papers leggen belastingparadijzen bloot
11.5 miljoen documenten, spreadsheets, e-mails en andere bestandenOnline09.09.2013
Publeaks: anoniem ‘lekken’ naar de Nederlandse pers
Entertainment17.07.2013
Trailer Wikileaks-film online
Online27.04.2013
De e-Luis in de pels van de Macht
Online14.10.2012
Anonymous baalt flink van actie Wikileaks
Cybercrime21.08.2012