Google Chrome bevat flink lek: update je browser nu

Google Chrome bevat flink lek: update je browser nu

Vorig artikel Volgend artikel

Soms kun je het al rechtsbovenin zien: Chrome is aan een update toe. Natuurlijk moet je altijd zorgen dat je niet te lang wacht met updaten, maar mocht dat er toch wel eens bij inschieten: er staat nu een update klaar die écht snel moet worden gedownload.

Chrome updaten

Chrome wordt voorzien van ‘standaard’ updates, maar er is nu een noodupdate uitgegeven om de browser veilig te houden. De update is naar 3,2 miljoen gebruikers gestuurd, omdat er aanvallen dreigen. De update voor Chrome is herkenbaar aan zijn nummer: 98.0.4758.102. Hierin worden acht kwetsbaarheden opgelost. Google heeft namelijk ontdekt dat er een groot zwak was waar hackers al gebruik van maakten. Om met de woorden van Google te spreken: “Er is al een exploit voor CVE-2022-0609 in het wild gespot”.

CVE is een soort format waarin bedrijven zwaktes in hun software aanduiden. Deze specifiek van Google betekent dat een hacker toegang kan krijgen tot de code van een computer die wordt aangevallen. Reden dus om te zorgen dat je de nieuwste update op je computer of telefoon hebt staan, zodat hackers geen kans hebben om je een slachtoffer te maken.

Bugbountyprogramma

Het is vervelend dat Google nu met dit nieuws moet komen. Vorige week was het nog blij te vertellen dat het in 2021 8,7 miljoen dollar betaalde aan onderzoekers die bugs bij ze aandroegen. Google heeft namelijk voor Chrome, Android en andere takken een bugbountyprogramma. Dat betekent dat je als ethisch hacker op zoek kunt gaan naar zwaktes en je deze kunt aanmelden voor een beloning (en natuurlijk om de software uiteindelijk beter en veiliger te maken voor anderen).

In totaal kregen 115 van dit soort onderzoekers in 2021 een beloning, waarvan de hoogste voor één persoon wel 45.000 dollar: dit zwakte zat in Chrome, wat sowieso de beste plek blijkt te zijn om bugs tegen te komen. 3,1 miljoen dollar van de 8,7 miljoen werd uitgegeven aan ontdekte Chrome-bugs. Kortom, Chrome kan nog wel wat hulp gebruiken en mede door dit soort programma’s kunnen de gevaren aan het licht komen waarvoor nu de update komt.

Check je versie

Wil je zeker weten dat je de nieuwste versie van Chrome hebt geïnstalleerd die beschikbaar is voor jouw apparaat? Ga dan naar de drie puntjes rechtsbovenin > Help > Over Google Chrome. Als er een nieuwe versie van de browser beschikbaar is, dan zal je zien dat hij vanzelf begint te updaten. Als er 98.0.4758.102 staat, dan zit je goed. Ook handig om te weten: wanneer hij moet herstarten, dan geeft hij dat aan. Je hoeft hiervoor niet al je tabbladen te sluiten, want die opent Chrome weer automatisch na de herstart.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...