Cybercrime18.12.2017

Bitcoin en andere cryptomunten mikpunt van cybercriminelen in 2018


Ransomware was het afgelopen jaar opnieuw het belangrijkste thema in IT-security. WannaCry, ransomware die volgens Europol minimaal 250.000 computers heeft gegijzeld in meer dan 150 landen en NotPetya (malware die bedoeld is om schade aan te richten door data te vernietigen) hebben aangetoond dat cybercriminelen hun methodes sterk hebben verbeterd en dat bedrijven doelgericht kunnen worden aangevallen.

Voor 2018 zijn de verwachtingen weinig hoopgevend. Beveiligingsexperts van onder andere G Data voorspellen opnieuw een toename van de cyberdreigingen. Nu steeds meer mensen geld steken in cryptomunten zoals de Bitcoin, kun je er zeker van zijn dat cybercriminelen hun aandacht op deze waardemiddelen gaan richten. Sommigen hebben al cryptominingsoftware ontwikkeld die zich voordoet als onschuldige software, maar er zijn ook andere methodes om cryptomunten te bemachtigen. Denk daarbij aan het stelen van de cryptowallets (digitale portefeuilles) waar eigenaars hun digitale munten in opslaan, of het hacken van sites die fungeren als cloudopslagdienst voor deze portefeuilles, enigszins te vergelijken met een bank. Iedereen die investeert in deze cryptomunten is daarom gewaarschuwd.

De verwachting is dat het totale aantal nieuwe malwarevarianten voor Windows in 2017 op bijna 10 miljoen zal uitkomen. Voor Android zijn dat er 3,5 miljoen. Uit de statistieken blijkt dat de dreiging gestaag blijft toenemen. Alledaagse online activiteiten zoals winkelen en bankieren worden steeds gemakkelijker, bijvoorbeeld door het gebruik van personal assistants met spraakherkenning. Maar meer gemak en meer toegangsmogelijkheden bieden ook nieuwe kansen voor criminelen.

cybercrime_trends_2018
cybercrime_trends_2018

Wat kunnen we verwachten wat betreft cybercrime in 2018

  • Meer focus op het IoT: allerlei slimme apparaten vinden hun weg naar ons huis en naar bedrijven. Het Internet of Things is niet langer een trend: voor velen is het een vast onderdeel van het dagelijkse leven geworden. Cybercriminelen zullen zich in 2018 dan ook steeds meer op het IoT richten.

  • De dreiging van ransomware blijft groeien: in 2017 hebben cybercriminelen opnieuw flink weten te verdienen met ransomware-aanvallen. En hun methoden worden steeds beter. Het is dan ook te verwachten dat we in 2018 opnieuw meer ransomware zullen zien.

  • Afpersing op basis van gevoelige gegevens: datadiefstal is al vele jaren een lucratieve handel. In het verleden hebben criminelen gestolen data te koop aangeboden op het ‘dark web’. Steeds vaker worden bedrijven afgeperst met deze data, waarbij ze losgeld moeten betalen om te voorkomen dat de data te koop worden aangeboden.

  • Aanvallen op spraakassistenten: meer en meer consumenten gebruiken een personal assistant, zoals Google Home, Siri of Alexa. In 2018 verwachten cybercrime-experts de eerste succesvolle aanvallen op deze platforms en het ontstaan van nieuwe, winstgevende ‘businessmodellen’ voor cybercriminelen.

  • Nieuwe wetten rond databescherming: de deadline voor de GDPR komt snel dichterbij. Op 25 mei 2018 gaat deze nieuwe Europese wet van kracht. Veel organisaties lopen nog achter bij het implementeren van de noodzakelijke maatregelen om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen en moeten nu snel actie ondernemen. Vanaf 25 mei moeten organisaties er zeker van zijn dat de gegevens van klanten volgens de richtlijnen van de wet worden verwerkt en beschermd. De algemene verwachting is dat ongeveer de helft van de Europese bedrijven bij het verstrijken van de deadline nog niet volledig compliant zal zijn.

  • Cryptovaluta als doelwit: de huidige hype rond cryptovaluta doet denken aan de goudkoorts van de 19e eeuw. Steeds meer mensen investeren in digitale munten. En dat zorgt ervoor dat cybercriminelen zich steeds meer gaan inspannen om de cryptomunten van gebruikers te stelen uit hun cryptowallets.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Bitcoin

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Bitcoin doet het goed: de crypto gaat de laatste paar dagen als een speer, deels gedreven door de verhoogde kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump

Online16.07.2024

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Dat het op dit moment heel goed gaat met de koers van Bitcoin hoeven we niet uit te leggen. Je wordt immers bedolven onder berichten over de cryptomunt. Van ongekende hoogtes tot ver boven de 300.000 dollar tot aan beric...

Technology10.03.2024

Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet