De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Cybercriminelen maken handig gebruik van populaire cadeaus op verlanglijstjes voor Sinterklaas en Kerst. Deze producten worden gebruikt om consumenten naar malafide websites te lokken om zo hun persoonlijke gegevens of geld te stelen. De meest populaire cadeaus die worden gebruikt door cybercriminelen zijn tablets en smartphones. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van beveiligingsspecialist Trend Micro.
Tonny Roelofs Country Manager van Trend Micro Nederland: “Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat Nederlandse webshops dit jaar 128 miljoen euro omzet verwachten in de week voor Sinterklaas. Criminelen volgen het geld en zijn dus ook rond Sinterklaas en Kerst extra actief. Door een aantal simpele tips kunnen consumenten echter veilig online shoppen en dus ook gerust een tablet of speelgoed voor de kinderen aanschaffen.”
De top 5 vijf cadeaus die het meest gebruikt worden voor malafide praktijken door cybercriminelen zijn:
1. Tablets en smartphones (27%)
Verreweg de meest populaire items om rond Sinterklaas en Kerst online aan te schaffen zijn smartphones en tablet. Ook buiten de feestdagen zijn beide producten het meest populair om online te kopen. Cybercriminelen maken handig gebruik van nieuws rond bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe iPhone om consumenten naar hun malafide websites te lokken.
2. Speelgoed (26%)
Sinterklaas en Kerst draaien natuurlijk om cadeaus voor kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouders veel geld uitgeven om online speelgoed aan te schaffen voor hun kinderen.
3. Camera’s (12%)
Aan een goede camera wordt veel geld uitgegeven. Dat weten cybercriminelen ook en zij spelen hier handig op in door scamsites te maken die veel korting bieden. Als het bedrag is overgemaakt, krijgt de consument het geld waarschijnlijk niet meer terug.
4. Tegoed voor online multimedia-stores
Online muziek luisteren is populair. Dat geldt ook voor cybercriminelen. Zij bieden bijvoorbeeld gratis tegoed aan op malafide website.
5. Videogames
Videogames worden online veel gekocht. Cybercriminelen liften handig mee op de populariteit van deze games en het nieuws over de nieuwe Xbox en Playstation die binnenkort worden geïntroduceerd.
Enkele tips:
Voor consumenten is het van belang om tijdens het online aankopen rondom de feestdagen extra alert te zijn. Hoe kunnen consumenten voorkomen dat zij het slachtoffer worden van cybercrime? Er zijn een aantal slimme tips die ervoor kunnen zorgen dat online aankopen veilig kunnen worden gedaan.
1. Check de website
Kijk goed of er sprake is van je te maken hebt met een officiële website. Dit is eenvoudig te controleren door op onder meer Google te zoeken naar reviews van de website. Dit is simpel te checken door te Googelen voor reviews op de site. Wees ook bedacht op spelfouten op de website en in het webadres, dit is een vaak gebruikte truc van cybercriminelen.
2. Check de aanbieding
Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Bij twijfel is het verstandig om de website en reviews goed te bekijken.
3. Bescherm gegevens
Kies een betaalmethode die verkopersbescherming biedt zoals PayPal. Mocht er iets mis gaan, is het zeker dat geld teruggevraagd kan worden. Daarnaast is het van belang om zowel op de website als bij de betaalmethode een veilig wachtwoord te kiezen. Meer informatie over veilige wachtwoorden is hier te vinden.
4. Installeer een beveiligings-app op alle apparaten
Steeds meer online shoppers kopen vanaf hun smartphone of tablet. Het is dan ook verstandig elk apparaat te voorzien van beveiligingssoftware.
Verder lezen over Smartphone
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Mobile27.11.2024
Samsung Galaxy S25 Ultra? Nieuwe video lekt uit op Reddit
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Verder lezen over Trend Micro
Cybercrime01.11.2018
Flink aantal systemen binnen energie- en waterbedrijven lopen cyberrisico
Cybercrime14.06.2017
Online nepnieuwsindustrie: voor 350.000 euro verkiezingsuitslagen beïnvloeden
‘nepnieuws-as-a-service’DC Business21.04.2016
Nederlandse servers veelvuldig gebruikt voor cyber-aanvallen en spionage
Cybercrime17.11.2015
Security in 2016: online afpersing, hacktivisme en mobiele malware
Cybercrime16.07.2015
Volledig Nederlandse identiteit koop je voor 800 euro op ondergrondse internet marktplaatsen
Online08.05.2015
In Europa zijn we het meest bezorgd over privacy en security
Cybercrime20.08.2014
Nederland scoort goed bij het hosten van malafide URL’s
Top 3 noteringCybercrime14.05.2014