Coffee corner14.04.2017

Waarom gaan je schoenveters eigenlijk altijd los?


Wetenschappelijk onderzoek

Alles wordt tegenwoordig onderzocht, maar dit is een wetenschappelijk onderzoek waar we vermoedelijk allemaal iets aan hebben: de reden waarom onze schoenveters uiteindelijk bijna altijd los gaan. Mechanisch engineer Oliver O’Reilly en zijn collega’s van UC Berkeley hebben een paper gepubliceerd over deze kwestie.

Betere knopen voor de toekomst

Het onderzoek zou er voor moeten zorgen dat we een beter begrip van knopen leggen krijgen en zo ook de knopen die gebruikt worden in de zorg of het leggen van fiberkabels onderwater.

Er kwamen een aantal onverwachte conclusies uit het onderzoek, waarvan de voornaamste is dat áls het misgaat met veters, het heel snel mis gaat.

schoenveters
schoenveters

7g op die veter

Proefpersonen moesten op een loopband lopen en slow-motion videobeelden en een accelerometer op de tong van de schoen gaven de onderzoekers de data die ze nodig hadden. Wat bleek? De impact en acceleratie die een schoenveter te verduren krijgt tijdens het rennen is vergelijkbaar die van een Apollo-shuttle tijdens het terugkeren in de dampkring na een ruimtereis – 7g.

Uiteindelijk blijkt het een combinatie van krachten te zijn die veters losmaakt. Alleen op een neer springen doet het ‘m niet, heen en weer bewegen ook niet, maar de combinatie van de impact die de veter losser maakt en de beweging die er aan trekt zorgt er voor dat het kritieke moment komt waar beide krachten je zorgvuldig gelegde knoop lostrekken.

Als je hoopte een oplossing te krijgen voor hoe je veters gestrikt moeten worden om dit te vermijden: dat hoopte ik ook. Helaas hebben O’Reilly en co. ook de oplossing niet, maar als je veters meer dan eens losgaan moet je misschien wat tijd investeren in het leggen van betere knopen: zo simpel is het namelijk als je niet flink wilt investeren in futuristische schoenen die het voor je regelen.

[Afbeelding © Oliver O’Reilly et al. / vladstar – fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Onderzoek

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom