DC Business02.12.2021

Nederlandse softwarebedrijven steeds winstgevender


Uit de ranglijst voor de meest succesvolle Nederlandse Software bedrijven van Main Software 50 blijkt dat deze bedrijven al tien jaar steeds winstgevender worden. 78 procent van de Main Software 50-bedrijven behaalde meer dan 10% winst voor de aftrek van interest, belastingen , afschrijvingen en afboekingen(EBITDA). Tien jaar geleden haalden slechts 50% van de bedrijven zo’n resultaat. Een goede ontwikkeling dus. Boven aan de lijst staat het Amsterdamse Textkernel, dat HR Software voor jobmatching ontwikkelt.

Nederlandse software sector groeiende markt

De Main Software 50 is de leidende ranglijst voor de meest succesvolle, niet-beursgenoteerde softwarebedrijven van Nederland. De ranglijst werd in 2012 voor het eerst gepubliceerd, om meer aandacht te geven aan de belangrijke, maar vaak onderbelichte sector voor enterprise software. Initiatiefnemer en software-investeerder Main Capital Partners indexeert de vele honderden bedrijven die zich jaarlijks aanmelden aan de hand van zeven objectieve bedrijfsmetrics: omzet, omzetgroei, EBITDA, omzet uit cloud/SaaS-diensten, terugkerende omzet, internationale omzet en omzet uit partnerkanalen. De uitslag wordt gecontroleerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, Dialogic.

Wij willen laten zien dat de Nederlandse softwaresector een gezonde en groeiende markt is”, zegt Pieter van Bodegraven, Managing Partner Benelux bij Main. “Dat is belangrijk, want een gezonde software-industrie draagt bij aan de concurrentiekracht van Nederland en versterkt de veerkracht van de economie.”

Driekwart van de omzet is recurring

Niet alleen de EBITDA nam gedurende de jaren toe, ook het aandeel terugkerende omzet steeg van 54 procent in 2013 naar 75 procent. De terugkerende omzet is een belangrijke indicator voor de professionaliteit van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun businessmodel. Van Bodegraven: “De afgelopen jaren hebben veel bedrijven de overstap gemaakt van on-premise naar cloudoplossingen met een bijbehorend Software as a Service-bedrijfsmodel. Als gevolg zie je dat de terugkerende omzet uit abonnementsmodellen sterk is toegenomen.” De softwarebedrijven op de ranglijst zijn ook productiever geworden. Zij behalen in 2021 een gemiddelde omzet van 126.000 euro per FTE. De omzet per FTE van de bedrijven op de ranglijst is de afgelopen tien jaar met zo’n 20 procent gegroeid.

Overall Champions 2021: Textkernel, Convious en E-WISE

Bij de presentatie van de ranglijst zijn vijf speciale onderscheidingen uitgereikt: de Overall Champions Award voor de top 3, de Highest Growth voor de hoogste omzetgroei en de Main Accelerator voor de meest belovende startup. De nummer 1 van dit jaar, Textkernel, dat met machine learning het matchen van mensen en banen verbetert, behaalde vorig jaar de 3e plaats. Textkernel deed dit jaar voor de vierde maal mee en werd in 2020 door Main Capital Partners overgenomen. Het e-commerce softwarebedrijf Convious klom van de 9e plaats in 2020 op naar de 2e plaats dit jaar. Tevens wist Convious met een bruto-omzetgroei van ruim 600 procent voor de tweede keer de Highest Growth Award in de wacht te slepen. E-WISE, een online nascholingsplatform voor professionals, bemachtigde dit jaar de derde plaats. Het bedrijf deed voor de zesde keer mee en wist al driemaal een plek tussen de beste 50 van Nederland te bemachtigen.

Main Accelerator Award voor flexplatform Tigris

Naast oude bekenden zijn er ook veel nieuwe deelnemers. Dit jaar werd daarom voor het eerst de Main Accelerator Award uitgereikt, bestemd voor het best presterende bedrijf jonger dan 5 jaar en met een omzet van minder dan 1 miljoen euro. Deze bedrijven vallen doorgaans buiten de Main Software 50-ranglijst voor de grotere, meer volwassen bedrijven. “De afgelopen jaren zijn er heel veel nieuwe softwarebedrijven bijgekomen in Nederland en zien we steeds meer aanmeldingen uit die groep. Ook deze veelbelovende, snelle groeiers verdienen erkenning voor hun goede prestaties”, aldus Van Bodegraven. Tigris, dat software voor de flexbranche ontwikkelt, wist in 2020 met 14 medewerkers de omzet te verdubbelen en heeft als ambitie om de flexbranche van binnenuit te veranderen.

JavaScript, Python en AWS populair bij jonge softwarebedrijven

Main analyseerde ook welke techniek de deelnemers inzetten. Jonge softwarebedrijven maken gebruik van fundamenteel andere tech stacks dan oudere softwarebedrijven. Bij bedrijven die na 2015 zijn opgericht, zijn vooral programmeertalen Python en JavaScript en hostingplatform AWS populair. Oudere bedrijven programmeren vaker in C# en PHP, terwijl Azure het meest gebruikte hostingplatform is. Van Bodegraven licht toe: “JavaScript kan voor zowel frontend als backend gebruikt worden. Veel jongere bedrijven, opgericht na 2015, hebben nog geen last van bestaande legacy en profiteren daarvan. Python is populair omdat het veel wordt gebruikt op hogescholen en universiteiten, en bovendien hebben ontwikkelaars veel libraries tot hun beschikking.”

Sylvia Torn

DC Business is het zakelijke platform van Dutchcowboys en wordt beheerd door Sylvia. Met veel passie en energie helpt Sylvia organisaties en merken gericht te communiceren in het huidige tijdperk van information overload. Zij doet dat door een doordachte inzet van SEO, de DC websites en haar social media kanalen.

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Verder lezen over Software

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt