DC Business25.10.2022

​De voordelen van het zijn van een B Corp


Steeds meer bedrijven spannen zich in voor een betere en duurzamere wereld. Een manier om als onderneming aan te tonen dat je duurzaam bezig bent, is door een B Corp certificering te behalen. Steeds meer bedrijven hebben zo’n certificering. Het maakt niet uit of je een groot bedrijf of zzp’er bent, bijna iedereen kan zo’n certificaat aanvragen. Alleen stichtingen en NGO’s kunnen niet voor zo’n certificaat in aanmerking komen. Met een dergelijk certificaat is het mogelijk aan te tonen dat een bedrijf aan de hoogste eisen voor wat betreft duurzaamheid voldoet. Dat lijkt een hoop gedoe, maar ondernemers krijgen er ook behoorlijk wat voor terug. Aan het zijn van een B Corp zitten namelijk zeker voordelen.

Over B-Corp

Bedrijven die een B Corp certificering hebben, spannen zich in voor een betere wereld. Deze bedrijven zorgen voor een positieve invloed op de mens en het milieu. Over de hele wereld zijn er nu bijna 4000 bedrijven die het certificaat hebben. In Europa zijn het zo’n 1000 bedrijven. Ook in Nederland zijn er bedrijven die een B Corp zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Fairphone, Vertaalbureau Perfect of Tony’s Chocolonely. Een mooi predikaat om te hebben, maar het kost als ondernemer wel wat inspanning om het certificaat te halen. Iedere ondernemer die B Corp gecertificeerd wil zijn, moet namelijk een B Impact Assessment halen. Dat is een gratis online hulpmiddel waarmee je de impact meet op vijf verschillende thema’s: overheid, werk, gemeenschap, milieu en klanten. Bij deze Assessment moeten tenminste 80 punten verzameld worden. Wie eenmaal het certificaat binnen is, kan zich voorbereiden op een hoop voordelen als onderneming.

Voordelen voor een ondernemer

Als een bedrijf een B Corp wordt, is dat uiteraard goede reclame. Het is als ondernemer belangrijk om duurzaam te ondernemen en een positieve impact te maken op het milieu en de mens. Veel bedrijven doen dat, maar kunnen maar moeilijk bewijzen dat ze dat ook echt doen. Om die reden kunnen alle ondernemers nu een certificering halen; het B Corp certificaat. Wie dit certificaat heeft, krijgt daar veel voordelen voor terug.

Zo zullen klanten bedrijven met een B Corp-certificaat eerder geloven. Het is namelijk belangrijk om transparant te zijn en aan te tonen dat het ondernemen gebeurt met de beste intenties. Zo weten klanten en ook aandeelhouders meteen dat een onderneming waarde hecht aan de maatschappij, maar ook aan het milieu. Het is daardoor mogelijk te bewijzen dat een onderneming echt duurzaam bezig is. De helft van de consumenten wil een product van een bedrijf kopen dat duurzaam bezig is. Niet voor niets wordt er steeds meer waarde gehecht aan keurmerken zoals het B Corp-certificaat.

Verbeteringen en meer talent

Ondernemers die een B Corp certificering hebben, kunnen gemakkelijker aan talentvol personeel komen. Veel werknemers willen namelijk werken voor een ambitieus bedrijf. Alleen een riant salaris bieden is vaak niet meer voldoende. Ze willen graag zich inspannen voor de goede zaak, zoals de maatschappij of het milieu. Met een dergelijk certificaat is het mogelijk om meer onderscheidend te zijn op de arbeidsmarkt. Iedereen wil immers werken in een prettige bedrijfsomgeving. Bovendien is het B Corp certificaat niet eenmalig. Om de drie jaar volgt er een nieuwe beoordeling. Daarom is het belangrijk om continu te blijven verbeteren. Ondernemingen die niet genoeg bijdragen aan een betere wereld, raken hun certificaat weer kwijt. Op die manier kan de inspanning voor mens en milieu geen seconde meer verslappen.

Andere voordelen

Ondernemingen met een B Corp-predikaat, krijgen een score. Deze score moet tenminste 80 punten zijn. Maar ook andere bedrijven krijgen een hogere of lagere score dan je eigen onderneming. Op die manier kun je jezelf vergelijken met andere B Corps. Zo is er altijd verbetering mogelijk. Daarnaast zorgt het certificaat ervoor dat de kosten van een onderneming lager worden. Er is minder ziekteverzuim en daardoor is het mogelijk toch op een duurzame en verantwoorde manier winstgevend te zijn.

Daarnaast zijn ondernemers die een B Corp-certificering hebben meteen onderdeel van de gemeenschap. Dat geldt niet alleen voor andere ondernemers, maar ook klanten. Het werven van nieuwe opdrachtgevers gaat daardoor een stuk gemakkelijker. Daardoor kan ook kennis worden doorgegeven. Het maakt niet uit of het om zzp’ers of mkb’ers gaat; alle bedrijven kunnen een B Corp worden en genieten van de voordelen die dat met zich meebrengt.

[Fotocredits – Tada Images © Adobe Stock]

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Verder lezen over Duurzaam

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers