Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?


Het wordt ons vaak als een wortel voorgehouden: die zelfrijdende auto’s zullen straks voor een enorme toename in veiligheid zorgen. Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan. Klopt dat? Nieuw onderzoek bewijst van wel. Maar ook weer niet…

Zelfrijdende auto’s

De onderzoekers wilden weten of zelfrijdende auto’s beter rijden dan mensen en wat blijkt? Zeker. Ze maken minder vaak brokken en ze kunnen hun rijstrook veel beter aanhouden. Zelfs, en dat vonden wij wel verrassend, zich aanpassen aan het andere verkeer is iets waarin zelfrijdende auto’s beter zijn dan mensen. Dit kunnen we ons voorstellen vanuit een reactiesnelheid, maar tegelijkertijd hebben zelfrijdende auto’s ook al bewezen dat zij mensen die ineens vanachter een auto opduiken en over willen steken nog weleens over het hoofd zien. Iets wat een mens minder snel overkomt.

De  studie werd in Nature Communications geplaatst en in het onderzoek werden de ongevalgegevens van verschillende zelfrijdende auto’s en niet-zelfrijdende auto’s vergeleken. Het gaat om data uit 2.100 autonome auto’s en 35.133 voertuigen die door mensen werd bestuurd. Het gaat om de periode van 2016 tot 2022 en de autonome auto’s bleken veel minder vaak in ongelukken verzeild te raken. Volgens de hoofdonderzoeker, Shengquan Ding, kunnen we stellen dat zelfrijdende auto’s veiliger zijn, vooral bij alledaagse rij-opdrachten. Je netjes in één rijstrook bevinden bijvoorbeeld, maar over het algemeen zijn ze zelfs in de meeste situaties veiliger. Scientias schrijft dat autonome voertuigen veiliger blijken met aanrijdingen van achter en van de zijkant. Extreem is het niet: 0,5 keer en 02 keer minder dan bij menselijke chauffeurs achter het stuur. 

Weinig licht

Het is niet alleen maar feest. Autonome auto’s hebben ook zo hun kryptonite: weinig licht is niet hun sterkste kant, dus als het schemert, dan weet de bolide niet altijd perfect te rijden. Door de bocht gaan wil niet zo goed meer. Omdat de sensoren wat langer nodig hebben om te bedenken wat er allemaal verandert als zij dit door schemer niet goed kunnen registreren, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Daar moeten de makers van dit type auto’s meer rekening mee houden, willen ze in de toekomst een goede, veilige oplossing bieden.

Die toekomst ligt sowieso nog ver weg bij ons vandaan: er zijn verschillende niveaus in zelfrijdende auto’s en alleen niveau 5 kan volledig autonoom opereren waarbij er geen mens  aan te pas hoeft te komen. Dat wordt in het overbevolkte Nederland nog een hele uitdaging, ook op een auto die de beste Lidar-technologie aan boord heeft. Tegelijkertijd zijn er heel veel bedrijven die een gooi proberen te doen naar het uitgeven van zo’n autonoom rijdende auto, dus er zit toch zeker wel wat in. Maar we hebben er ook veel zien verdwijnen en dan vaak juist omdat er toch vaak brokken werden gemaakt. In San Francisco zorgden zelfrijdende taxi’s er nog eigenhandig voor dat de hulpdiensten niet op tijd in het ziekenhuis aanwezig waren en zou er zelfs een persoon zijn overleden. Het is dus nog zeker niet zo ver en het zal nog veel jaren in beslag nemen, maar het bewijs is  er nu in ieder geval: zelfrijdende auto’s maken de minste brokken. Het grootste deel van de dag dan..

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Verder lezen over Zelfrijdende auto

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Tesla lijkt het met zijn Robotaxi niet vlekkeloos te vergaan: de geplande aankondiging van de vloot wordt verplaatst.

Automotive12.07.2024

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Een race zoals de Formule 1, maar dan iets langzamer, iets minder auto's en zonder coureurs. Hoe? De zelfrijdende race-auto's uit de A2RL.

Automotive29.04.2024

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Apple stopt met het maken van zijn eigen elektrische auto. Het bedrijf zou al meer dan tien jaar werken aan een auto die zelfrijdend is, maar dat is nu voorbij. Meerdere bronnen laten weten dat Apple met Project Titan st...

Automotive27.02.2024

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Het is eigenlijk geen nieuws meer dat we in het verkeer uiteindelijk steeds meer zelfrijdende auto’s en vrachtwagens gaan tegenkomen. De grootste struikelblokken zijn het aanpassen van de wegenverkeerswetten, de aanspr...

Automotive09.01.2024

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Voorlopig alleen voor eigen medewerkers in en rond Phoenix
Zelfrijdende auto’s op Britse wegen in 2026

Het gaat er ooit toch echt aankomen, volledig zelfrijdende auto’s in steden en op snelwegen. Tesla roept, bij monde van opperbaas Elon Musk, al jaren dat de EV’s van het bedrijf er in principe al klaar voor zijn. En...

Automotive27.12.2023

Zelfrijdende auto’s op Britse wegen in 2026

Gefaseerde uitrol en er moeten ook nog wel wat juridische hordes genomen worden
Zelfrijdende auto’s lijken nog ver weg: GM stopt er even mee

General Motors haalt al zijn zelfrijdende auto’s van de weg. Ze hebben zo vaak ongelukken dat het niet langer verantwoord is om ze de weg op te sturen. Diverse initiatieven van andere bedrijven rondom zelfrijdende taxi...

Automotive16.11.2023

Zelfrijdende auto’s lijken nog ver weg: GM stopt er even mee

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Ford is een van de autofabrikanten van het eerste uur. De eerste grote innovatie, die tegenwoordig nog altijd door alle merken toegepast wordt, is de lopende band productielijn die in 1913 door Henry Ford werd bedacht om...

Automotive28.09.2023

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn