Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare


Op Techbeurs VivaTech 2024, gehouden van van 22-25 mei in Parijs, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische ontwikkelingen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Peugeot Inception Concept: hoe elektrische mobiliteit er in de toekomst uit kan zien

Het Peugeot Inception Concept staat model voor een vooruitstrevende benadering van duurzame mobiliteit. Na zijn onthulling op CES in Las Vegas, maakt deze conceptauto zijn Europese debuut op VivaTech 2024. Het ontwerp valt op door een katachtige en aantrekkelijke houding, een volledig nieuw interieur en een aantal vernieuwende rijervaringen. Het concept luidt een nieuw tijdperk in voor elektrische voertuigen met een ontwerp dat de DNA van het merk weerspiegelt. Hier worden eenvoud en puurheid gecombineerd met digitale afwerkingen. Dit nieuwe ontwerp is een samenspel van lijnen en rondingen die eerder geometrisch en scherp zijn. Duidelijk is dat het ontwerp anders moest zijn. Of het daarmee eerdere concepten weet te verslaan is duidelijk een kwestie van smaak.

Het 100% elektrische Inception Concept is uitgerust met een 800V elektrisch systeem en een 100 kWh batterij, dat een bereik tot 800 kilometer biedt. Overigens is dat een getal dat niet echt gebaseerd is op noodzaak. Sneller laden lijkt immers een veel krachtigere en effectievere oplossing voor een groter bereik.

Het Interieur van de Peugeot Inception Concept

Het interieur bevat een aantal innovaties die bijdragen aan de missie van Stellantis om de CO2-uitstoot tegen 2030 met meer dan 50% te verminderen ten opzichte van 2021, met als doel netto-nul-uitstoot tegen 2038. Belangrijke innovaties zijn:

  • Gecomprimeerd Textiel: Gemaakt van 100% polyester afkomstig van prototypes of leveranciers, wordt dit materiaal vacuüm-thermisch gecomprimeerd en omgezet in een duurzame stof met behulp van hernieuwbare hars. Dit materiaal wordt vervolgens gebruikt voor bekleding.
  • Fluweel en 3D-Printen: De stoelen en vloerbedekking zijn gemaakt van speciaal gerecycled polyester fluweel, waarbij vloermatten worden geproduceerd met behulp van 3D-printtechnologie.
  • Air Quilting Stoel Kussens: Deze kussens verbeteren het zitcomfort met verstelbare schouderdelen en recyclebare hoezen gemaakt van opblaasbare kussens die doorgaans in conventionele autostoelen worden gevonden.

Hypersquare en de next-level i-Cockpit

In de afgelopen 12 jaar zijn er meer dan 12 miljoen modellen met de Peugeot i-Cockpit geproduceerd. Deze innovatie van het Franse merk komt veel beter uit de verf bij de laatste generatie van de Panoramic i-Cockpit in de nieuwe Peugeot E-3008 en E-5008.

Het Inception Concept introduceert de volgende generatie van de i-Cockpit, waarbij het traditionele stuur en de stuurkolom worden vervangen door een rechthoekig Hypersquare stuursysteem geïnspireerd op videogames. Hypersquare biedt een natuurlijke en vereenvoudigde stuurervaring. De bestuurder kan verschillende autotoepassingen bedienen met vingertopgebaren zonder de handen van het stuur te halen. Deze steer-by-wire technologie moet het rijden intuïtiever maken. Hypersquare is gekoppeld aan een flexibel scherm dat rij- of infotainmentinformatie buiten de auto weergeeft, beter bekend als de Halo Cluster, die 360-graden informatie biedt aan bestuurder en passagiers bij het naderen van het voertuig.

De Hypersquare met digitale, elektronische controle, heeft een scherm met daarin ronde bedieningscellen in de hoeken, die elk meerdere functies kunnen uitvoeren:

  • Natuurlijke en universele grip op het stuursysteem.
  • Comfortabel sturen met de vingertoppen.
  • Activatie van voertuigsystemen met de duimen.

Het gebruik en de bediening zijn vergelijkbaar als bij een smartphone. Dit intuïtieve aspect leidt tot een veel hogere mate van veiligheid. Het hart van de Hypersquare bestaat uit een tabletachtig scherm voor het weergeven van bedieningsinformatie. De verschillende functies (airco, audiovolume, rijhulpmiddelen, enz.) worden weergegeven op de twee zijgedeelten.

De eerste modellen met de Peugeot Hypersquare en de volgende generatie i-Cockpit worden verwacht halverwege 2026 op de markt te komen.

Mobilisights en connected services

Mobilisights, een dochteronderneming van Stellantis, toont hoe data van verbonden Peugeot-modellen en andere merken kan worden gebruikt. Mobilisights kan de rijervaring verbeteren met innovatieve diensten en toepassingen via een derde-partij ecosysteem. Gebruikersgegevens worden alleen met toestemming gebruikt voor het verder ontwikkelen van intuïtieve toepassingen voor elektrische voertuigen, zo moet het ondermeer opladen eenvoudiger maken, kosten beheersbaarder en de gebruikerservaring verbeteren.

Vay en remote Driving

Peugeot werkt samen met Vay om remote driving te verkennen, waarbij voertuigen op afstand worden bestuurd via mobiele connectiviteit, sensoren en camera’s. Op VivaTech 2024 demonstreert Peugeot een ’telestation’ waar Vay’s ’teledrivers’ voertuigen op afstand kunnen besturen met realtime weergave van de omgeving. Deze technologie moet de efficiëntie van leveringen verbeteren, biedt on-demand carsharing en verhuurdiensten, en stelt eigenaren in staat hun voertuigen op afstand te verplaatsen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Elektrisch rijden

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Verder lezen over Innovatie

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Verder lezen over Peugeot

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Peugeot heeft vandaag het nieuwe gezicht van de E-Lion laten zien. De leeuw, symbool voor het Franse merk heeft hulp nodig en wordt hulpzaam. De eerste is duidelijk, er lopen nog maar 20.000 leeuwen rond op de wereld, de...

Automotive31.01.2024

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Begin volgend jaar verschijnt de nieuwe Peugeot e-3008. Dat wordt, als de claims van eigenaar Stellantis straks ook met WLTP- en, belangrijker nog, ervaringscijfers gestaafd worden, de eerste elektrische Peugeot en midde...

Automotive14.09.2023

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Stellantis zet in op 700 kilometer, maar dat moet nog bevestigd worden
EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Tesla begon er eind vorig jaar mee. Inmiddels heeft de Amerikaanse EV-fabrikant al een paar prijsverlagingen doorgevoerd en daarmee een heuse prijzenoorlog ontketend. Concurrenten kunnen niet anders dan daaraan meedoen....

Automotive24.08.2023

EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Na de onthulling van de 9X8 hypercar vorig jaar ging Team Peugeot TotalEnergies een nieuwe technische uitdaging aan: het namaken van de nieuwe hybride hypercar met LEGO Technic. Liefhebbers van autosport en LEGO kunnen h...

Automotive16.04.2023

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025

Het is zover, Stellantis, of meer specifiek Peugeot, presenteert vandaag vanaf de CES in Las Vegas het Peugeot Inception Concept. Een studiemodel wat laat zien hoe nieuwe modellen van Peugeot er vanaf 2025 uit gaan zien....

Automotive06.01.2023

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025

Wordt de Peugeot 408 het nieuwe gezicht van het Franse automerk

De Peugeot 408 is nu eens niet de nieuwe Peugeot 408. Misschien wat lastig om te begrijpen maar er is nooit eerder een 408 geweest. Tenminste niet de afgelopen 30 jaar. Het nummer fascineert want waar moet je deze Peugeo...

Automotive04.01.2023

Wordt de Peugeot 408 het nieuwe gezicht van het Franse automerk

Verder lezen over Toekomst

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie