Automotive25.01.2023

Tweede verhoging laadtarief Eneco Mobility dit jaar


De eerste maand van 2023 is nog niet voorbij, maar Eneco Mobility (ANWB laadpas) heeft al de tweede verhoging van de elektriciteitstarieven voor het opladen van elektrische auto’s van dit jaar gepland. Als we de prijsverhoging van eind november meetellen is het zelfs al de derde in drie maanden. Het ‘goede’ nieuws is dat de prijsverhoging alleen geldt voor AC-laadpunten, de zogenoemde ‘langzaam laders’. Die tarieven gaan op 1 februari met 5 cent per kWh omhoog, naar 57 cent per kWh. Op 1 januari was er al 1,5 cent bijgekomen.

Met deze prijsverhoging is AC-laden bij Eneco Mobility nu duurder dan bijvoorbeeld het tarief dat Shell Recharge berekent. Daar betaal je voor 1 kWh sinds 1 januari 55 cent.

Tarief voor snelladen nu (nog) niet omhoog

De tarieven voor opladen bij ‘snelladers’ (DC) blijven vooralsnog onveranderd. Die waren op 1 januari, los van de BTW-verhoging (het einde van de tijdelijk verlaging vanwege de energiecrisis) nog met 2 cent gedaald. Op dit moment betaal je voor een kWh bij Eneco Mobility dus 90 cent. Ook dat is duurder dan concurrent Shell Recharge waar snelladen op dit moment 83 cent per kWh kost.

Tarieven AC en DC laden kruipen naar elkaar

Natuurlijk, de tarieven voor snelladen zijn overal duurder dan de kWh-prijs voor AC-laden. Dus, als de inkoopkosten voor energie stijgen, dan ligt er bij de hogere laadtarieven iets meer marge om ‘mee te spelen’. Zo kan het dus gebeuren dat, in het voorbeeld van Eneco, de kWh-tarieven voor AC en DC laden na de prijsverhogingen van 1 januari 6,5 cent dichter naar elkaar gekropen zijn. Een bijzondere ontwikkeling.

Van de andere kant kost de inkoop van een kWh elektriciteit voor een AC-lader natuurlijk even veel als voor een DC-lader. Dat het tarief voor snelladen aan de laadpaal doorgaans een stuk hoger ligt, heeft ook t maken met het feit het aanleggen en exploiteren van snelladers duurder is.

Eneco Mobility is onder andere bekend van de ANWB laadpas.
Eneco Mobility is onder andere bekend van de ANWB laadpas.

Energie wordt goedkoper, opladen nog niet

Echter, de afgelopen maanden wordt het nieuws rondom de energiecrisis die door de oorlog in de Oekraïne medio vorig jaar haar hoogtepunt bereikt vooral gedomineerd door berichten over dalende prijzen voor gas, en elektriciteit.

Veel energiebedrijven hebben hun tarieven voor de levering van stroom en gas aan huishoudens en bedrijven al verlaagd. In dat licht bezien loopt Eneco Mobility met nu al de tweede prijsverhoging binnen 1 maand, een beetje uit de pas. De provider verwacht overigens wel dat de tarieven op termijn weer zullen dalen. In de mail aan klanten (o.a. die met een ANWB laadpas) geeft Eneco de volgende verklaring voor de tweede prijsverhoging in twee maanden.

“De kosten voor elektrisch opladen zijn gekoppeld aan de energieprijs. Deze ging de afgelopen maanden op en neer. Waar we eerder zagen dat laadpaalbeheerders nog even wachtten met het doorvoeren van tariefsverhogingen, zien we de laatste tijd flinke verhogingen. De gemiddelde tariefsverhoging wordt doorgevoerd in het laadtarief. We verwachten wel dat op termijn de tarieven weer zullen dalen.”

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrisch rijden

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren