Toyota Yaris wint verkiezing Auto van het jaar 2021

Toyota Yaris wint verkiezing Auto van het jaar 2021

Fiat 500 Electric op plaats twee

Vorig artikel Volgend artikel

Gisteren heeft een vakjury bestaande uit 60 onafhankelijke autojournalisten (uit 22 landen) in Genève de Toyota Yaris uitgeroepen tot Auto van het jaar 2021 (Car of the Year(. De Japanse winnaar liet daarmee de volledig elektrische Fiat New 500 en de Cupra Formentor achter zich.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Toyota Yaris deze prestigieuze titel weet te verdienen. In het jaar 2000 wist de eerste generatie van de uiterst compacte Toyota Yaris ook al de prijs te winnen en dat is best bijzonder. Wat beide winnaars overeenkomen is de naam. De nieuwe Toyota Yaris, inmiddels ook als Hybrid op de markt heeft verder weinig overeenkomsten meer met de auto die 21 jaar geleden al werd verkozen. De winnaar is vele malen sportiever, dynamischer en door de nieuwe hybride aandrijflijn zuiniger dan ooit.

Officiële uitslag Auto van het jaar 2021

  • Toyota Yaris: 266 punten
  • Fiat New 500: 240 punten
  • Cupra Formentor: 239 punten
  • Volkswagen ID.3: 224 punten
  • Skoda Octavia: 199 punten
  • Land Rover Defender: 164 punten
  • Citroën C4: 143 punten

Derde titel voor Toyota

Het is voor Toyota inmiddels al de derde keer dat het Japanse merk de prestigieuze verkiezing weet te winnen. Na de Yaris in 2000 won ook de Toyota Prius de prijs in 2005.

De Toyota Yaris is de opvolger van de Peugeot 208 (2020) en de Jaguar I-Pace (2019). Het merk Fiat wist de verkiezing maar liefst negen keer te winnen, een record. Dit jaar werd de Fiat 500 Electric tweede tijdens de verkiezing. Het Italiaanse icoon won de prijs al eerder in 2008.

Nederlandse bijdrage

Namens Nederland wordt de vakjury vertegenwoordigd door Jaco Bijlsma (hoofdredacteur Autovisie), de meest driftende redacteur van Nederland Peter Hilhorst (Autovisie) en Gert Wisse, redacteur van de ANWB. Het Nederlandse Autovisie (onderdeel van de Telegraaf) is tevens een van de grondleggers van de ‘Car of the Year’ verkiezing.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....