Automotive24.11.2022

The Day of the Raptor: dit is de nieuwe Ford Ranger Raptor


Het autonieuws van vandaag wordt vooral gedomineerd door elektrische auto’s, nieuwe automerken vanuit Azië en nieuwe modellen betreft alles wat maar lijkt op een SUV. Dan zijn er nog de nodige performance auto’s. Maar een buitencategorie zijn de echte off-road modellen. Zeg maar de bovenkant van Jeep en alle merken die zich zo noemen, maar het niet zijn, en daarnaast de brute pick-ups.

In Amerika heel normaal maar bij ons struikelen we er nogal over. In ieder geval kom je altijd vanzelf uit bij een Ford, meestal een F-150 (in de VS hebben ze die ook in een XL en XXL-uitvoering). En omdat Ford nu eenmaal nooit genoegen neemt met de middelmaat hebben ze van deze modellen ook een Raptor uitvoering. En die zijn van de buitencategorie.

In spreektaal praat je in alle gevallen over een Raptor, een naam die mede door de films van Jurassic Park een extra lading heeft gekregen. Bruut, krachtig, voor niets bang en ga zo maar door. Officieel praten we over een Ford Ranger Raptor, de kleinste van de gehele serie maar nog steeds een pick-up uit de buitencategorie. En vandaag is het party-time, The day of the Raptor en gaan we kennismaken met een auto die voor niets bang is, hoe extreem het landschap ook is. Als berijder kun je maar één ding doen, je volledig overgeven aan alles wat deze Ford tot een Raptor maakt.

De nieuwe generatie Ford Ranger Raptor

Ford komt in 2023 op de markt met een nieuwe generatie Ford Ranger Raptor, inmiddels de tweede generatie. Nederlanders moeten we even teleurstellen want hij is niet ontworpen voor ons volledig platte landje met mooie asfaltwegen, ook al woon je als boer ergens op godvergeten plekje. Er is altijd wel een mooi weggetje ernaartoe. De Raptor is aldus Ford specifiek ontworpen om de woestijn, de bergen en alles daar tussenin te trotseren. Dat je er ook caravan mee door het slip van de wadden kunt trekken is bijzaak, maar het kan wel. Het is dat de Domtoren kaarsrecht omhoog staat anders was het een optie geweest.

Het is 2022 maar de Raptor is modeljaar 202. Lucky bastards die hun naam eer aan doen kunnen hem dit jaar al wel voor de deur hebben staan. Waarschuw wel de buren want je redt het niet met slechts één parkeerplaats. Het goede nieuws voor de buren is dan wel weer dat de nieuwe Ranger Raptor een standje Quiet heeft waardoor prioriteit aan stilte wordt gegeven boven prestaties en geluid-spektakel, zodat je bij vertrek in de vroege ochtend je buren niet uit hun bed blaast.

Begin van de dag op het prachtige Les Comes
Begin van de dag op het prachtige Les Comes
Catalunya meets Raptor
Catalunya meets Raptor

Niets is er gewoon aan een Ranger Raptor

De nieuwe Ranger Raptor toont aan dat we bij dit soort performance auto’s off-road nog wel even door kunnen. Letterlijk een beest van een auto waar brute krachten zijn voorzien van de nieuwste technologie om zijn prestaties nog meer te optimaliseren.

Alles is opgehangen aan nieuwe 3.0-liter EcoBoost V6-twin-turbo benzinemotor met een vermogen van 292 paarden en een koppel van 491 Nm. Voor de echte kenners: Deze benzinemotor heeft een grafiet-ijzeren cilinderblok en is ongeveer 75 procent sterker en tot 75 procent stijver dan het ijzer dat wordt gebruikt in traditionele gietstukken. Verder heeft hij wat hightech skills uit de racerij door een anti-lag systeem toe te voegen dat vertraging elimineert en zorgt dat de motor toch veel trekkracht levert. De motor is al even speciaal en is geprogrammeerd voor de afzonderlijke turbodruk profielen voor elk van de tien versnellingen (tien-traps-automaat).

De Ranger Raptor heeft een elektronisch geregeld actief uitlaatsysteem. Afhankelijk van de vier rijmodi wordt het motorgeluid van de Ranger Raptor omgezet naar het geluid dat past bij het rij-scenario.

  • Quiet – geeft prioriteit aan stilte boven prestaties en geluid spektakel, zodat bij vertrek in de vroege ochtend de buren niet worden gestoord
  • Normal – deze optie is eigenlijk gewoon voor dagelijks gebruik en biedt wel het mooie doffe geluid zonder al te veel op te vallen; dit geluidsprofiel is standaard in de rijmodi Normal, Slippery, Mud/Ruts en Rock Crawl;
  • Sport – zorgt voor een luider en dynamisch geluid, harder dus.
  • Baja – het opvallendste en voor petrolheads gelijk het mooiste uitlaatgeluid, zowel in toon als volume, klinkt meer als dat van een uitlaatsysteem zonder demper en is uitsluitend voor off-road gebruik. Of bruikbaar als je dus geen goede band met je buren hebt.
Vol gas in de Baja modus
Vol gas in de Baja modus

The Day of the Raptor in Les Comes 4×4 experience (Catalunya)

Voor het echt zware werk om een Ford Ranger Raptor goed te testen heeft Ford een mooi plekje gevonden in het off-road Experience centre Les Comes (Catalunya). Op dit pretpark voor off-road specialisten is er alle ruimte voor welke denkbare praktijktest dan ook.

De Ranger Raptor laat je kiezen uit zeven rijmodi, waaronder zelfs de op rallyrijden georiënteerde Baja-modus, die de elektronische systemen van de auto afstemmen op extreem prestatievermogen voor terreinrijden op hoge snelheid.

  • Normal – met name gericht op comfort en een laag brandstofverbruik
  • Sport – om ook je alertheid te testen bij sportief rijgedrag op een verharde weg
  • Slippery – Zoals de naam het al suggereert voor meer vertrouwen op gladde en oneven oppervlaktes

Ranger Raptor Off-road party time

Het wordt allemaal even anders als we de grindwegen verlaten en de natuur met grote rotsen de volgende uitdaging is. Dan is er meer mogelijk om de skills van de Raptor te ervaren. Elektronisch hebben we de volgende smaken:

  • Rock crawl – Voor optimale controle op extreem slechte, ruwe ondergrond op lage snelheid. Zeg maar dat wat we in Nederland niet gaan laten gebeuren
  • Sand – Vooral ontworpen voor het schakelen en de vermogensafgifte in zachte ondergronden zoals zand of serieus diepe sneeuw
  • Mud/Ruts – Voor maximale grip bij het wegrijden vanuit stilstand zonder dat je weer vast komt te zitten
  • Baja – Standje geef maar gas, scheuren op hoge snelheid in het terrein waarbij alle systemen maximaal op scherp worden gezet voor de beste prestaties

Hier kun je wat uitleg betreft helemaal op los lopen hoe dat allemaal precies werkt, maar hopelijk zeggen de volgende beelden genoeg.

Het permanente gevoel van veiligheid
Het permanente gevoel van veiligheid
Rock Crawl op drie wielen
Rock Crawl op drie wielen
Een Ranger Raptor stoort zich werkelijk nergens aan
Een Ranger Raptor stoort zich werkelijk nergens aan
Modder en water het blijft leuk
Modder en water het blijft leuk

Ford Ranger Raptor bijzonderheden

Om de sportieve aspiraties van de Ranger Raptor te verbeteren is de wielophanging compleet opnieuw ontworpen. Dat geldt ook Raptor-specifieke bevestigingen en verstevigingen voor elementen zoals de C-stijl, laadbak, reservewiel en de stootbumper.

Nieuwe specifieke FOX Live Valve-schokdempers die gevuld zijn met een mengsel van olie en Teflon, de grootste die ooit in een Ranger Raptor zijn toegepast, zorgen voor een nog betere positie gevoelige demping die samen met slimme software weer zorgt voor een perfecte balans tussen comfort, controle, stabiliteit en tractie op en naast de weg. Ze zorgen in grote mate voor de magic van de Raptor. Iedere seconde worden 500 tests uitgevoerd die meedenken om in alle extreme omstandigheden het contact met de ondergrond te optimaliseren.

Ook aan de onderkant zijn nogal wat ingrijpende beschermingsmaatregelen aangepakt voor verbeterde capaciteiten in ruw terrein beter te benutten. Zo is de beschermplaat (vervaardigd van 2,3 mm dik staal) onder de voorzijde is bijna twee keer zo groot als die onder de standaarduitvoering van de nieuwe Ranger.

Terrein skills

De nieuwe Ranger Raptor is ook voorzien van Trail Control, een cruisecontrol voor in het terrein. Hiermee kun je snelheid tot 32 km/u instellen, waarna de auto het versnellen en vertragen zelf regelt terwijl je als bestuurder je veel beter kan concentreren op het sturen in moeilijk terrein.

Afhankelijk van de rijmodus wordt een aantal elementen aangepast: van de motor en transmissie tot aan de gevoeligheid en instellingen van de ABS, tractie- en stabiliteitscontrole, de bediening van de uitlaatkleppen en de reacties op de besturing en het gaspedaal. Achter het stuur verandert ook de weergave en kleuren van de meters en de voertuiginformatie in het dashboard.

Vooral off-road liefhebbers zullen blij zijn dat de nieuwe Ranger Raptor is voorzien van permanente vierwielaandrijving met een elektronisch geregelde tweetraps-tussenbak die werkt in combinatie met zowel voor als achter een sperdifferentieel.

Een Range Raptor moet er wel uitzien als een echte Raptor

Wie een Range Raptor gaat aanschaffen wil er vanzelfsprekend ook mee kunnen pronken. Dat ie een mooi geluid heeft weten we al maar ook z’n uiterlijk mag best een beetje opvallen. Als je van de buitencategorie bent moet je dat ook laten zien.

Een Raptor herken je o.a. aan de uitgebouwde wielkasten en C-vormige koplampen. De opvallende letters F-O-R-D op de grille en een indrukwekkende bumper. De verbrede wielkasten bieden plaats aan stoere 17-inch velgen, voorzien van specifiek voor de Raptor ontwikkelde all-terrainbanden. De opvallende stroeve treeplanken van gegoten aluminium passen bij dit type terreinauto’s en mogen niet ontbreken

Een Raptor…

De oorsprong van de naam Raptor ligt in Noord-Amerika. Ford gebruikt deze naam voor zijn high-performance pick-ups en SUV’s. De eerste was de F-150 SVT Raptor uit 2010, die was ontwikkeld voor off-roadrijden op hoge snelheid. De door Ford Performance ontwikkelde Ranger Raptor werd vanaf 2018 ook buiten Amerika op de markt gebracht, waaronder in Europa. Onlangs kondigde Ford Performance in Noord-Amerika ook de Bronco Raptor, een sportieve SUV, en de in beperkte aantallen te produceren Bronco DR woestijnracer aan.

Een Raptor, herkenbaar aan de grote letters FORD op de voorkant
Een Raptor, herkenbaar aan de grote letters FORD op de voorkant
Een fraai interieur met ongekend veel gear
Een fraai interieur met ongekend veel gear
17 inch velgen en dikke banden horen bij een Raptor
17 inch velgen en dikke banden horen bij een Raptor
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrisch rijden

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Je hebt het toch gedaan: die scooter gekocht waar je al een tijdje je oog op had. Je wil lekker gaan rijden, maar moet dan nog wel iets regelen: de scooterverzekering. Deze verplichte verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor als je tegen iemand aanrijdt. Wist je dat je het ook kunt uitbreiden met bijvoorbeeld diefstaldekking? Dit is waar je op moet letten als je een scooterverzekering zoekt.

Lifestyle14.08.2024

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord
Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Tesla Cybertruck is een gevaarte dat nogal opvalt, zeker als er een parkeerplaats mee vol staat. Dat zag ook een persoon met een graffitispuit en een hekel aan Elon Musk...

Automotive24.06.2024

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

Hoewel het de opvolger van de Chiron wordt genoemd, onthult Bugatti dat geen enkel onderdeel hetzelfde is: alles aan Bugatti Tourbillon is gloednieuw. 

Automotive24.06.2024

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

Verder lezen over Ford

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord
In deze auto hoeven je handen niet aan het stuur: ook niet in Nederland

Zonder handen autorijden, en eigenlijk zelfs helemaal niet zoveel zelf rijden. Dat is nu mogelijk in deze auto. Maar: wel je ogen op de weg houden.

Automotive31.07.2024

In deze auto hoeven je handen niet aan het stuur: ook niet in Nederland

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Roadtrip met een Ford Mustang Mach-e GT naar de Algarve

Het is niet de eerste keer dat we naar de Algarve rijden, en ook zeker niet de eerste keer dat we dit met een elektrische auto doen. Lange afstanden en de zuidelijke landen lijken echter nog steeds veel EV-rijders af te...

Automotive15.11.2023

Roadtrip met een Ford Mustang Mach-e GT naar de Algarve

Ford zet rem op EV-investeringen

Ford heeft deze week bekendgemaakt dat de autofabrikant geplande investeringen ter waarde van 12 miljard dollar in de ontwikkeling van EV’s en -accu’s (tijdelijk) gaat vertragen. Daardoor wordt onder andere de bouw v...

Automotive27.10.2023

Ford zet rem op EV-investeringen

Dalende vraag naar EV’s maakt de fabrikant voorzichtiger
Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Ford is een van de autofabrikanten van het eerste uur. De eerste grote innovatie, die tegenwoordig nog altijd door alle merken toegepast wordt, is de lopende band productielijn die in 1913 door Henry Ford werd bedacht om...

Automotive28.09.2023

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, de standaard Mercedes B-klasse met ‘Hermandad’ belettering, striping en verlichting. Die zijn binnenkort verleden tijd. Niet de ‘basispolitievoertuigen’ zoals ze officieel...

Automotive28.08.2023

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Prijsdalingen Tesla doen EV-tak van Ford geen goed

Ford presenteerde vorig jaar ambitieuze plannen voor haar EV-divisie. Na een ietwat weifelend begin, in de jaren daarvoor, zag uiteindelijke ook een van ’s werelds grootste autofabrikanten in dat de tijd van de verbran...

Automotive01.08.2023

Prijsdalingen Tesla doen EV-tak van Ford geen goed