Automotive01.02.2023

Tesla plukt eerste vruchten van prijsdalingen


Tesla Nederland ziet verkoop in januari jaar-op-jaar met een factor 65 groeien

Eind vorig jaar besloot Tesla de catalogusprijzen van haar EV’s in China fors te verlagen. Die prijsverlaging werd enkele weken geleden ook in de VS en Europa doorgevoerd. Specifiek voor Nederland betekent het dat de Model 3 nu ook in aanmerking komt voor de aanschaf subsidie voor EV’s van de overheid. Daarmee kunnen klanten nog eens een kleine 3000 euro van de aanschafprijs ‘schaven’.

Concurrentie zaagt aan de poten van Tesla.

Reden voor de prijsdalingen was de teruglopende vraag naar nieuwe Tesla’s. De EV-fabrikant van het eerste uur krijgt steeds meer ‘last’ van concurrentie. EV’s die minstens zo goed zijn, maar weel een stuk vriendelijker geprijsd. De gevolgen daarvan waren het grootst in China, waar en aantal nieuwe merken, zoals BYD, razendsnel aan populariteit winnen en Tesla marktaandeel afsnoepen.

In november moest Tesla besluiten de productie van nieuwe EV’s in Shanghai met meer dan een derde te verkleinen. Sterker nog, eind december lag de fabriek zelfs een hele week helemaal stil. Volgens Tesla was dat gepland, maar het besluit de productie tijdelijk te stoppen bleek wel heel abrupt genomen te zijn.

Meer vraag naar Tesla’s na prijsverlaging

Welnu, in China, zo blijkt, hebben de prijsverlagingen al hun eerste vruchten afgeworpen. De vraag naar nieuwe Tesla’s is daar de afgelopen weken zo goed aangetrokken dat de fabrikant besloten heeft de productie weer op te schalen. In februari en maart moeten in de fabriek in Shanghai weer 20.000 nieuwe Tesla’s per week van de band rollen. Daarmee is de productie dan weer op het niveau van september 2022.

In Nederland verdubbelde Tesla in december haar totale jaarverkoop.
In Nederland verdubbelde Tesla in december haar totale jaarverkoop.

65 x meer Tesla’s in januari

De vraag is nu natuurlijk of de prijsverlagingen, die bij ons dus enkele weken later doorgevoerd werden, ook al invloed hebben op de vraag (en verkoop) van nieuwe Tesla’s in Nederland. Het antwoord op die vraag kan nu nog niet echt gegeven worden. Echter, feit is wel dat er in januari van dit jaar 65 keer (!) meer nieuwe Tesla’s verkocht zijn dan een jaar geleden. Afgelopen maand werden 591 nieuwe Tesla’s geregistreerd. Vorig jaar januari waren dat er 9.

Die aantallen moeten wel even in het juiste perspectief gezet worden. In december werden in Nederland ruim 2700 nieuwe Tesla’s verkocht. Daarmee verdubbelde de EV-fabrikant in een klap haar verkoopcijfers voor 2022. Januari is voor Tesla in Nederland altijd een slechte maand omdat dan de fiscale regels voor EV’s weer veranderen (en minder interessant worden).

Nu zal het grootste deel van de nieuwe Tesla’s die januari verkocht zijn al voor de prijsverlaging besteld zijn, maar toch. Overigens werden er ‘slechts’ 39 Model 3’s verkocht – die in aanmerking komt voor de aanschaf subsidie, mist je voor het instapmodel kiest. Het leeuwendeel van de verkochte nieuwe Tesla’s was een Model Y (492), maar ook die is sinds enkele weken fors (12.000 euro) goedkoper geworden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te kopen in 2024? Dan kun je rekenen op subsidie van de overheid. De subsidiepot is nu geopend en hierin zit 58 miljoen euro. Je kunt hiervan 2950 euro aanvragen als je een elektrische au...

Automotive10.01.2024

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

De subsidiepot is nu geopend