Tesla camera's filmen niet meer automatisch

Tesla camera's filmen niet meer automatisch

Vorig artikel Volgend artikel

Een Tesla heeft camera’s rondom. Een feature die we overigens bij steeds meer moderne auto’s zien. Vaak als onderdeel van systemen die chauffeurs ondersteunen tijdens het rijden. Denk aan dode hoek waarschuwingen en lane-assist. Bij Tesla worden de camera’s die rondom in de auto geplaatst zijn ook gebruikt om continu de directe omgeving van het voertuig te filmen. Die video’s worden vervolgens een uur lang opgeslagen en kunnen door de eigenaar van de auto op afstand bekeken worden. Tesla heeft die functie nu, onder druk en op uitdrukkelijk verzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, aangepast.

‘Misbruik’ Sentry Mode

De zogenoemde Sentry Mode is bedoeld als diefstalpreventie. De vraag is echter of het voertuig daarvoor alle activiteit in de directe omgeving moet filmen. In de praktijk betekent dat namelijk niet alleen een inbreuk op de privacy van nietsvermoedende personen die toevallig bij een Tesla in de buurt komen, het nodigt ook uit tot ‘spioneren’.

Wanneer je een Tesla op de juiste manier voor iemands huis parkeerde, dan kon het gebeuren dat de personen in dat huis door de camera’s van de Tesla’s gefilmd werden zonder dat ze dat in de gaten hadden. Nu gaat het een beetje ver om te denken dat een stalker een Tesla zou kopen om zijn slachtoffer in de gaten te houden, maar het ongevraagd filmen van jan en alleman die in de buurt van een Tesla komen, en die beelden vervolgens opslaan, is niet wenselijk, zo stelde de AP.

Niet meer continu filmen

Tesla heeft daarom besloten de Sentry Mode aan te passen. Vanaf nu filmen de camera’s niet meer automatisch en continu, maar alleen nog wanneer de auto aangeraakt wordt. Puur als diefstalpreventie dus. De eigenaar van de Tesla moet die functie ook zelf aanzetten. Daarnaast worden de beelden die gefilmd worden nu nog maar tien minuten bewaard. Om omstanders te ‘waarschuwen’ dat ze mogelijk gefilmd worden, lichten de koplampen van de Tesla nu op als de camera’s aan het filmen zijn. Ook verschijnt een melding op het scherm in de auto.

“Dankzij de aanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd, wordt iedereen die toevallig langs zo’n auto loopt beschermd. Tesla verkleint hiermee ook de kans dat Teslarijders de wet overtreden door illegaal mensen te filmen”, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...