Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

Vorig artikel Volgend artikel

Nissan werkt met Hitachi aan een oplossing waarbij de stroom van EV’s in noodgevallen gebruikt kan worden als stroomvoorziening in gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van elektriciteit aan liften wanneer door een ramp of anderszins de stroom in een kantoorgebouw uitgevallen is. De twee initiatiefnemers willen daarvoor de technologie voor bi-directioneel laden gaan inzetten. De benodigde elektriciteit wordt in die gevallen dan ‘gehaald’ uit EV’s die bijvoorbeeld in de parkeergarage van het betreffende gebouw staan.

Kritische stroomvoorziening tijdens rampen

Nissan en Hitachi willen met hun idee een oplossing bieden voor de kritische stroomvoorziening tijdens rampen. Beide bedrijven zijn van Japanse origine en aardbevingen zijn in dat land geen onbekend natuurfenomeen. In eerste instantie richten de twee bedrijven zich met de oplossing van de bi-directionele laadtechnologie op het draaiende houden van liften wanneer de stroomvoorziening wordt onderbroken.

Inmiddels hebben Nissan en Hitachi al een eerste technische test uitgevoerd. Daarmee slaagden zij er naar eigen zeggen in om een negen persoons lift tien uur lang op lage snelheid te laten draaien op de elektriciteit van de accu van de Nissan Sakura, een stadsauto van de Japanse autofabrikant. Dat is een EV met een accu van slechts 20 kWh.

Het systeem is gebaseerd op de CHAdeMO oplaadtechnologie. Daardoor kunnen ook grotere Nissan EV's, zoals de Ariya- en Leaf-modellen, ingezet worden Nissan en Hitachi hopen de eerste systemen in Japan nog voor deze zomer te kunnen installeren in flatgebouwen.

Liften
Nissan en Hitachi willen bi-directioneel laden gaan inzetten om liften tijdens een stroomuitval van elektriciteit te voorzien.

Bi-directioneel laden

Bi-directioneel laden staat nog in de kinderschoenen. Het is een technologie die het mogelijk maakt om de stroom die in de accu van een EV zit, te gebruiken voor externe apparaten. Het idee is dat je een EV, met accu’s tot 100 kWh, aansluit op je stroomvoorziening thuis zodat je op momenten dat het nodig is, denk aan een stroomuitval, je huis toch van stroom kunt blijven voorzien.

Er zijn al een aantal EV’s die dat kunnen, zoals de Hyundai Ioniq5 en de Kia EV6, maar in Nederland wordt die technologie nog niet ondersteund door de energiemaatschappijen.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...