Hyundai en Kia fixen ‘Kick Boyz Challenge hack’

Hyundai en Kia fixen ‘Kick Boyz Challenge hack’

Oudere modellen waren bizar eenvoudig te stelen met een USB-kabel en smartphone

Vorig artikel Volgend artikel

Het nieuws dat sommige, met name in de VS verkochte, Hyundai en Kia modellen bizar simpel te stelen waren, sloeg afgelopen zomer in als een bom. Met dank aan een TikTok Challenge. Het enige dat dieven nodig hadden was een iets oudere Hyundai of Kia (tussen 2015 en 1019) die niet standaard voorzien was van een startonderbreker, een smartphone en een USB-kabel.

Online verschenen video’s waarin precies gedemonstreerd werd hoe je een dergelijke Kia of Hyundai kon starten. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en hebben Kia en Hyundai het ‘lek’ gedicht.

Software update

Om het probleem te verhelpen hebben de twee fabrikanten, die nauw aan elkaar gelieerd zijn en deels gebruik maken van hetzelfde (software)platform, een software update ontwikkeld. Die wordt bij de betreffende modellen gratis geïnstalleerd.

Na de update is het niet meer mogelijk om de auto’s te starten zonder de originele, echte, sleutel. Een groot deel van het probleem was namelijk dat met de juiste handelingen deze Kia’s en Hyundai’s gestart konden worden met een USB-kabel in het contactslot.

Alleen nog starten me de originele sleutel

De fix zorgt er ook voor dat de auto niet meer gestart kan worden op het moment dat de deuren op slot zijn. En als het alarm getriggerd wordt, dan schalt vanaf nu een minuut lang het alarmgeluid uit de claxon in plaats van 30 seconden. Alle modellen dienieuwe software ontvangen hebben, krijgen van Hyundai en Kia ook een sticker dat de betreffende auto voorzien is van de anti-diefstal update.

De uitrol van de fix, waarvoor de klanten dus naar de garage moeten komen, gaat nog wel even in beslag nemen. Hyundai heeft besloten eerst de modellen te updaten die het meest kwetsbaar zijn voor de ‘contactslot hack’. Kia geeft aan dat het enkele maanden nodig heeft voordat alle getroffen auto’s geupdatet zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...