Honda en General Motors gaan samen meer EV’s maken

Honda en General Motors gaan samen meer EV’s maken

Eerste nieuwe modellen verschijnen 2027 in de VS

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland staat Honda, ondanks de successen van ‘onze Max’ in de Formule 1, de afgelopen jaren niet bepaald bekend als een van de meest populaire automerken. De tijden van de Civic als een geliefde kleine hatchback liggen ver achter ons. In 2021 werden volgens gegevens van de RAI en Bovag slechts 802 nieuwe Honda’s op kenteken gezet. Wellicht dat de komst van elektrisch aangedreven modellen daar voor verandering kan zorgen. Daarvoor slaat Honda de handen in een met General Motors. De samenwerking tussen de Japanse en Amerikaanse autofabrikanten is zo gek nog niet. In de VS is Honda namelijk wél een van de populairdere automerken.

Betaalbare EV’s

De twee fabrikanten gaan de komende jaren werken aan de ontwikkeling van een aantal betaalbare EV’s. Daarnaast bereiden ze hun fabrieken voor op de wereldwijde productie van miljoenen elektrische auto’s, variërend van betaalbare compacte modellen tot en met cross-overs.

"GM en Honda zullen hun beste technologie-, ontwerp- en productiestrategieën delen om betaalbare en wenselijke EV's op wereldwijde schaal te leveren, inclusief onze belangrijkste markten in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en China. Door samen te werken, zullen we mensen over de hele wereld sneller in EV's dan elk bedrijf alleen zou kunnen bereiken", aldus GM CEO Mary Barra.

Civic
De moderne Civic is lang niet zo populair als het klassieke model uit de jaren 70.

Jarenlange samenwerking

GM en Honda werken al langer samen. In 2013 startte zij de gezamenlijke ontwikkeling van een brandstofcelsysteem en opslag technologieën voor waterstof. In 2018 sloot Honda zich aan bij de ontwikkelingsinspanningen van GM voor EV-batterijmodules. In 2020 kondigden GM en Honda plannen aan om samen twee EV's te ontwikkelen, waaronder de Honda Prologue die begin 2024 gelanceerd zal worden. Dat model zal spoedig gevolgd worden door de eerste elektrische SUV van Acura.

"De vooruitgang die we met GM hebben geboekt sinds we in 2018 de samenwerking voor de ontwikkeling van EV-batterijen aankondigden, gevolgd door de gezamenlijke ontwikkeling van elektrische voertuigen, heeft aangetoond dat we een win-winrelatie hebben die nieuwe waarde kan creëren voor onze klanten", zei hij. Shinji Aoyama, Senior Managing Executive Officer van Honda.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...