Ford roept in de VS bijna 49.000 Mustang Mach-E exemplaren terug

Ford roept in de VS bijna 49.000 Mustang Mach-E exemplaren terug

Verkoop Ford EV wordt tijdelijk stopgezet

Vorig artikel Volgend artikel

Ford heeft in de VS ongeveer de helft van de 2021 en 2022 modellen van de Mustang Mach-E, die tussen eind mei 2020 en eind mei 2022 in haar Mexicaanse fabriek geproduceerd zijn, teruggeroepen. Bovendien worden dealers gevraagd om tot nader order geen Mustang-E's meer te verkopen. Formeel heet het ‘vanwege een probleem dat ertoe kan leiden dat het voertuig geïmmobiliseerd wordt’.

Hoogspanningsschakelaars kunnen oververhitten

In de praktijk is dat probleem het mogelijk oververhit kunnen raken van hoogspanningsschakelaars van de accu. Wanneer deze schakelaars te heet worden, dan schakelen ze de stroomvoorziening uit. Dit is een failsave om ergere gevolgen te voorkomen. Wanneer de stroomvoorziening uitgeschakeld wordt, dan kan de Mustang-E niet meer gestart worden.

Erger is het wanneer de oververhitting van de schakelaars zich tijdens het rijden voordoet. Ook dan wordt uit veiligheid de stroomvoorziening gestopt en zal de auto nauwelijks nog bestuurbaar zijn, zonder aandrijving, stuurbekrachtiging etc., met alle mogelijke gevolgen van dien.

Software update

Het goede nieuws vooralsnog is dat het probleem zich niet voordoet bij de Europese exemplaren van de Mustang-E. Ford heeft daarnaast al aangegeven dat de problemen met de hoogspanningsschakelaar door middel van een over-the-air update verholpen kan worden. Die update staat echter ‘pas’ gepland voor juli. Daarom worden klanten met een Mustang-E uit de getroffen productiereeks in de VS gevraagd naar de dealer te gaan om de software direct te laten updaten.

Het is niet de eerste keer dat de Mustang-E te maken krijgt met een terugroepactie. Eind vorig jaar doken een probleem op met het panoramadak dat los kon raken. Dat deed zich ook voor bij Europese modellen van de EV.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...