Automotive06.02.2020

De nieuwe Opel Grandland X Hybrid4


300 pk plug-in hybride SUV

Opel zet met de introductie van de plug-in hybrideversie van de Opel Grandland X een stap in haar elektrisch offensief. Ze moeten net als overigens alle andere automerken wel. De CO2 uitstoot moet immers omlaag. Er wordt gekeken naar de gemiddelde uitstoot van alle verkochte auto’s. Niet voor niets is 2020 nu al het jaar van de plug-in Hybrid en de volledig elektrische modellen. Voor de volledigheid halen de automerken deze Europese norm niet, dan kunnen ze behoorlijk hoge boetes verwachten. Alle hens aan dek dus om zoveel mogelijk plug-in hybride of volledige elektrische auto’s op de markt te zetten.

PSA Groupe, waar Opel nu deel van uitmaakt, is de op een na grootste Europese autofabrikant en heeft natuurlijk ook al de Peugeot 3008, Citroën C5 Aircross en de DS7 Crossback als hybride uitvoering op de markt. Opel heeft al gezegd dat vanaf 2024 er van élk Opel-model ook een elektrische variant beschikbaar zal zijn. Met de introductie van de Opel Grandland X Hybrid4 met maar liefst 300 pk is dit de eerste plug-in hybride van Opel in Nederland.

Opladen Opel Grandland X Hybrid 4
Opladen Opel Grandland X Hybrid 4
4WD stand Opel Grandland X Hybrid 4
4WD stand Opel Grandland X Hybrid 4

Opel Grandland X Hybrid of de Grandland X Hybrid 4

Je hebt de Opel Grandland Hybrid X in twee varianten. Zo kun je namelijk kiezen voor de Grandland X Hybrid met een 180 pk benzinemotor en 1 elektromotor met 110 pk. Hierbij heb je in totaal dus een vermogen van 225 pk. Dit is dus alleen gebaseerd op voorwielaandrijving. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Opel Grandland X Hybrid 4 dan krijg je de 200 pk benzine motor en twee elektromotoren op de achteras. In totaal heb je dan met deze Grandland Hybrid 4 een vermogen van maar liefst 300 pk. De 300 pk sterke Opel Grandland X Hybrid4 is verkrijgbaar als Innovation, Ultimate of als zakelijk aantrekkelijke Business Executive.

Nu nog gaan stekkeren

Nu de groep berijders (particulieren of zakelijk) nog echt stimuleren om ook daadwerkelijk met deze plug-in Hybrid SUV te gaan stekkeren. Stekkeren in plaats van benzine tanken zou de ongeschreven regel moeten zijn. Dit is overigens naast dat het goedkoper is voor de gebruiker ook veel beter voor de kwaliteit en levensduur van de batterij. Natuurlijk worden er meer laadpalen gebouwd en hoef je minder wegenbelasting te betalen. De subsidie op de aanschaf van plug-in hybride auto’s hebben we natuurlijk al gehad dus deze zal niet opnieuw uit de kast worden gehaald. Wel gaat de subsidie op de aankoop van een volledig elektrische auto er komen.

De laadtijd van de batterij is afhankelijk van het gebruikte type lader. Met de Grandland X Hybrid4 kun je overigens maximaal 59 km volledig elektrisch rijden. Opel biedt opties om de batterij snel op te laden bij een openbaar laadpunt of wallbox thuis. Met een 7,4 kW wallbox is een lege batterij van de Grandland X Hybrid4 in twee uur volledig opgeladen.

Je kunt de accu met de ‘e-Save’-functie ook tijdens het rijden opladen. Met deze functie bewaar je als het ware de energie om later op de dag volledig elektrisch te rijden in een meer stedelijk gebied. Je kunt hem zelf eenvoudig instellen op bijvoorbeeld 10 of 20 kilometer. Hij laadt dan tijdens het rijden op zodat je in een meer stedelijke omgeving (of uitsootvrije zone) volledig elektrisch kunt rijden.

Om het opladen nog gemakkelijker te maken, profiteren berijders van de Grandland X Hybrid4 van speciale EV-diensten van Free2Move Services, het mobiliteitsmerk van de PSA Groupe. Deze zijn eenvoudig te gebruiken via de myOpel-app. Het aanbod omvat een laadpas die toegang biedt tot meer dan 125.000 laadpunten in Europa. Ook een reisplanner, die de beste routes voorstelt op basis van het resterende bereik van de auto en de locatie van laadstations langs de route, is inbegrepen. Via de MyOpel-app kun je ook mogelijk de batterijstatus van de auto controleren en de laadtijden van de wallbox programmeren.

Vierwielaandrijving met de Grandland Hybrid 4
Vierwielaandrijving met de Grandland Hybrid 4
Krachtig, comfortabel en bloed snel!
Krachtig, comfortabel en bloed snel!

Keuze tussen Electric, Hybrid, AWD en Sport

Wij reden in het Zwarte Woud met de Grandland X Hybrid4. En even voor de duidelijkheid hij is snel, bloedsnel. In 7,0 seconden ben je van 0-100 km/h en hij haalt een topsnelheid van 220 km/h. Dit komt doordat de benzinemotor en de elektromotor optimaal samenwerken Zet hem dan wel even in de Sport modus. Deze snelheden hebben we in de bergen uiteraard niet gehaald. Wel hebben we de diverse rijmodi getest.

Je hebt de keuze tussen Electric, Hybrid, AWD en Sport. Zeker in de bergen reden we in de AWD-modus. Hierbij wordt dus ook de elektrisch aangedreven achteras ingeschakeld voor maximale tractie op verschillende soorten ondergrond. Wel zo handig op de natte bergwegen. In een stad is de elektrische modus meer geschikt. Zoals gezegd kan de auto tot 59 kilometer volledig elektrisch rijden. De topsnelheid in de Electric-modus bedraagt 135 km/u. Detail is dat je van de buitenkant via een klein blauw lampje bij de buitenspiegel kunt zien of iemand elektrisch rijdt. In de praktijk zul je zien dat je meestal in de Hybrid modus rijdt. Hierbij wordt automatisch de efficiëntste aandrijvingsvorm gekozen.

De Grandland X Hybrid4 is verder uitgerust met een regeneratief remsysteem. Hierbij wordt energie teruggewonnen tijdens het afremmen. Deze energie wordt vervolgens direct ingezet of juist opgeslagen in de batterij om het gemiddelde benzineverbruik van de auto verder omlaag te krijgen.

Wat een auto zeg! Bloedsnel, ruim en compleet qua specificaties. De zwarte motorkap is optioneel overigens. In het voorjaar komt de Grandland X Hybrid op de markt (dus zonder de vierwielaandrijving. Deze SUV van Opel krijgt 225 pk. De eerste plug-in hybride van Opel, de Grandland X Hybrid 4 is vanaf heden te bestellen vanaf € 49.499,-.

Zwarte motorkap is en optie bij de Grandland X Hybrid4
Zwarte motorkap is en optie bij de Grandland X Hybrid4
Heerlijke auto om te rijden in bergen!
Heerlijke auto om te rijden in bergen!
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.

Verder lezen over Opel

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Opel Experimental: Schilderen met licht en kijken in het donker

Opel en verlichtingstechnologie horen bij elkaar. In de video 'Painting with Light' biedt Opel je een inkijkje in de toekomst van verlichtingstechnologieën met de Opel Experimental. Het experiment in de nachtelijke uren...

Technology02.03.2024

Opel Experimental: Schilderen met licht en kijken in het donker

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Deze dag mag stormachtig zijn begonnen, hij begon ook met iets leuks, namelijk de aankondiging van de nieuwe Fiat microcar. De autootjes zijn enorm grappig om te zien, maar zijn ze ook zo praktisch? En: waarom zien we er...

Automotive05.07.2023

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Opel sluit aan bij urban-mobility project

Opel heeft zich namens Stellantis aangesloten bij het STADT:up project. Dit staat voor Solutions and Technologies for Automated Driving in Town. Het is een zogenoemd urban-mobility project met als doel grote technologisc...

Automotive09.03.2023

Opel sluit aan bij urban-mobility project

STADT:up wil grote stappen zetten op weg naar geautomatiseerd rijden in steden
Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Enkele maanden geleden waren wij bij Stellantis in Rüsselsheim voor een presentatie en demonstratie van waterstof-elektrische bestelbussen. Deze week heeft de fabrikant bekend gemaakt dat deze bestelbusjes, de Opel Viv...

Automotive15.12.2022

Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Opel Mokka-e wordt Mokka Electric en krijg meer bereik

Opel heeft de Mokka-e van een nieuwe naam voorzien. Vanaf nu gaat deze volledig elektrische bolide door het leven als de Mokka Electric. Dat is echter niet de enige verandering. Met de nieuwe naam komt ook en groter accu...

Automotive14.12.2022

Opel Mokka-e wordt Mokka Electric en krijg meer bereik

Nieuwe Opel Astra Sports Tourer iets kleiner maar wel veel beter

Opel lanceert in Rüsselsheim de nieuwe Opel Astra Sports Tourer, de stationwagen variant van de Astra hatchback. Maar je mag ook zeggen de opvolger van de Astra stationwagen die een heel alfabet heeft afgewerkt in de ja...

Automotive06.07.2022

Nieuwe Opel Astra Sports Tourer iets kleiner maar wel veel beter