Automotive04.05.2018

De nieuwe Ford Mustang: schaamteloos en zonder enige concessie


De Ford Mustang is een icoon in de Verenigde Staten en een icoon voor iedere echte autoliefhebber. En deze Mustang is nu vernieuwd, verbeterd en laat je glimlachen als je hem ziet, hoort of ermee aan het rijden bent. Een Mustang doet geen concessies en dat hebben ze bij Ford heel goed begrepen. Z’n looks zijn niet te evenaren: kijk zelf maar even naar de neus en de dubbele pijpen aan de achterkant. Het geluid is nog wel een onderwerp. De 2.3 Ecoboost rijdt voortreffelijk maar mist datgene wat de 5.0 liter V8 extra heeft. Het is niet hinniken – wat je zou verwachten bij een paard – het is niet kermen van plezier, maar het is ouderwets brullen. Ongegeneerd keihard geluid en als je wilt laat hij scheten.

Zoals gezegd doet de Ford geen concessies. Het automerk heeft met de Ecoboost echt geweldige motoren in huis. Van de Fiësta tot aan deze Mustang: zuinig, schoon en binnen de normen met echt voldoende vermogen. Dus als je wilt kun je ook zo’n Mustang rijden, eentje waarvoor je je niet hoeft te schamen. Maar wij vinden de schaamteloze versie nu eenmaal leuker.

ford-mustang_ecoboost_01
ford-mustang_ecoboost_01
ford-mustang_ecoboost_02
ford-mustang_ecoboost_02
ford-mustang_ecoboost_03
ford-mustang_ecoboost_03

De 5.0 liter Ford Mustang

De 5.0 liter Mustang heeft meer vermogen gekregen en kan een hoger toerental draaien door de introductie van een ‘duel fuel injectiesysteem’. Techniek waardoor je ook het koppel verbetert bij een laag toerental. Het resultaat is nog meer plezier wie met deze geüpgrade Ford Mustang gaat knallen. Gewoon rijden lukt gewoon niet, net als met de ramen dicht rijden. Je wil hem horen en voelen, dat gebeurt er met je als je met een Mustang op stap gaat. Die 5.0 liter is goed voor 450 Mustangs (in auto-mensen-taal 331 kW) onder de motorkap en een maximale koppel van 592 Nm. Je hebt de keuze uit en handgeschakelde 6-bak met hele lange versnellingen of een 10-traps automaat met flippers. Bij die laatste leer je letterlijk hoe je moet flipperen als je vanuit een hoge snelheid even een haarspeldje moet maken.

Het is de Mustang die je gedrag verandert, in een tunnel of onder een viaduct. Je wilt dat geluid horen, terugschakelen, gas erop en weer opschakelen. U mag zo hard mogelijk brullen als u dat leuk vindt denk je dan. Als je wilt kan de Mustang zich ook beheersen in de Good Neighbour-modus waarmee het uitlaatgeluid op vastgestelde tijden verandert in fluistermodus zodat de buurt kan blijven slapen.

Ford-Mustang_5_liter_V8_01
Ford-Mustang_5_liter_V8_01
Ford-Mustang_5_liter_V8_02
Ford-Mustang_5_liter_V8_02
Ford-Mustang_5_liter_V8_03
Ford-Mustang_5_liter_V8_03
Ford-Mustang_5_liter_V8_05
Ford-Mustang_5_liter_V8_05

Een Mustang kun je niet vergelijken

Het vermogen laat zich niet vergelijken omdat je deze Mustang niet kan vergelijken. Hij heeft z’n eigen categorie – Mustang genaamd – die je niet kunt vergelijken op prijs, op model met Europeanen of met een intreder uit Zuid-Korea. Het is een zinloze actie. Dit brommende geweld kost in de Verenigde Staten amper 30.000 dollar, in België rond de 50.000 euro en in het Nederlandse Belastingparadijs waar automobilisten vogelvrij zijn verklaard vanaf 110.000 euro.

Ford-Mustang_5_liter_V8_04
Ford-Mustang_5_liter_V8_04

Line Lock, Launch control en Drag mode

Waarschijnlijk frons je je wenkbrauwen bij deze termen. Niet raar want op welke andere auto heb je deze opties. Waarschijnlijk zullen criticasters van het groene leger Line Lock en Launch control verderfelijk vinden. Je vindt de details hiervan soms op het wegdek: het zijn die zwarte strepen van gitzwart bandenrubber die langzaam vervagen naar grijs. Bij Line Lock worden alleen de voorste remmen geactiveerd zodat de achterwielen kunnen gaan spinnen; het bandenopwarmertje van Ford wat met een flinke rookontwikkeling plaats vindt.

Ford vindt dat dit gewoon moet kunnen, zoals gezegd compromisloos. Launch control zorgt ervoor dat je maximale tractie krijgt bij een staande start, kies je extra voor Drag mode dan schakelt de auto nog net wat scherper en win je enkele tienden van seconden bij van 0 naar 100 km/uur.

Line Lock is dikke fun maar het kost je wel je banden
Line Lock is dikke fun maar het kost je wel je banden
Het ultieme gevoel van vrijheid wat je krijgt als je met een Mustang rijdt
Het ultieme gevoel van vrijheid wat je krijgt als je met een Mustang rijdt

De Ford Mustang 2.3 liter Ecoboost

We komen terug bij de zeer aimabele Mustang 2.3 liter Ecoboost. Dat de 5.0 liter kneiter hard is moet inmiddels wel duidelijk zijn. De Ecoboost edition is wel degelijk een echte Mustang en brengt – hoe bijzonder dat ook klinkt – wel degelijk iets extra’s. Zo ging het driften met deze ‘lichte’ versie met iets andere banden deze Mustang aanzienlijk makkelijker af. De besturing is lichter en hij brult inderdaad een stuk minder.

We kunnen hier redelijk kort in zijn. Als de Mustang jouw auto is, bepaalt je beschikbare budget je keuze. Past de 2.3 liter Ecoboost jou beter, ga dan voor die versie en vergeet het geweld van de 5.0 liter. Ga je toch in beide rijden, dan maak je het jezelf aanzienlijk moeilijker. Eigenlijk is de laatste gewoon een andere auto in hetzelfde jasje. De Ford Mustang 2.3 Ecoboost levert je 290 Mustangs en 440 Nm. Nog steeds een heerlijke auto, dat is zeker.

Pittsstop_Route_Napoleon_provence
Pittsstop_Route_Napoleon_provence
Ford_Mustang_Ecoboost_01
Ford_Mustang_Ecoboost_01
Ford_Mustang_Ecoboost_02
Ford_Mustang_Ecoboost_02
Ford_Mustang_Ecoboost_03
Ford_Mustang_Ecoboost_03
Ford_Mustang_Ecoboost_04
Ford_Mustang_Ecoboost_04

Bij een Mustang hebben we het niet over het verbruik

De reden dat we niet praten over het verbruik van deze Mustangs moeten we even uitleggen. Het heeft namelijk weinig zin prachtige (lees gunstige) verbruiksnormen te noemen die rustig rijdend bij 80 km/u worden gemeten. Wij weten 100 procent zeker – welke koper dan ook – dat mogelijk voordelige gebruik nooit gaat halen. Als je een Mustang koopt, ga je daar niet mee op de cruise control op de rechterbaan van een snelweg rijden.

Een Mustang moet je rijden zoals een Mustang wil worden gereden en dan bepaal jijzelf hoe diep je de gaspedaal indrukt en waar je zelf de grens legt. Beide rijstijlen kosten brandstof, ook al doe je het nog zo netjes mogelijk. Wij zijn in ieder weer opnieuw verliefd geworden op dit Amerikaanse raspaard en we hopen dat Ford nog heel lang Mustang-fans over de hele wereld blij blijft maken.

Freedom
Freedom
Ford_Mustang_Dutchcowboys
Ford_Mustang_Dutchcowboys
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Ford

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Roadtrip met een Ford Mustang Mach-e GT naar de Algarve

Het is niet de eerste keer dat we naar de Algarve rijden, en ook zeker niet de eerste keer dat we dit met een elektrische auto doen. Lange afstanden en de zuidelijke landen lijken echter nog steeds veel EV-rijders af te...

Automotive15.11.2023

Roadtrip met een Ford Mustang Mach-e GT naar de Algarve

Ford zet rem op EV-investeringen

Ford heeft deze week bekendgemaakt dat de autofabrikant geplande investeringen ter waarde van 12 miljard dollar in de ontwikkeling van EV’s en -accu’s (tijdelijk) gaat vertragen. Daardoor wordt onder andere de bouw v...

Automotive27.10.2023

Ford zet rem op EV-investeringen

Dalende vraag naar EV’s maakt de fabrikant voorzichtiger
Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Ford is een van de autofabrikanten van het eerste uur. De eerste grote innovatie, die tegenwoordig nog altijd door alle merken toegepast wordt, is de lopende band productielijn die in 1913 door Henry Ford werd bedacht om...

Automotive28.09.2023

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, de standaard Mercedes B-klasse met ‘Hermandad’ belettering, striping en verlichting. Die zijn binnenkort verleden tijd. Niet de ‘basispolitievoertuigen’ zoals ze officieel...

Automotive28.08.2023

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Prijsdalingen Tesla doen EV-tak van Ford geen goed

Ford presenteerde vorig jaar ambitieuze plannen voor haar EV-divisie. Na een ietwat weifelend begin, in de jaren daarvoor, zag uiteindelijke ook een van ’s werelds grootste autofabrikanten in dat de tijd van de verbran...

Automotive01.08.2023

Prijsdalingen Tesla doen EV-tak van Ford geen goed

Op stap met de 2024 Ford Mustang!

Een week geleden verzamelde de Amerikaanse vakpers in Los Angeles om een eerste keer met de allernieuwste Ford Mustang te rijden. Het 2024 model dat in de VS vrijwel meteen op de baan verwacht wordt en in het voorjaar va...

Automotive25.07.2023

Op stap met de 2024 Ford Mustang!

Wij reden als één van de weinige in Europa met de nieuwe Ford Mustang
​Met de Bronco haalt Ford nog een klassiek paard van stal

De Ford Bronco komt naar Europa en wij konden hem nu al voor de eerste keer uitvoerig testen. En dat deden we in de Belgische Ardennen meer bepaald, zeg nu zelf een betere plek hadden ze bij Ford niet kunnen uitkiezen.

Automotive24.06.2023

​Met de Bronco haalt Ford nog een klassiek paard van stal

Gaat de Ford Bronco de Mustang achterna?