CES 2023: BMW i Vision Dee, het eerste concept richting de Neue Klasse

CES 2023: BMW i Vision Dee, het eerste concept richting de Neue Klasse

Vorig artikel Volgend artikel

De CES en BMW hebben inmiddels een intensieve relatie. Traditiegetrouw laat BMW in Vegas zien wat we de komende jaren van de BMW Group mogen verwachten. Het is een glimp naar de toekomst maar wel misschien met een bijzonder detail. Wat het Duitse premiummerk aan studiemodellen laat zien is een soort tussenfase in een proces van nieuwe modellen, die meestal binnen enkele jaren ook daadwerkelijk op de markt gaan komen. Dit jaar heet de conceptuele hoofdrolspeler de BMW i Vision Dee, een futuristische ogende middelgrote sedan.

Bij BMW spreken ze over een nieuwe en ingetogen designtaal waarbij de naam ’Dee’ staat voor Digital Emotional Experience, met als ultiem doel een nog sterkere band te creëren tussen mensen en hun auto's. De liefde voor je auto wordt in die visie alleen maar groter en zeker als er BMW op staat.

BMW Head-Up-Display straks aanwezig in de 'Neue Klasse'

Om de band veel intenser te maken zullen de digitale functies in de toekomst veel verder moeten gaan dan het niveau van spraakbediening- en rijhulp-systemen. Het zal persoonlijker moeten worden waarbij je het gevoel krijgt van 'dit is mijn auto'. Een van de opvallende innovaties is de immense BMW Head-Up-Display die zich uit strekt over de volledige breedte van de voorruit. Dat dit ooit zou gebeuren was geen vraag en BMW lijkt hiermee wat voorsprong te creëren op andere autofabrikanten.

Met behulp van een Mixed Reality Slider kun je als bestuurder deze BMW Head-Up-Display zelf aanpassen met alle door jou gewenste informatie. Ook is het formaat aan te passen tot een niveau van enkel en alleen een snelheidsmeter. De BMW i Vision Dee is verder de vriendelijkheid zelve want nog buiten de auto wordt je al begroet met lieve woorden (via een gepersonaliseerd welkomst scenario).

Vanaf 2025 is moet deze innovatie beschikbaar komen in de modellen van de 'Neue Klasse'.

BMW_i_Vision_Dee_CES_02
BMW i Vision Dee strak en minimalistisch
BMW_i_Vision_Dee_CES_01
Een kijkje in de toekomst van BMW
BMW_i_Vision_Dee_head-up_display
BMW Head-Up-Display full screen dit keer

Wereldpremière e-inkt-technologie, welke kleur kies jij?

Tijdens de CES 2022 introduceerde BMW als eerste de BMW iX Flow met e-inkt. De mogelijkheid om je BMW iX van kleur te laten veranderen. Dit krijgt op hier op de CES 2023 een spectaculair vervolg. De BMW i Vision Dee krijgt voor het eerst ter wereld, een kleurenversie van e-inkt-technologie specifiek bestemd voor de buitenste laag van de auto.

Het carrosserie oppervlak van de BMW i Vision Dee is verdeeld in 240 e-Inkt-segmenten, die elk afzonderlijk worden aangestuurd. Hierdoor kan binnen enkele seconden een bijna oneindige verscheidenheid aan patronen worden gegenereerd die uniek is voor de automobielsector.

In plaats van te schakelen tussen zwart en wit, heeft de BMW i Vision Dee nu een veelkleurig, volledig variabel en individueel aanpasbaar exterieur. Een ePaper-film aangebracht op de carrosserie, creëert dit magische kleurenspel. Er kunnen maximaal 32 verschillende kleuren worden weergegeven.

BMW_i_Vision_Dee
CES 2023: Say hello to the BMW i Vision Dee
Met de BMW i Vision Dee laten we zien wat er mogelijk is wanneer hardware en software samensmelten. Op deze manier kunnen we het volledige potentieel van digitalisering benutten om van de auto een intelligente metgezel te maken. Dat is de toekomst voor autofabrikanten — en ook voor BMW: de fusie van virtuele ervaring met echt rijplezier
- Oliver Zipse, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG

Alles in het teken van de Neue Klasse

BMW noemt haar toekomst elektrisch, circulair en digitaal. De BMW i Vision Dee is niet meer dan een mijlpaal op weg naar de volgende generatie voertuigen die wordt omschreven als de Neue Klasse. In de loop van dit jaar moeten we meer inzicht gaan krijgen hoe BMW dit nieuwe voertuig concept van de Neue Klasse vorm gaat geven. We zijn benieuwd. Kleurrijker kun je het haast niet meer maken.

BMW_i_Vision_Dee_CES_05
Het gezicht van BMW Neue Klasse
BMW_i_Vision_Dee_CES_06
BMW i Vision Dee vanaf 2025 op de markt
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....