Advertising03.06.2010

Phisherman’s Friend


phisherman-s-friend.jpg
phisherman-s-friend.jpg

Hoe kun je boos op ze blijven…? Die vriendelijke, licht naïeve ZZP-ers die aan Phishing doen. Tuurlijk, het mag niet, en het is allemaal heel erg. Maar ik vind het vaak net zo vermakelijk als de vroegere oplichtingspraktijken waarbij iemand de echte Eiffeltoren voor een paar duizend gulden kreeg aangesmeerd. Iemand die hier nog intrapt, verdient ook dat zijn internettoegang met onmiddelijke ingang wordt ingetrokken. Die is een gevaar op de digitale snelweg. Een soort spookrijder, die misschien nog wel veel grotere rampen gaat aanrichten op het internet. Maar ik dwaal af…

Vandaag ontving ik weer een phishing mail om in te lijsten. Van de Rabo Bank. Waar ik niet bankier, dus dat is al een klein beetje een weggevertje. Met als aanhef: “Lieve Klant”, nou dan kun je mij dus al opvegen. Ik ken geen bank waarmee ik zo close zou willen zijn.

Vervolgens zijn alle verleidingskunsten van de Google Translator erop losgelaten, hetgeen resulteert in een grote brij van schrijffouten en onbegrijpelijk Nederlands (alle fouten zijn authentiek:-)).

“Het is ons beleid om u te informeren dat er internetfraudes momenteel zijn gebeuren in onze bank.”
“Aangezien maart 31, 2010 een nieuwe systeem/databank geïnstalleerd werd de vallenen frauduleuze activiteiten in onze bankwezensector te verdelgen, is het nieuwe Systeem “Voor Uw Veiligheid” genoemd.”

Nou vooruit, nog eentje dan: “Het is ook onze verplichting die u een enkele maandelijkse nieuwsbrief met fooien die u ontvangt kan gebruiken te vermijden vallene slachtoffer van de internetfraude. Met dit systeem, wij houdt u op de hoogte/alarmen van de activiteiten van de Internet Oplichter en bescherm ook u tegen het afscheppen.”

En het woordje ‘link’ is even verderop natuurlijk vertaald door ‘schakel’. Zou zo maar Zuidafrikaans kunnen zijn.

Kortom: ik vrees dat de afzender  “John busje der versterkte Stad” (verzin ’t maar) nog niet helemaal binnen is, na vandaag.

En als er nou onverhoopt toch iemand ingetrapt blijkt te zijn, wil die mij dan onmiddelijk mailen? ik heb nog een Eiffeltoren in de aanbieding. Z.g.a.n. en t.e.a.b.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.