Media16.07.2009

Bookreview: Hoe overleef ik mijn inbox?


bookreview-hoe-overleef-ik-mijn-inbox.jpg
bookreview-hoe-overleef-ik-mijn-inbox.jpg

Nu de zomervakantie is aangebroken is het hoog tijd dat stapeltje boeken dat je al geruime tijd wilde gaan lezen erbij te pakken en aan de slag te gaan. Voor wie nog geen inspiratie heeft zullen de komende weken weer een aantal boekreviews op DCG verschijnen. De eerste in die serie: Hoe overleef ik mijn Inbox – 31 tips voor een gelukkig online leven van Jim Stolze.

Behalve blogger bij Dutchcowboys was Jim afgelopen december ook de man die besloot een maand te stoppen met internet. Naar aanleiding van dat experiment schreef hij dit boekje. In het eerste hoofdstuk staat hij uitvoerig stil bij aanvankelijk de ontwenningsverschijnselen en – na verloop van tijd – de rust die het hem gaf.

Dat neemt niet weg dat we anno 2009 niet meer zonder internet kunnen, mits we het maar verstandig, efficiënt en met mate gebruiken. Meer dan 5 resultaten bekijken op een Google resultaten pagina? Not done. Een eindeloze lijst e-mails in je inbox? Out of the question. Een blackberry in de slaapkamer? Niet als je je liefdesleven of nachtrust definitief om zeep wilt helpen.

In zijn boek formuleert Jim 31 van dit soort tips tegen mindfullness die misschien erg logisch lijken, maar soms moet iemand je er gewoon (nog eens) op wijzen. Twee zomers gelezen las ik Getting Things Done van David Allen en sindsdien is een zo leeg mogelijke inbox (alleen de zaken die nog actie behoeven laat je staan) voor mij inderdaad heilig. Toch realiseerde ik me na het lezen van Jim’s boek dat ik inmiddels alweer veel te veel e-nieuwsbrieven en social network reminders ontvang en begon me voor veel dingen uit te schrijven. Nu ik dat de afgelopen week al voor minstens 40 diensten gedaan heb realiseer ik me pas hoeveel info ik dagelijks eigenlijk te verstouwen kreeg.

Het draait echter niet alleen om de praktische tips, maar ook om hele humane zaken: schrijf nooit een mailtje op het moment dat je emoties voelt. Vraag je bij elke zin die je schrijft altijd af: ‘zou ik dit op een t-shirt durven zetten en dragen’? Als het aan die voorwaarde voldoet mag je het mailen.

Behalve concrete aanwijzingen biedt het tweede deel van het boek een stuk verdere verdieping. Maakt een overvloed aan keuzes ons gelukkiger of juist niet? En overdrijven we die ‘Information Overload’ ook niet een beetje? Als je vroeger en bibliotheek binnenstapte was je toch ook niet direct overdonderd?

Ook de impact van social networks op onze relaties in het echte leven wordt besproken. Daar waar 10 jaar geleden nog wel eens gesteld werd dat internet mensen contactgestoord en schuw voor de buitenwereld zou maken blijkt in de praktijk dat mensen die in het echte leven veel contacten hebben dat online ook hebben. Men is – in sociaal opzicht – online dus amper anders dan offline.

Een boek vol zinnige inzichten én praktische tips dus, dat ook nog eens heerlijk vlot en pretentieloos geschreven is. Een prima aanrader voor aan het zwembad, opdat je na de zomer opgeruimd en vol goede voornemens weer aan de slag kan.

Hoe overleef ik mijn Inbox is online te bestellen voor €17,50

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.