De arbeidsmarkt is krap, maar voor starters voelt het vaak niet zo. Waar begin je, wat past bij je en hoe val je op? LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar waar de échte kansen liggen voor afgestudeerden in Nederland. En nee, het zijn niet altijd de banen waar je het eerst aan denkt. Vooral functies in AI, onderwijs, sales en fiscale dienstverlening zitten flink in de lift. In dit artikel zetten we de snelstgroeiende startersbanen op een rij – én krijg je praktische tips om met meer zelfvertrouwen je carrière te starten.
Het onderzoek van LinkedIn combineert data van miljoenen gebruikers met nieuw onderzoek onder 1.000 Nederlanders tussen de 18 en 77 jaar. Voor de analyse is gekeken naar de eerste fulltime baan na afstuderen (geen stage of studentenjob), en welke functies de laatste jaren het snelst groeiden in Nederland. Het resultaat: twee top 5-lijsten, verdeeld naar opleidingsniveau (bachelor en master).
Als je binnenkort klaar bent met je hbo- of wo-bachelor, zijn dit dé banen waarin je nu de meeste kans maakt – en waarin je kunt doorgroeien:
Deze functies liggen deels in lijn met bekende opleidingen, maar vallen ook op door hun breedte. Vooral wie sociale én analytische vaardigheden heeft, scoort hoog op inzetbaarheid.
Voor afgestudeerden met een masterdiploma biedt de arbeidsmarkt kansen in onder meer technologie, onderwijs en juridische dienstverlening. Dit is de top 5:
Vooral de opkomst van de AI-engineer springt in het oog. Deze relatief nieuwe functie is een duidelijk signaal dat technologie en datavaardigheden steeds meer bepalen hoe we werken – ook in sectoren zoals de overheid en de financiële dienstverlening.
Solliciteren als starter is niet alleen spannend, maar ook verwarrend. Uit het onderzoek blijkt dat veel Gen Z’ers (18–26 jaar) worstelen met drie dingen:
Dat leidt vaak tot uitstel of keuzestress. Gelukkig geeft LinkedIn’s carrière-expert Laura van Horssen vier tips om die drempels te verlagen:
1. Laat perfect los. De perfecte eerste baan bestaat zelden. Probeer, ontdek en zie elke stap als leerervaring. Ook een baan die niet helemaal “klopt” kan onverwacht veel opleveren.
2. Kijk breder dan je studie. Jouw diploma is slechts een deel van het verhaal. Zet je vaardigheden en persoonlijke successen centraal. Wat geeft jou energie? Wat vonden collega’s of stagebegeleiders goed aan jou?
3. Activeer je netwerk. Veel banen vind je niet via een vacature, maar via mensen. Laat vrienden, familie en LinkedIn-connecties weten dat je zoekt – en vraag om tips of een koffietje.
4. Gebruik Job Match. LinkedIn’s AI-tool ‘Job Match’ laat direct zien hoe goed jouw profiel past bij een vacature. Zo voorkom je dat je uren verspilt aan sollicitaties die nergens toe leiden.
De data van LinkedIn toont aan dat er wél degelijk startersbanen zijn, en dat sommige functies sneller groeien dan je zou verwachten. Of je nu droomt van een carrière als AI-engineer of juist energie krijgt van lesgeven of adviseren: dit is hét moment om te kijken wat er écht bij je past.