Gaming27.12.2015

Wordt 2016 het jaar van Virtual Reality?


Alles lijkt erop te wijzen dat de volgende stap in entertainment is aangebroken

Virtual Reality is iets waar al heel lang over wordt gesproken. Al sinds de jaren negentig proberen ontwikkelaars er iets mee te doen op gebied van games. Het zou de grote volgende stap in gamen zijn. Sega en Nintendo waren de pioniers op dit gebied met de Sega VR en de Nintendo Virtual Boy. Gedurende de volgende jaren zouden meer bedrijven het proberen, maar werd de belofte nooit ingewisseld. De wereld was er gewoon nog niet klaar voor en er zaten teveel kinderziektes in. Het duurde even, maar hier kwam rap verandering in toen Palmer Luckey in augustus 2012 een campagne op Kickstarter aankondigde.

Palmer Luckey beloofde ons in zijn campagne en VR bril met de nieuwste techniek en waardig voor de huidige generatie, genaamd Oculus Rift. Luckey had als doel om hiervoor $ 250.000 op te halen, maar binnen slechts 36 uur stond de teller al op $ 1 miljoen. Door de steun van John Carmack, medeoprichter van ID Software en nu werkzaam voor Oculus VR, zou de stand uiteindelijk eindigen op $ 2,4 miljoen. Dit gaf al aan dat er grote interesse was in VR en toen in 2014 Oculus VR werd overgenomen door Facebook was het klaar. Oculus VR had nu het geld en de kennis om VR een realiteit te maken.

De Oculus Rift
De Oculus Rift

Sinds 2012 de hype rond VR brillen op stoom kwam en andere bedrijven de nieuwsgierigheid van de consumenten in de Oculus Rift zagen werd er snel omgeschakeld om hun eigen VR bril te presenteren aan het publiek. De grootste concurrenten op game gebied zijn hierin de HTC Vive, welke de ondersteuning heeft van Steam, het platform van Valve. Voor de consoles heeft Sony vooralsnog de troef in handen met de Playstation VR. Microsoft gooit het namelijk over een andere boeg met hun Hololens en kiest niet voor Virtual Reality, maar voor Augmented Reality. Andere partijen zoals Google en Samsung hebben ook nog budget VR brillen op de markt gebracht zoals de Cardboard en de Gear VR, waarmee je jou smartphone omtovert tot VR bril. Voor dit artikel blijf ik echter even bij de grote 3, ofwel de Rift, de Vive en de Playstation VR. De Hololens is nog in een vroege testfase en zo compleet anders qua opzet dat we deze even buiten beschouwing laten.

Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd voordat we VR gingen gebruiken? Persoonlijk denk ik dat het grotendeels komt doordat de tijd er gewoon nog niet rijp voor was. Met de intrede van 3D films en de acceptatie hiervan door het grote publiek werd de deur eigenlijk ook opengezet voor Virtual Reality. Het is niet enkel meer voor hardcore gamers of nerds, maar VR wordt nu geaccepteerd door de mainstream consumenten en steeds meer bedrijven zien het potentieel en willen hier iets mee gaan doen.

De toepassingen van VR zijn dan ook niet alleen voor games meer, maar voor eigenlijk alle multimedia die we maar kunnen bedenken. Een van de grootste hobbels voor de gebruikers was kinetose, ook wel bekend als bewegings- of wagenziekte. Dit klinkt misschien stom, maar door dat de beeldkwaliteit en techniek nog niet helemaal op orde waren werd hier veel hinder van ondervonden tijdens de testfases. Dit is nu grotendeels verholpen en de meeste consumenten zullen hier geen last meer van ondervinden.

De HTV Vive van Valve(prototype)
De HTV Vive van Valve(prototype)

Maar waarom nu ineens dan toch die hype rondom VR? Waarschijnlijk komt dit doordat Oculus VR het slim heeft gespeeld en hun ontwikkelkit (DK1 en DK2) niet enkel beschikbaar heeft gesteld voor bedrijven, maar ook voor consumenten. Zo konden enthousiastelingen alvast voelen en ervaren wat er verwacht kon worden en ook zelf aan de slag gaan met ontwerpen van applicaties en games. Oculus VR maakte van hun feedback dan weer dankbaar gebruik om de Rift steeds beter te maken naargelang ze naar het uiteindelijke consumentenproduct toe ontwikkelden. De community heeft de Rift dus gebracht waar hij nu is.

Het gros van de mensen heeft op gamebeursen kunnen testen met de DK2, een versie die dus al dicht bij het eindproduct zat. Hierdoor konden ze een deel van de potentiele eindgebruikers een goed beeld geven wat ze konden verwachten qua hardware en software en zo kon de hype groeien onder de massa. Ik heb al eens wat kleine demo’s getest met de DK1 en hoewel de grafische kwaliteit toen te wensen overliet was ik al wel flink onder de indruk van de mogelijkheden.Voor zover ik weet hebben HTC en Sony nog geen mogelijkheden geschept waar consumenten alvast kunnen testen met de hardware, maar op beurzen kun je er al wel mee aan de bak. Onze eigen Patrick Smeets heeft met de Vive op afgelopen Gamescom een testsessie gehad en was hier ook behoorlijk lovend over.

De Playstation VR
De Playstation VR

Maar als je nu als consument overtuigd bent van het nut en je wilt er een aanschaffen, waar moet je dan rekening mee houden? Wat is dan de beste keus voor jou? Qua games zullen de pc gamers een moeilijkere opgave hebben om te kiezen gezien de Rift en de Vive vooralsnog enkel voor dit platform beschikbaar zijn (De Rift kan mogelijk later ook voor de Xbox One gebruikt worden). Als je een Playstation 4 hebt kun je enkel kiezen voor de Playstation VR. Maar voor alle gamers die een van de drie gaan kopen is het al wel heel duidelijk dat ze hun portemonnee wijd open mogen trekken.

Officieel zijn er nog geen prijzen bekend, maar als je naar de specificaties kijkt voor de hardware die je nodig hebt om de Rift of Vive te gebruiken dan praat je al gauw over een pc van rond de 1000 euro en dat is nog los van de kosten voor de bril zelf die geschat worden tussen de 200 tot 400 euro. Voor de Playstation VR gaat het gerucht dat deze ook zeker rond de 300 tot 400 euro gaat kosten, maar de hardware die nodig is (een Playstation 4) is natuurlijk vele malen goedkoper dan een nieuwe pc, hoewel er nog onduidelijkheid is of de extra VR box gratis bij de bril wordt geleverd of er ook nog moet worden bijgekocht. Hoewel de massa er klaar voor lijkt zal het nog moeten uitwijzen wat de consument van de prijzen gaat vinden en hoeveel early adapters er gaan zijn.

Om de keuze wellicht iets makkelijker te maken gaan we hieronder wat korte info geven over de drie partijen en wat hardware feitjes.

Zoals je wel kunt raden uit dit artikel is de Oculus Rift, gemaakt door Oculus VR, op dit moment de bekendste VR bril. Hoogstwaarschijnlijk zal deze ook als eerste uitkomen op de consumentenmarkt. Oculus VR is dus onderdeel van Facebook en heeft samenwerkingen lopen met diverse grote partijen zoals onder andere Microsoft, Samsung, en diverse grote gamedevelopers. Om games en media te promoten en te verkopen wordt gebruik gemaakt van platform “Oculus Play”, maar ondanks de concurrentie tussenbeide zal de Rift ook gebruik kunnen maken van SteamVR, het VR platform van Valve. Dit betekent dus een gigantisch aanbod van media voor de Rift.

Hoewel de Vive, de VR bril van HTC en Valve nog niet zo ver is als de Rift, mogen we er zeker wel naar uitkijken. We weten namelijk dat Valve met het Steam-platform altijd goed is geweest voor de gamers en bijzonder populair is. Games en media zijn volop te vinden in SteamVR en hierachter zit nog eens een bijzonder grote community die zelf aan de slag kan gaan om hiermee te gaan ontwikkelen.
Valve heeft bijzonder goeie banden met de meeste gamedevelopers en zal hier wellicht een voordeel hebben. Dat de meeste consumenten Valve(of hun CEO Gabe Newell) de laatste jaren zijn gaan zien als “the good guy” van de gameindustrie kan natuurlijk ook geen kwaad.

Ook voor de Playstation VR zal er genoeg keuze zijn voor games en media. Sony is van zichzelf natuurlijk al een gigantisch bedrijf met een groot netwerk, maar veel ontwikkelaars willen zich ook maar al te graag aan hen binden gezien de reeds bestaande klantenbasis die Sony heeft dankzij de Playstation 4. Dit en het feit dat je hier waarschijnlijk de laagste kosten voor de VR bril zult betalen(als je alle benodigde hardware meerekent) en deze bril dus voor consumenten de laagste instapdrempel zal hebben spreekt wellicht al boekdelen voor het potentiele succes. Games en media zullen makkelijk toegankelijk zijn middels de Playstation Store. Sony zou in dit opzicht nog wel eens grootste troef in handen hebben om Virtual Reality echt te laten slagen.

In 3D geprint beeldje  
In 3D geprint beeldje  

Voor alle drie de brillen geldt dat er voornamelijk veel simulatiegames beschikbaar zijn op dit moment. Hier leent een VR bril zich ook uitstekend voor natuurlijk. Nog nooit was het zo realistisch om in de cockpit van een ruimteschip te stappen of om in een achtbaan te zitten. Er zijn uiteraard ook andere type games voorhanden, maar voor bijvoorbeeld shooters zal er nog wel wat werk verricht moeten worden voordat dit vlekkeloos werkt.
Bijna wekelijks worden er games aangekondigd die volledig voor VR zijn gebouwd of worden de komende toptitels aangepast om ook compatibel te zijn met een VR bril. In dit opzicht staat VR nog wel in de kinderschoenen, maar dat deze ontwikkeling in rap tempo zal gaan is zo goed als een feit.

Maar vergeet vooral ook niet de potentie van de filmindustrie. Hoe gaaf zal het wel niet zijn om de grootste blockbusters niet enkel meer op groot scherm te zien, maar om er echt IN te zitten en de actie om je heen te kunnen zien. Dit is wellicht nog wat toekomstmuziek, maar enkele grote studios zoals Universal en MGM zijn er al mee aan het testen.

2016 wordt dus het jaar van de waarheid en zullen we gaan zien welke VR bril het populairst zal gaan worden bij de consument. Ik geloof er heilig in dat VR nu echt de volgende stap in de games- en media-entertainment kan zijn, maar het heeft nog wel wat haken en ogen. Het feit dat grote bedrijven als Facebook en Valve er flink wat geld in pompen en hun kennis en netwerken gebruiken om diverse partijen aan te trekken om te gaan ontwikkelen voor VR geeft aan dat het nu serieus is. Ik kan in ieder geval niet meer wachten en ik ben er bijna zeker van dat ik een van de early adapters ga zijn. Arme, arme bankrekening…..

https://www.oculus.com/en-us/rift/

http://www.htcvr.com/

https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us

https://www.google.com/get/cardboard/

https://www.oculus.com/en-us/gear-vr/

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen