Video13.12.2010

De meest bekeken YouTube videos van 2010


de-meest-bekeken-youtube-videos-van-2010.jpg
de-meest-bekeken-youtube-videos-van-2010.jpg

Dit jaar is meer dan 13 miljoen uur aan video – circa 1.500 jaar – naar YouTube geüpload, en zijn er meer dan 700 miljard video’s via de website bekeken. In de officiële eindejaarslijsten van YouTube die hieronder worden vermeld prijkt een aantal YouTube-video’s die de afgelopen 12 maanden voor een sensatie zorgden onder gebruikers uit alle delen van de wereld.

Specifiek in Nederland waren er meerdere trends zichtbaar. Het jaar 2010 maakt duidelijk dat YouTube in ons land steeds meer een platform wordt voor opkomende hip-hop muzikanten. Zo wordt Nederlandse rapmuziek enorm goed bekeken. Denk bijvoorbeeld aan successen als rapper Keizer, of nummers als Gangsterboys en Ik Ben Een Baas. Maar ook voor parodie en typetjes is YouTube in trek. Denk aan Mosselman met zijn geheel eigen versie van Shalalie en Kabouter Wesley.

Ten slotte valt het op dat populariteit op televisie vaak ook zijn weerslag heeft op YouTube. Zo werd de ‘absurd goede’ auditie uit Voice of Holland van Ben Saunders bijna 1,2 miljoen keer bekeken.

Gebeurtenissen met impact

De ramp in Haïti maakte veel indruk op Nederlanders. Zo werd het duet van Kane met Carice van Houten in het kader van de Giro 555-actie een half miljoen keer bekeken. Ook de video We Are The World, een internationaal initiatief, werd in Nederland vaak opgevraagd. Een ander belangrijk moment was de vastlegging van een amateurfilmer van de verstoring van de rust van de Dodenherdenking op de Dam, die ruim 462.000 keer werd teruggekeken.
 
De video’s op YouTube zijn afkomstig van allerlei soorten gebruikers, van doorsnee gebruikers en innovatieve online studio’s tot de grootste mediabedrijven ter wereld. YouTube heeft een platform gecreëerd dat alle makers van videocontent gelijke kansen biedt“, aldus Mark Jansen van YouTube. “De belangrijkste lokale trends en wereldwijde lijsten voor dit jaar geven blijk van de enorme groei die YouTube in 2010 heeft doorgemaakt als bedrijf en als on-line gemeenschap.

Lijst van ‘s werelds 10 meest bekeken YouTube-video’s van 2010

1. Bed Intruder Song! – De Gregory Brothers slaagden erin om een bizar televisie-interview met Antoine Dodson in een ware hitsensatie om te toveren.

2. ‘Tik Tok’ Kesha Parody – Deze muziekparodie gooide in 2010 hoge ogen dankzij BarelyPolitical’s versie van Ke$ha’s “Tik Tok” en de populariteit van Key of Awe$ome, een wekelijkse muzikale comedyshow die meer dan 100 miljoen keer werd bekeken.

3. Greyson Chance Singing ‘Paparazzi’ – De video van een uitvoering van “Paparazzi” door Greyson Chance uit groep zes trok niet alleen een massaal publiek, maar ook de aandacht van Lady Gaga zelf. Het resultaat was een platendeal.

4. Annoying Orange Wazzup – “Annoying Orange” van Dane Boedigheimer kreeg in 2010 zijn eigen YouTube-kanaal, waardoor het een van de meest succesvolle series van het jaar werd. ‘Annoying Orange Wazzup’ – irritant op een leuke manier – werd meer dan 26 miljoen keer bekeken.

5. Old Spice: The Man Your Man Could Smell Like – De Super Bowl-reclame van Old Spice groeide uit tot een internetsensatie. Een paar maanden later kwam er een onverwacht vervolg in de vorm van een baanbrekende real-time sociale media-campagne. Deze campagne trok meer dan 100 miljoen views per week en bracht een drastische verandering teweeg in de manier waarop veel mensen over online adverteren denken.

6. Giant Double Rainbow – De uiterst emotionele reactie van Paul Vasquez op een dubbele regenboog in Yosemite National Park is inmiddels bijgeschreven in de annalen van de populaire cultuur van 2010.

7. OK Go – This Too Shall Pass – In 2010 verbrak de rockband OK Go de banden met zijn platenlabel, ging onafhankelijk verder en nam deel aan het partnerprogramma van YouTube. Hun niet aflatende streven om creatieve muziekvideo’s te produceren resulteerde in dit ambitieuze eerbetoon aan de striptekenaar, uitvinder en alleskunner Rube Goldberg.

8. THE TWILIGHT SAGA: ECLIPSE Trailer – Terwijl iedereen vol verwachting op de derde episode van de Twilight Saga zat te wachten, werd de belangrijkste vraag in het land: behoor jij tot het kamp van Edward of Jacob?

9. Jimmy Surprises Bieber Fan – Een video van een 3-jarig meisje dat in tranen uitbreekt vanwege haar liefde voor Justin Bieber kreeg virale proporties, maar nog populairder was deze clip van talkshow-host Jimmy Kimmel, die het meisje en haar zussen verrast met een bezoek van hun popidool.

10. Ken Block’s Gymkhana THREE, Part 2; Ultimate Playground – De medeoprichter van DC Shoes en professionele autocoureur Ken Block laat de adrenaline door zijn lijf en dat van de kijkers gieren terwijl hij tijdens de gymkhana-race halsberekende toeren uithaalt op oevers die in sommige gevallen 51 graden steil zijn.

Verder lezen over YouTube

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Fans van de Metal Gear-reeks kunnen iets leuks kijken: een reeks die de geschiedenis van de gamefranchise induikt. In de eerste aflevering zien we hoe David Hayter het begin van de Metal Gear-franchise optekent, natuurli...

Gaming18.03.2024

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie ove...

Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend: de verticale video’s van TikTok. Echter blijkt dat allang niet meer ‘on trend’. TikTok wil zelf ook dat mensen meer horizontale video’s maken, die ook wat langer duren...

Social Media30.01.2024

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik