Video24.05.2018

Video: Het is 2030 en Rotterdam wordt geteisterd door klimaatverandering​


In 2030 heeft de klimaatverandering doorgezet. Lange perioden van intensieve regen en grote droogte wisselen elkaar af. Ook lokale, kortdurende extreme buien komen voor. Met onderstaande ‘ROT’ video, waarin een dystopische toekomstvisie wordt neergezet van de stad Rotterdam, vraagt Water Sensitive Rotterdam (WSR) aandacht voor deze ontwikkelingen, maar benadrukt dat onze toekomst met behulp van de Rotterdammers ook anders kan zijn. Zij kunnen namelijk zelf een steentje bijdragen om een klimaatbestendige stad te creëren.

Rampenplan

De video schetst, in de stijl van een trailer voor een rampenfilm, een filmisch beeld vanuit het perspectief van twee collega’s (John Buijsman en Jordy Dijkshoorn), de burgemeester van Rotterdam (Quintis Ristie) en ‘actieheld’ John de Wolf. Patrouillehelikopters vliegen over de stad, de droogte teistert de havens terwijl op andere momenten het water aan alle kanten dreigt door te breken… Is dit het toekomstbeeld van Rotterdam?

Dit hoeft niet onze toekomst te zijn

Water Sensitive Rotterdam, geïnitieerd door de Gemeente Rotterdam, biedt een sterk tegengeluid tegen dit doemscenario. Het is een beweging van Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, zoals woningcorporaties, waterschappen, architecten en landschapsontwerpers, die met de meest uiteenlopende initiatieven de stad wil voorbereiden op klimaatverandering. De betrokkenen werken aan een gave en leefbare stad door middel van creativiteit, innovatieve oplossingen en het versterken van de maatschappelijke cohesie.

De boodschap is duidelijk: klimaatverandering komt er sowieso aan, maar dat hoeft geen probleem te worden als we nu gezamenlijk actie ondernemen!

Burgerinitiatieven

De Rotterdammers spelen zelf een belangrijke rol in het meedenken over aanleg en onderhoud van waterbergingsoplossingen rondom het huis en in de buurt. Kelders, huizen en tunnelbakken lopen dankzij deze oplossingen niet vol, want de stad functioneert als spons door een grootschalig systeem van waterberging. Van grootschalige waterreservoirs onder pleinen en straten, tot groene daken en muren, watertuinen en simpelweg onttegelde terrassen in de directe woonomgeving.

Het regenwater wordt niet meer linea recta afgevoerd naar het riool, maar op allerlei manieren geleid naar het oppervlaktewater en de bodem. Zo is onlangs een regenwaterbuffer bij het Sparta-stadion aangelegd en loopt er in het Oude Westen een programma om zonnepanelen en groene daken te realiseren voor iedereen, ook voor huurders zonder eigen dak.

De klimaatbestendige stad is creatief, veerkrachtig en toekomstbestendig. Water Sensitive Rotterdam is sinds 2015 betrokken bij 37 projecten, 16 onderzoeken, 25 tools en 15 bijeenkomsten.

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag