Video09.12.2016

Gaat Pewdiepie zijn YouTube-kanaal met 50 miljoen abo’s echt verwijderen?


YouTuber begint opnieuw als protest

Er staat iets te gebeuren vanavond, maar wat dat precies betekent is moeilijk te zeggen. Felix Kjellberg, alias Pewdiepie, is de man met de meeste abonnees op YouTube. Hij is bekend geworden door zijn video’s waarin hij games speelt en daar op reageert en dat heeft hem (mede doordat hij na zijn eerste groeispurt structureel als ‘de grootste YouTuber ter wereld’ werd neergezet) heel veel abonnees op zijn kanaal opgeleverd. Gisteren behaalde hij een mijlpaal: 50 miljoen mensen volgen hem nu.

50 miljoen.

Niet voor niks dat hij ook in de best verdienende YouTubers-lijst op nummer één staat met 15 miljoen dollar inkomen over het afgelopen jaar. Hij heeft echter aangekondigd dat hij zijn kanaal gaat verwijderen als hij de 50 miljoen abonnees haalde. Dat was vorige week, dus het spreekt vanzelf dat dit als een lopend vuurtje rondging en dat hij nu zover is. Vanavond om 6 uur gaat hij zijn kanaal verwijderen. Maar waarom?

Veranderingen

Kjellberg maakt zich zorgen over de toekomst van YouTube. Niet dat het slecht gaat met de video-dienst van Google, maar er zijn aan de achterkant van de service blijkbaar dingen aan het veranderen die niet in de haak zijn. Het grootste probleem voor mensen die een carrière proberen te maken op YouTube is dat de subscriber feed, de kolom die je laat zien wat de kanalen waar je op geabonneerd bent allemaal doen, verdwenen lijkt te zijn. Niet alleen dat, YouTube-kanalen lijken de laatste tijd abonnees te verliezen zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is te vinden.

De issue, zoals wel vaker bij YouTube, is dat horden content-makers YouTube hebben aangesproken op het hoe en waarom van de verandering en dat YouTube (zoals gewoonlijk) zegt dat er niks aan de hand is, dat er zelfs niks veranderd is en dat alle veranderingen in de kijkcijfers van de video’s aan de makers zelf liggen. Pewdiepie zit niet in de problemen: hij is de nummer één op het kanaal en verdient bakken met geld. Hij wil echter dit statement maken om duidelijk te maken dat YouTube met dit soort veranderingen juist de kleinere kanalen kapot maakt. Het is al veel werk om elke dag nieuwe content te produceren, zelfs als je heel succesvol bent.

Felix de Feniks

Zoals hij zelf ook zegt in de video betekent dit echt niet dat Kjellberg van YouTube zal verdwijnen. Hij zal een nieuw kanaal opzetten, zo niet meerdere, en met de publiciteit die deze stunt ongetwijfeld met zich mee zal brengen zal dat nieuwe kanaal weer rap gevuld zijn. De 50 miljoen zal hij vermoedelijk niet meer gaan terugkrijgen en of het punt dat hij probeert te maken ook aankomt bij YouTube is nog maar de vraag.

Het zal ons ook benieuwen of YouTube, zou Kjellberg woord houden, nog steeds wil doorgaan met het tweede seizoen van ‘Scare Pewdiepie’ dat exclusief voor betalende YouTube Red-abonnees te zien is. Misschien is het een stunt voor dat tweede seizoen? We weten het om 18:00.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over YouTube

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

YouTube Shorts-teksten worden straks opgelezen door een robot

YouTube heeft diverse nieuwe mogelijkheden onthuld voor YouTube Shorts en daarmee lijken de video’s wederom steeds meer naar TikTok toe te kruipen.

Video12.07.2024

YouTube Shorts-teksten worden straks opgelezen door een robot

Disney+ bevat straks mogelijk video’s door gebruikers

Disney zou overwegen om de video’s die gebruikers hebben gemaakt op zijn streamingdienst te zetten. 

Video28.06.2024

Disney+ bevat straks mogelijk video’s door gebruikers

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar YouTube gaat nu meerdere thumbnails per video testen. Het is een optie voor creators om zo meer kijkers te trekken.

Video12.06.2024

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

Eerder kon je drie video’s kijken en stopte YouTube er daarna mee, maar nu skipt de video die je aantikt meteen naar het einde en kun je helemaal niet kijken.

Video29.05.2024

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren