De best bekeken video’s van de afgelopen 6 maanden van de beste universiteiten ter wereld.

De best bekeken video’s van de afgelopen 6 maanden van de beste universiteiten ter wereld.

Vorig artikel Volgend artikel

YouTube heeft de best bekeken video’s van de afgelopen 6 maanden van internationale topuniversiteiten in kaart gebracht. Het gaat om lezingen, speeches en colleges van de beste universiteiten ter wereld. Het volgen van online colleges is sinds de coronacrisis de nieuwe standaard voor universiteiten, maar op YouTube zijn video's over spannende inzichten van topwetenschappers al jaren populair. Iedereen kan ongeacht leeftijd of economische achtergrond gratis toegang krijgen tot deze kennis.

Dat gebeurde ook massaal tijdens de lockdown. Van inzichten over pandemieën zoals de Spaanse griep en liegen in de internationale politiek tot hoe jeugdtrauma’s ontstaan, alles komt voorbij. Ook klassieke onderwerpen komen voorbij.

Wetenschappers en professoren van onder andere Yale, Harvard en Oxford delen hun kennis over onder andere psychologie, natuurkunde en geschiedenis. Naast deze colleges zijn ook toespraken van bekende sprekers zoals Nelson Mandela, JK Rowling en Bill Gates goed bekeken. Deze inspirerende ‘commencement speeches’ worden op veel Amerikaanse universiteiten gegeven aan afstuderende studenten.

Hoe kan ik wiskunde gebruiken om rijk te worden in de loterij?

Een greep uit de content die in onderstaande lijsten te vinden is:

 • Hoe kan ik wiskunde gebruiken om rijk te worden in de loterij? Dat zou iedereen wel willen weten. In dit college wordt uitgelegd hoe een groep MIT-studenten 3 miljoen dollar heeft gewonnen met de loterij. Hoe zijn ze daarmee weggekomen? En wat heeft dit alles te maken met wiskundige entiteiten zoals geometrieën, variantie van kansverdelingen en foutcorrigerende codes?

 • Een onderzoek van topkoks en onderzoekers van Harvard die hebben onderzocht hoe het dagelijks koken en de haute cuisine de basisprincipes van de fysica en de techniek kunnen verhelderen, en vice versa.
 • Cornell professor Jeff Hancock die tijdens een college toelicht hoe hij en zijn collega’s ontdekten dat psychopathische criminelen de neiging hebben om herkenbare woordkeuze te maken als ze het over hun misdaden hebben.

De lijsten zijn tot stand gekomen op basis van de Times Higher Education World University Rankings 2020. Uit deze lijst is een selectie gemaakt van de universiteiten die beschikken over een YouTube-kanaal. Hieronder vind je een selectie van het overweldigende aanbod. De video’s zijn vervolgens gerangschikt op views van de afgelopen 6 maanden.

Neem plaats en waan je weer in de collegebanken om te luisteren naar de beste professoren en inspirerende sprekers van over de hele wereld.

De 10 best bekeken colleges op YouTube:

 1. Brown University: Indian Slavery: An Unspoken History
 2. Stanford: Introduction to Human Behavioral Biology
 3. Harvard University: Advanced Algorithms, Lecture 1
 4. The University of Edinburgh: Dr Shashi Tharoor - Looking Back at the British Raj in India
 5. Harvard University: Justice: What's The Right Thing To Do? Episode 01 "THE MORAL SIDE OF MURDER"
 6. ANU TV: The accelerating Universe: Nobel Laureate Brian Schmidt
 7. The University of Edinburgh: Dr Shah Rukh Khan - Life Lessons
 8. Caltech: Planet Nine from Outer Space - K. Batygin
 9. ANU TV: Why China Will Not Become the Dominant Power in Asia

De interessantste video’s over een pandemie op YouTube:

 • Cambridge University: video over de Spaanse griep, een pandemie in 1918.
 • University of Chicago: wat is de impact van covid-19 op de wereldeconomie? In deze digitale lezing leer je meer hierover.
 • Stanford University: Lucy S. Tompkins, hoogleraar geneeskunde en microbiologie en immunologie aan Stanford, bespreekt de pandemische griep in de vorige eeuw, nu en in de toekomst

Speeches van bekende sprekers:

Bij veel bekende Amerikaanse universiteiten wordt elk jaar een ‘commencement speech’ gegeven. Dit is een toespraak die wordt gegeven aan afstuderende studenten. Hieronder vind je een lijst met commencement speeches en andere toespraken van bekende sprekers.

College's over biologie & gedrag

 • Stanford geeft een college gedragspatronen van de menselijke voortplanting. Je kunt ook een introductie volgen over neuroscience en hoe dat zich verhoudt tot de menselijke biologie.
 • Brown University heeft verschillende colleges die gaan over racisme. Zoals deze, waar wordt uitgelegd hoe structureel racisme in elkaar zit.
 • Ook dit college gaat over de biologie van de mens. Hoe ontstaat agressie bij de mens, en hoe werken andere emoties?
 • Hoe werkt ons DNA? En hoe zit het met mammoeten, neanderthalers en onze andere voorouders? Bekijk dit college van het Radcliffe Institute.
 • Wat weten we eigenlijk van moleculaire genetica? In dit college wordt meer uitgelegd over gedragsbiologie en moleculair genetische invloeden.
 • In dit college wordt gepraat over de verkiezing van Donald Trump. Die berustte ontegenzeggelijk op zijn steun onder de blanke kiezers, waaronder de blanke vrouwelijke kiezers. Maar hoe ging dit in zijn werk?
 • Een college over de evolutie. De nadruk ligt onder meer op gedrag logica, mannelijke en vrouwelijke dieren hiërarchieën en interseksuele concurrentie.

Header afbeelding: Copyright Henk de Hooge/Dutchcowboys

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....