Betere geluidskwaliteit voor MS Teams dankzij AI

Betere geluidskwaliteit voor MS Teams dankzij AI

Vorig artikel Volgend artikel

Voor de coronapandemie werd Microsoft Teams zakelijk uiteraard al gebruikt, maar (verplicht) thuiswerken en social distancing zorgden ervoor dat videobel tools, zoals die van Microsoft – Teams dus – en Google bij nog veel meer mensen hun intrede gedaan hebben. Dat heeft ook geleid tot een (versnelde) doorontwikkeling van deze programma’s.

AI voor beter geluid

Microsoft Teams heeft nu weer een volgende stap gezet. De videobel applicatie is nu uitgebreid met een AI-tool die ervoor zorgt dat de geluidskwaliteit verbeterd wordt. Dat zal met name ook merkbaar zijn voor gebruikers die zitten te ‘Teamen’ in een ruimte waar de akoestiek niet heel erg goed is. Met veel echo bijvoorbeeld.

Na maanden van ontwikkelen en testen is de AI-tool nu klaar voor het grote publiek. Tijdens de ontwikkeling werd onder andere 30.000 uur aan spraak gebruikt om de modellen, met machine learning, te trainen. Daarnaast werd via crowdsourcing informatie en audio-karakteristieken duizenden apparaten verzameld. Daarvoor werden Teams-gebruikers betaald om hun stem op te nemen en audio af te spelen vanaf hun apparaat.

In de video hieronder kun je horen hoe de geluidskwaliteit van MS Teams dankzij de nieuwe AI-tool verbeterd wordt.

Behalve de tienduizenden met spraakopnames en de duizenden apparaten, werden ook de audio karakteristieken van zo'n 100.000 ruimtes gesimuleerd.

Het resultaat is een grote verbetering van de geluidskwaliteit van gesprekken en een eliminatie van echo waardoor meerdere mensen tegelijkertijd kunnen spreken. Eventuele aanpassingen van de audio kwaliteit worden door Teams volledig automatisch gedetecteerd en uitgevoerd, aldus Microsoft.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...