Video10.07.2014

YouTuber ‘PewDiePie’ rijk dankzij Youtube-kanaal


Felix Kjellberg, een 24 jarige Zweedse YouTuber maakte 5 jaar geleden het Youtube-kanaal ‘PewDiePie’ aan. Inmiddels heeft hij meer dan 28,3 miljoen abonnees op zijn kanaal. Dat zijn er meer dan bepaalde game kanalen zoals Machinima, die er rond de 11,5 miljoen heeft. Afgelopen jaar was zijn kanaal dan ook het meest bekeken op Youtube. Wat maakt zijn kanaal dan zo speciaal? Hij post video’s over de games die hij speelt, waarbij hij tijdens het spelen opmerkelijk commentaar geeft. Hij laat zien dat het spelen van games geen tijdverspilling is. Je kan er zelfs rijk mee worden. Felix verdient met zijn kanaal namelijk 4 miljoen dollar per jaar.

Zijn video’s zijn geen traditionele game reviews. Hij speelt eenvoudigweg games en deelt zijn ervaring en mening met zijn publiek, voornamelijk tieners, gecombineerd met zijn aparte gedrag. Hij zingt, schreeuwt en ‘twerkt’ soms zelfs om zijn gevoelens te portretteren. In een interview met Wall Street Journal geeft Felix Kjellberg aan dat hij denkt hierdoor een veel nauwer contact met zijn kijkers te hebben opgebouwd. Hij doorbreekt de muur tussen de kijker en wat er achter het scherm gebeurt. “Het is bijna alsof je met vrienden bent en je maatje spelletjes ziet spelen. Mijn fans geven op een andere manier om wat zij kijken.”

In december 2012 is PewDiePie een samenwerking aangegaan met Maker Studios, een producent van online content. Maker Studios, die PewDiePie als belangrijkste persoonlijkheid ziet, verkocht zichzelf eerder dit jaar aan Walt Disney Co DIS, met een dealwaarde van rond de 1 miljard dollar.

Felix is zelf nog een beetje bescheiden over zijn succes en vermijdt de schijnwerpers. Toch geeft hij aan dat dit een droom is die uit is gekomen. Logisch, wie droomt er nou niet van geld verdienen met het spelen van video games? Well done PewDiePie.

Een van zijn video’s: