Video23.04.2014

Hoe een uitleganimatie jouw bedrijf verder helpt


Veel organisaties hebben een unieke of complexe bedrijfsvoering met bijbehorende visie. Deze visie of werkwijze communiceren aan potentiele klanten, partners en investeerders is vaak een hele uitdaging. Een uitleganimatie kan hierbij van grote waarde zijn. Het is het verschil tussen begrepen worden of juist niet.

Uitleganimaties zijn korte video’s waarmee je veel informatie op een efficiënte manier en in korte tijd kunt presenteren. Wanneer we overtuigend design combineren met animatie, een voice-over en geluidseffecten ontstaat er een instrument waarmee je op effectieve wijze grote hoeveelheden informatie kan communiceren in korte tijd

Een uitleganimatie zorgt ervoor dat jouw doelgroep direct ziet wat je te bieden hebt en welke voordelen er aan je product of service hangen. En het heeft met name op internet, waar aandacht moeilijk vast te houden is, veel voordelen.

hoe-een-uitleganimatie-jouw-bedrijf-verd.jpg
hoe-een-uitleganimatie-jouw-bedrijf-verd.jpg

Waarom is een uitleganimatie een goed idee?
Elk soort content dat je online plaatst dient een bepaald doel, bijvoorbeeld het informeren of overtuigen van je klanten zodat ze overgaan tot het kopen van jouw product. Vaak, zo niet altijd, is er dan een bepaalde mate van uitleg nodig. Consumenten kopen namelijk geen producten die ze niet begrijpen.

Wanneer je een duidelijke uitleg biedt aan potentiele klanten, laat je je deskundigheid gelden en bouw je tegelijkertijd aan een vertrouwensband met je publiek. Juist door niet te verkopen, maar inhoudelijk te informeren, verkoop je je product!

Een belangrijk punt waarvoor klanten bij je terug blijven komen is de mate van persoonlijke communicatie. Het is cruciaal dat men een beeld kan vormen bij je naam. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die louter online actief zijn en waar de klant dus weinig tot geen direct contact mee heeft. Een uitleganimatie kan hierbij helpen door een gevoel van zekerheid in jou en je producten te creëren, doordat je jezelf laat zien.

Maar er zijn meer redenen waarom een uitleganimatie een goed idee is:

 • Uitleganimaties zijn een geweldig marketingmiddel omdat ze een lastig onderwerp kunnen ontleden en uitleggen met behulp van beeld, geluid, tekst, een verhaal en vaak ook humor;
 • Een uitleganimatie is tijdlozer dan ‘live-action’ beelden en in de toekomst gemakkelijker aan te passen;
 • Ons brein is primair ingesteld op audiovisuele communicatie, waardoor je boodschap beter blijft hangen met een uitleganimatie.

CM4

Hoe helpt een uitleganimatie jouw bedrijf?
Er zit een groot aantal voordelen aan het gebruik van uitleganimaties. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je uiteen:

 • Blijft kleven: Het blijkt dat mensen beter onthouden wat ze zien, dan wat ze horen of lezen. Een uitleganimatie zorgt er dus voor dat een verhaal beter blijft kleven en deze ook sneller verspreid wordt.
 • Conversie: Gebruik van video kan leiden tot een toename van maar liefst 80% in de conversie op je website. Video zorgt er namelijk voor dat bezoekers langer op je site blijven, waardoor je boodschap meer tijd heeft om in te zinken. Daarnaast zorgt een uitleganimatie ervoor dat mensen deze boodschap sneller geloven als ze het zien in een filmpje, dan wanneer ze het lezen in tekst.
 • Promotie: Een mooie bijkomstigheid is dat je één animatie op verschillende kanalen, zoals internet of televisie, kan inzetten en daarmee een hoge return on investment mag verwachten.
 • Delen: Uitleganimaties bieden een mooie kans om je content gedeeld te krijgen op social media. Video’s worden steeds meer gedeeld dan traditionele content. Mensen delen dus graag video’s, Vooral wanneer deze een interessant of aangrijpend verhaal vertellen.

Hoe ziet een effectieve uitleganimatie eruit?

Een animatie maken is complex werk en het herstellen van fouten kan hoge kosten opleveren. Het is niet zo dat elke uitleganimatie zomaar slaagt. Om tot een aantrekkelijke en effectieve uitleganimatie te komen is het essentieel om een aantal vaste stappen te volgen.

Het fundament van een succesvolle uitleganimatie is het script. Of je video nou van superieure of middelmatige kwaliteit is, als het script niet goed is zal de video tot weinig overtuiging en conversie leiden. Zorg er dus voor dat je uitleganimatie de vragen van je potentiele klanten beantwoordt. Houdt rekening met de volgende punten:

 • Objectief: Het gaat er bij uitleganimaties om dat ze op een objectieve manier uitleggen hoe een product of dienst werkt. Hoewel een uitleganimatie als doel heeft meer sales te generen, is het geen vervanger van je sales pitch. Een objectieve video zal door je publiek beter gewaardeerd en ook sneller gedeeld worden.
 • Informerend: De primaire bedoeling van een uitleganimatie is om informatie te presenteren, en dus niet de kijker enkel te vermaken. Je video moet dan ook niet concurreren met andere vormen van entertainment, maar de boodschap van jouw bedrijf op een snelle en duidelijke manier bezorgen aan je publiek.
 • Probleem – Oplossing: Een uitleganimatie slaagt wanneer de kijker zich betrokken voelt. Dit kun je voor elkaar krijgen door een verhaal te vertellen met een personage dat hetzelfde probleem ervaart als je doelgroep. En wanneer je een herkenbaar probleem duidelijk geschetst hebt, vertel je natuurlijk hoe jouw bedrijf dit kan oplossen.
 • Lengte: De meeste bedrijven die voor een uitleganimatie kiezen, willen hierin zoveel mogelijk informatie terug zien. Uit onderzoek van al onze uitleganimaties blijkt dat de kijkersloyaliteit erg snel daalt. Veel mensen haken af na 60 tot 75 seconden van de video, wat neerkomt op maximaal 150 woorden. Houd het dus vooral kort en laat je niet verleiden tot het maken van een te lange video.

De bovenstaande punten hebben echter alleen betrekking op het script, het topje van de ijsberg. Ook op het gebied van design en geluid zijn er nog een hoop factoren om rekening mee te houden. Welke dit zijn, dat houd je van me tegoed.

Maandelijks wordt er meer dan 6 miljard uur aan video’s bekeken op YouTube. Dit is dus bijna een uur per persoon! Dit bewijst toch wel dat video het populairste medium is voor mensen om informatie te delen en te adverteren. Maak hier gebruik van en leg je product of dienst uit in een uitleganimatie, en wordt begrepen door jouw doelgroep! Heeft jouw bedrijf al een uitleganimatie? Deel je ervaringen in de comments.

Deze blogpost is geschreven door Marvin Burghardt van Cooler Media.