Video23.09.2011

Videoverkeer grootste groeier op AMS-IX


videoverkeer-grootste-groeier-op-ams-ix.jpg
videoverkeer-grootste-groeier-op-ams-ix.jpg

[Job Witteman] Als één van de grootste Internetknooppunten ter wereld hebben we een goed inzicht in de ontwikkelingen in Internetverkeer. Zowel vast als mobiel dataverkeer groeit ontzettend hard op de Amsterdam Internet Exchange en dit is voornamelijk toe te schrijven aan de enorme groei van video streaming.

Zoals onderzocht door Cisco, is video inmiddels verantwoordelijk voor 54% van het totale Internetverkeer. Dit betekent dat iedere seconde gemiddeld 700 Gigabit aan videoverkeer wordt uitgewisseld, een substantieel deel van de dagelijkse piek bij AMS-IX van 1,3 Terabit per seconde. Cisco verwacht dat het totale videoverkeer in 2015 vervierdubbeld is. Dit zou kunnen betekenen dat straks per seconde 3 Terabit aan videoverkeer wordt uitgewisseld op de Amsterdam Internet Exchange. Neem daarbij de sterke groei van het overige mobiele dataverkeer en duidelijk is dat video-aanbieders en telecom providers voor flinke uitdagingen worden gesteld.

Internetnetwerken en providers moeten zich ervan verzekeren dat hun wereldwijde interconnecties betrouwbaar zijn en voldoende capaciteit herbergen om het groeiende dataverkeer te verwerken. Bovendien wordt flexibiliteit gevraagd om piekmomenten – zoals bepaalde momenten van de dag of evenementen – op te vangen. Internet exchanges – die Internetproviders samenbrengt en hen helpt bij het beheren van inkomend en uitgaand Internetverkeer – moeten ervoor zorgen dat zij de benodigde capaciteit en diensten bieden om de netwerken en providers te ondersteunen.

AMS-IX is als eerste organisatie gestart met het aanbieden van 100GE-poorten, waarmee veel meer bandbreedte kan worden geboden dan met de tot nu toe ingezette 10GE-poorten. AMS-IX biedt tevens als eerste een nieuwe generatie mobiele connectiediensten. Mobiele netwerken zijn zich onlangs met elkaar gaan verbinden via zogenaamde IPX providers. Dit zijn carriers waarvan de IPX-netwerken gezamenlijk een IP backbone creëren. Dit doen zij apart van het ‘open’ Internet om een end-to-end verbinding te kunnen bieden aan hun klanten. IPX stelt mobiele netwerken in staat om efficiënter en veiliger data-, spraak- en Internetverkeer uit te wisselen.

Tegelijkertijd wordt de vereiste service-kwaliteit gegarandeerd. Des te directer de verbinding is, des te beter is de kwaliteit, snelheid en respons tussen netwerken. Een belangrijk gegeven om de snelle groei van video– en overig mobiel internetverkeer het hoofd te kunnen bieden. Om een betere convergentie te behalen, hebben IPX-netwerken echter ook een IPX-interconnectie nodig; een locatie waar regionale en aangrenzende IPX-netwerken zich efficiënt kunnen verbinden en meer terrein, content en volume kunnen bestrijken. Hier komt AMS-IX in beeld. Wij en collega-exchanges blijven apparatuur, technologie en diensten optimaliseren om ervoor te zorgen dat video streams van hoogwaardige kwaliteit op ieder apparaat en iedere locatie beschikbaar kunnen worden gesteld.

Job Witteman is CEO Amsterdam Internet Exchange.