Video02.02.2010

Frackers in the Valley : Nederland heeft zoveel talent, maar weinig geduld


Janpieter Scheerder is waarschijnlijk de meest succesvolle Nederlander in Silicon Valley, waar hij al bijna 30 jaar woont. Want: ‘in Nederland kon ik geen computers bouwen.‘ Daarom vertrok Scheerder naar de VS, waar hij voor computerbedrijf Data General storageprodukten ontwikkelde onder de naam Clariion, die ondanks de verkoop van Data General aan EMC nog altijd onder die naam worden verkocht.

Zijn vriend Ed Zander, de latere COO (onderbaas) van Sun Microsystems en CEO (eindbaas) van Motorola, haalde hem naar Sun. Bij dit icoon van Silicon Valley ontwikkelde Scheerder het besturingssysteem Solaris en klom op tot baas van Sunsoft, de softwaredivisie van Sun. In die functie werkte Scheerder nauw samen met legendarische oppertechneuten als Bill Joy en Sun CTO Eric Schmidt, de huidige CEO van Google. Ondanks de recente verkoop van Sun aan Oracle zal Solaris net als Clariion nog jaren wereldwijd worden gebruikt. Zo draaien miljoenen websites op Suns met Solaris.

Scheerder verkreeg als hoge functionaris veel aandelen Sun, die hij tijdens de technologieboom van eind jaren 90 dermate goed verkocht dat hij in 2001 vrijwillig met pensioen ging. ‘Genoeg is genoeg’, aldus Scheerder. In Silicon Valley ga je dan niet vissen, biljarten of achter de geraniums, maar betekent pensioen een nieuw leven als investeerder en adviseur van startups.

Een van zijn eerste investeringen was gelijk raak: softwarebedrijf VMware werd al snel gekocht, opnieuw door storagegigant EMC, voor liefst $635 miljoen. Als kleine aandeelhouder werd Scheerder gedwongen zijn aandelen tegen zijn wil te verkopen, ‘want ik dacht dat het bedrijf veel meer waarde had.‘ Scheerder kreeg zijn gelijk toen EMC in 2007 VMWare naar de beurs bracht in wat Fortune de meest intrigerende beursgang sinds Google noemde. Lees hier een hilarisch relaas over de dag van die beursintroductie.

Inmiddels is VMware bijna $20 miljard waard, dus Scheerder kreeg heel duur zijn gelijk. Ongetwijfeld denkt een van de oprichters van Sun, Andy Bechtolsheim, er ook zo over. Hij investeerde net als Scheerder al heel vroeg in VMware, alleen had de Duitser al niet zoveel meer te mopperen sinds hij als een van de eersten investeerde in een ander softwarebedrijfje een paar kilometer verderop; Google. De $100,000 die Bechtolsheim daarin investeerde werden zo’n $1,5 miljard waard.

Waar Bechtolsheim nog 18 uur per dag werkt, doet Scheerder het rustiger aan. Hij is bewust uit Silicon Valley verhuisd naar Carmel, het kuststadje bij Pebble Beach waar Clint Eastwood ooit burgemeester was. Scheerder spendeert de helft van het jaar in Nieuw-Zeeland (‘leuke mensen’) en houdt doorgaans zo’n 10 investeringen tegelijkertijd. Op dit moment zit hij onder andere in Black Duck (software voor software-ontwikkelaars), Virtuallogix (‘soort VMware, voor de mobiele telefoon’) en Collectrium, een marktplaats voor kunst.

In de video vertelt Scheerder over de reden van het succes van Silicon Valley (ze bouwen er geen produkten, maar verleggen de grens een stukje), het managen van techneuten (geen schapen drijven, maar katten dresseren), de veranderende mentaliteit en de kansen voor Azie en Europa. Scheerder is positief over de kansen van Nederland: ‘er is zoveel talent, alleen is er weinig geduld om echt goede produkten te maken. Luister niet naar anderen, doe het!’

Elke dinsdag vanaf 10 uur publiceren we True Tuesdays. Gepresenteerd door Michiel Frackers ondermeer mede-oprichter van Planet Internet en 925. Camera en montage: Godfried de Vries.