Video15.10.2009

Social media maken of breken film


social-media-maken-of-breken-film.jpg
social-media-maken-of-breken-film.jpg

Dat social media als Facebook en Twitter een steeds grotere rol spelen in marketing, is duidelijk te merken binnen de filmindustrie. Vroeger waren de studio’s afhankelijk van focusgroepen en recencies om de mening van de consument over een productie te kunnen meten. Tegenwoordig nemen online gesprekken die functie volledig over. Mond-tot-mond reclame heeft een enorme invloed op de populariteit. Een Twitterbericht kan een film maken of breken.

Neem de lowbudget film ‘Paranormal Activity‘ als voorbeeld. Verschenen als internettrailer, waarna hij in 12 zalen vertoond werd. Toch bracht de film in het eerste weekend al 7,1 miljoen dollar op in de Verenigde Staten. Per minuut komen er zo’n 100 Twitterberichten over ‘Paranormal Activity’ bij. Facebook telt meerdere groepen waarin volop gediscussieerd wordt over de film.

Al voordat een film officieel uit is, is de mening van het publiek al meetbaar via de verschillende netwerksites. Een manier om dit te doen is Fizziology, een door een commerciële firma gelanceerd online meetapparaat. Het houdt wekelijks bij hoe de stemming van Facebookers en Twitteraars is rondom verschillende sites, zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

De filmindustrie maakt dankbaar gebruik van alle informatie om te voorspellen of een film aanslaat of niet. Ook marketeers houden steeds meer rekening met wat de gemiddelde bioscoopbezoeker vertelt op internet. Niet zo gek, als je bedenkt dat 73% van die gemiddelde bioscoopbezoeker een profiel heeft op een of meerdere netwerksites.