Technology16.07.2021

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport


Data-analyse is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Inmiddels breekt de technologie ook door in de e-sport. Het Dota 2-team van het ‘Nederlandse’ Team Liquid heeft de primeur. “Het analyseren van gamedata helpt ons om de concurrentie voor te blijven”, zegt Victor Goossens, oprichter, mede-eigenaar en mede-CEO van Team Liquid.

Goossens is een van de grote pioniers van de e-sport. ‘Zijn’ Team Liquid behoort tot de succesvolste e-sportteams ter wereld. Team Liquid is actief in 15 verschillende games. Daaronder vallen strategische games als Dota 2 en League of Legends, maar ook shooters als CS:GO, VALORANT en Fortnite en vechtspellen als Super Smash Bros: Melee en Street Fighter. De prijzenkast is goed gevuld. Zo schreef het Dota 2-team The International 2017 op zijn naam. Alleen al deze zege leverde 11 miljoen dollar op.

De e-sport is uitgegroeid tot een miljardenbusiness. Team Liquid is een internationaal bedrijf ter waarde van ruim 300 miljoen euro (2020), met een eigen mediatak en state-of-the-art trainingsfaciliteiten. Zo opende de club vorig jaar een gloednieuw trainingscentrum in Utrecht. De professionele gamers en contentmakers van Team Liquid hebben hier onder meer de beschikking over eigen koks, masseurs, managers en psychologen. Elk procentje winst dat ze hiermee behalen, kan immers het verschil maken tussen winst of verlies.

Samenwerking met SAP

Met datzelfde uitgangspunt sloot Team Liquid in 2018 een samenwerking met technologiebedrijf SAP. “We wilden onderzoeken of data-analyse van toegevoegde waarde is voor Team Liquid”, vertelt Goossens. “Deze technologie heeft zich in reguliere sporten zoals voetbal, het wielrennen en de Formule 1 allang bewezen. De e-sport loopt nog wat achter bij dit soort ontwikkelingen. Zo’n hightech trainingscentrum voor gamers was zes jaar geleden ook nog ondenkbaar.”

Onlangs werd de samenwerking met SAP verlengd. Goossens: “We zijn erg tevreden over de resultaten tot nu toe. SAP heeft voor ons Dota 2-team speciale software ontwikkeld voor het verzamelen en analyseren van gamepatronen. We gebruiken deze tool in de voorbereiding op toernooien om tegenstanders te analyseren. Maar ook om inzicht te krijgen in de prestaties van onze eigen spelers. Tijdens wedstrijden kan de coach hen op basis van de data instrueren om hun tactiek aan te passen.”

Van scepsis naar onmisbaar

William ‘Blitz’ Lee, de coach van het Dota 2-team en een van de populairste Dota 2-streamers ter wereld, was aanvankelijk sceptisch. “Ik ben nogal koppig en wist niet wat de mogelijkheden waren. We besloten iemand aan te nemen die ideeën kon bedenken en daarmee zijn we naar SAP gegaan. Langzaam raakte ook ik overtuigd. Inmiddels kan ik me geen leven meer voorstellen zonder deze technologie. Het heeft mijn werk zoveel makkelijker gemaakt en bespaart enorm veel tijd.”

Lee is met name te spreken over de drafttool. “Het beurtelings selecteren van heroes, ook wel de draft genoemd, is heel belangrijk bij Dota 2. Een goede draft is al het halve werk. Maar een hero kan in meerdere rollen en combinaties met andere heroes gebruikt worden. Ook moet je de selectie van je heroes afstemmen op die van de tegenstander. Dat maakt Dota 2-drafting zo complex. Met de SAP-tool kunnen we de keuzes van het andere team op een compleet nieuwe manier analyseren.”

Sneller en nauwkeuriger analyseren

Voorheen moest de coach deze analyses handmatig uitvoeren. “Dat is een intensief en tijdrovend proces waarbij je openbare replays bekijkt. Per hero ben je een uur bezig, met de tool slechts een minuut. Hiermee kan ik iemands drafttechniek in een half uur doornemen. Dat zou me anders zo’n vier dagen kosten. Bovendien is handmatig werken foutgevoelig. Met de tool kan ik nauwkeuriger voorspellen wat een tegenstander gaat doen. Dat geeft ons een betere kans om te winnen.”

De SAP-tool maakt het ook veel eenvoudiger om de eerste bewegingen van de tegenstander te analyseren. “Ook dat kostte veel tijd”, legt Lee uit. “Je moest dan telkens het spel laden, de herhaling van de wedstrijd zoeken en de eerste vijf handelingen bekijken. Zonder de tool ben je daar een half uur mee bezig, met de tool een paar minuten. Vroeger konden we in de aanloop naar een toernooi slechts 4 van de 18 teams goed analyseren, zelfs als we keihard werkten. Nu analyseren we ze allemaal.”

Coaching op basis van data

De spelers maken zelf geen gebruik van de tool; dat doen Lee en zijn data-analist. “Voor de wedstrijd geven we een presentatie met mock-ups van het andere team. We delen hapklare informatie waar de spelers wat mee kunnen, maar die ze niet afleidt. De tool helpt ons ook bij het geven van feedback. Als ik tegen een teamlid zeg dat hij niet efficiënt genoeg speelt, is diegene het er niet altijd mee eens. Maar ik kan het nu onderbouwen met data. Dat voorkomt lastige discussies.”

Team Liquid is de eerste e-sportclub die data-analyse op deze manier inzet. Is dat niet oneerlijk tegenover andere teams? Goossens vindt van niet. “Iedereen heeft toegang tot deze data. De uitdaging is alleen hoe je de data efficiënt verzamelt, analyseert en presenteert. In de e-sport gelden allerlei regels. Zo mag je geen muis gebruiken die handelingen automatiseert of software die de hele kaart zichtbaar maakt. Maar data-analyse is gewoon toegestaan, net als in andere sporten.”

15 verschillende sporten

Het succes smaakt naar meer. Inmiddels zijn SAP en Team Liquid druk bezig met de ontwikkeling van een analysetool voor League of Legends. Dat is geen kwestie van knippen, plakken en aanpassen. “Wij zijn actief in 15 games en dat zijn echt 15 verschillende sporten met hun eigen spelmechanismen en strategieën”, benadrukt Goossens. “Je kunt een oplossing voor data-analyse in de wielersport ook niet zomaar gebruiken voor het analyseren van voetbalwedstrijden. Je begint opnieuw.”

Goossens verwacht dat data-analyse de komende jaren steeds belangrijker wordt binnen Team Liquid. “Het past ook bij de professionalisering van de e-sport. We zijn al heel ver gekomen, maar we moeten ons nog steeds bewijzen als een serieuze business. Daarom is het zo waardevol dat een gerenommeerd bedrijf zoals SAP zich hieraan verbindt. Samen gaan we zorgen voor een revolutie in de e-sport.”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Data

​Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?

In Noord-Holland is Middenmeer een soort ultra-datacenterlocatie. Het is ook vaak uit die plaats dat er berichten komen over wat omwonenden ervan vinden (spoiler: het is niet positief), maar nu zelfs arbeiders die demons...

Online31.10.2023

​Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?

Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde

Het was door alle commotie, bezwaren en andere randzaken al hoogst onwaarschijnlijk geworden dat het mega datacenter dat Meta wilde gaan bouwen in Zeewolde nog door zou gaan. Welnu, vandaag is het doek definitief gevalle...

Technology20.09.2023

Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde

Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox

Terwijl WhatsApp het steeds makkelijker maakt om grote foto’s te versturen, besluit Dropbox niet om zijn diensten aantrekkelijker te maken, maar legt het ze juist aan banden. Dropbox, dat altijd een ongelimiteerde opti...

Online25.08.2023

Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox

Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan

Vroeger was er tussen Europa en de Verenigde Staten het Privacy Shield: een overeenkomst waardoor de data van Europese burgers in de Verenigde Staten kon worden opgeslagen, zonder dat het daarbij in handen kwam van de VS...

Online11.07.2023

Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan

Komt Threads dan nu wel naar Europa?
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe

Datalekken in de zorgsector in Nederland blijven toenemen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recentelijk aangegeven dat Nederlandse burgers ervan uit moeten gaan dat hun persoonlijke gegevens waarschijnlijk al ge...

Cybercrime28.06.2023

Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe

41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalek
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla

Naar aanleiding van een tip van haar Duitse collega’s in Brandenburg is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek gestart naar een mogelijk datalek bij Tesla. Daarbij zouden, dat meldt de Duitse krant Handelsbl...

Cybercrime26.05.2023

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla

Data recovery als snelle reactie bij gegevensverlies

Data recovery is het proces van het herstellen van verloren of beschadigde gegevens van een opslagapparaat. Je kunt terecht bij professionals die jou helpen met het redden van je data. Dit is super handig wanneer jij bel...

DC Business03.05.2023

Data recovery als snelle reactie bij gegevensverlies

We bellen en sms’en weer veel minder

De ACM heeft deze week de nieuwste versie van de Telecommonitor gepubliceerd. Het rapport over het gebruik van mobiele- en andere telecomdiensten in Nederland. Het zal niemand echt verbazen dat we, vergeleken met voorgaa...

Mobile12.04.2023

We bellen en sms’en weer veel minder

Voorraad 06-nummers nog steeds schaars

Verder lezen over esports

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Esports: viering van videogametalent of de ‘formule 1 van ICT’?

Esports lijkt in Nederland een ondergeschoven kindje te zijn. Dat is jammer, want er zijn wel degelijk organisaties die zich inzetten voor esports. Je ziet er op deze site ook veelvuldig artikelen over voorbij komen: we...

Gaming07.12.2023

​Esports: viering van videogametalent of de ‘formule 1 van ICT’?

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

Esports: leeft dat een beetje in Nederland?

Esports, voor de een is het zijn lust en zijn leven, voor de ander is het een vaag begrip. Tip: het is niet gewoon schaken tegen de computer. Esports is hetzelfde als voetbal, met spelers in het midden en een tribune vol...

Gaming21.07.2023

Esports: leeft dat een beetje in Nederland?

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

Gisteravond heeft Team Gullit-speler Manuel Bachoore de FIFAe World Cup gewonnen. De Nederlandse Bachoore won de bloedstollende finale na een penaltyreeks. Hij kroonde zich daarmee tot beste FIFA-speler ter wereld en nam...

Gaming20.07.2023

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Deze week hebben Electronics Arts en de Eredivisie CV, de voetbalorganisatie verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland, een meerjarige verlenging van hun partnership met EA SPO...

Gaming14.07.2023

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

Deze week heeft Electronic Arts de eerste beelden getoond van de Formule 1 Grand Prix in Las Vegas in F1 23, de officiële videogame van het FIA Formula One World Championship. Dit gloednieuwe circuit is direct beschikba...

Gaming25.05.2023

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel

Vitesse is kampioen van de KPN eDivisie seizoen 2022-‘23 en kroont zich daarmee voor het tweede jaar op rij tot Nederlands Kampioen EA Sports FIFA. Vitesse versloeg in de finale AFC Ajax met 5-1 over twee duels. Naast...

Gaming07.05.2023

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel

Verder lezen over Games

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

Het is niet het meest gezellige onderwerp, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk. Wat als je doodgaat? Wat gebeurt er dan met je Steam-games?

Gaming27.05.2024

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

Grand Theft Auto 6 komt eraan. Volgens geruchten zou dat pas in 2026 zijn, maar dat blijkt niet het geval: Take-Two bevestigt nu zelf een releasedatum van najaar 2025.

Gaming16.05.2024

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.

Gaming08.05.2024

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Epic Games wil dat de goede vibes in Fortnite bewaard blijven en maakt het daarom mogelijk om vier wat minder leuke emotes niet meer te tonen.

Gaming23.04.2024

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Verder lezen over SAP

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

Veel bedrijven hebben te maken met aanzienlijke belemmeringen voor het uitvoeren van duurzaamheidsinitiatieven. De problemen zijn onder meer een gebrek aan communicatie en betrokkenheid van leidinggevenden, ondoeltreffen...

Nieuws14.06.2022

Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP heeft Jeroen van der Lingen benoemd tot Managing Director voor Nederland. Zijn voorganger Rinse Tamsma heeft na 3 jaar gekozen voor een andere uitdaging binnen SAP. Jeroen van der Lingen is sinds 1989 werkzaam bij S...

DC Business12.07.2021

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

SAP heeft tijdens zijn wereldwijde SAPPHIRE NOW-conferentie het SAP Business Network aangekondigd. Het SAP Business Network brengt het SAP Ariba Network, SAP Logistics Business Network en SAP Asset Intelligence Network s...

DC Business03.06.2021

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

Biermerk Habesha veroverde in enkele jaren tijd de harten van Ethiopiërs. Het ‘Cold Gold’ groeide in recordtempo uit tot een van de grootste biermerken van het land. Om de kwaliteit en service op een hoog niveau te...

DC Business25.05.2021

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

EY draagt bij aan een veilig Eurovisie Songfestival

Een daverende show voor 3500 man publiek; het lijkt bijna onwerkelijk in coronatijd. Het Eurovisie Songfestival 2021 toont aan dat het mogelijk is, mede dankzij slimme technologie onder regie van EY. Het Eurovisie Songf...

Technology20.05.2021

EY draagt bij aan een veilig Eurovisie Songfestival

Noord-Brabant ontsluit bedrijfsinformatie geografisch

De provincie Noord-Brabant legde met de implementatie van SAP S/4HANA de basis voor een brede innovatie. Een voorbeeld van die innovatie is het geografisch ontsluiten van bedrijfsinformatie. Hiervoor werd met behulp van...

Technology28.03.2021

Noord-Brabant ontsluit bedrijfsinformatie geografisch

SAP S/4HANA gekoppeld aan ESRI-systeem provincie