Technology10.08.2018

Zo leer je slim Google Assistent gebruiken


Google Assistent is inmiddels in Nederland beschikbaar en dan ook nog eens in onze moedertaal. Duidelijk spreken blijft een ding, Limburgers moeten zich even aanpassen en in Fryslan zullen ze ook even moeten overschakelen op ‘gewoon’ Nederlands! Brabanders hebben weer geluk want de zachte ‘g’ lijkt geen probleem. Google Assistent luistert en geeft antwoord. Google Assistent leert echter snel en dagelijks worden met behulp van ‘machine learning’ verbeteringen aangebracht en wordt de persoonlijke PA slimmer en slimmer.

Het is misschien nog een gène om tegen je smartphone te praten maar voice control wordt steeds populairder, dus waarom niet nu starten? Android-gebruikers kunnen de Google Assistent automatisch gebruiken, iOS-gebruikers moeten de app zelf downloaden. Een verrassing is de komst van deze handige assistent niet want inmiddels zijn er een groot aantal bedrijven die nu al gebruik weten te maken van Google Assistent, in combinatie met een chatbot van de website van het desbetreffende merk.

Weet Google nu nog meer over jou?

Google Assistent is handig en verslavend, maar schrikt misschien ook af want inmiddels kan de PA op je smartphone heel wat handelingen voor je uitvoeren. Misschien denk je daardoor dat Google nu alles over je te weten komt, maar die gedachte kun je gerust opzij zetten. Google geeft niet meer dan 1:1 antwoorden op vragen die je stelt en leert hooguit van onduidelijke opdrachten, nog steeds anoniem. Verder maakt de technologie gebruik van bestaande koppelingen zoals bijvoorbeeld met een Chromecast op je TV. De opdracht “OK Google, speel The 100 af op mijn TV” zorgt ervoor dat je TV uit slaapstand wordt gehaald, Netflix wordt gekozen om daarna verder te gaan met de serie op het punt waar je bent gestopt met kijken.

Google heeft een lijst met een aantal Life Hacks opgesteld om je Google Assistent skills een boost te geven. Test ze zelf uit en bepaal dan of je zelf gebruik wilt gaan maken van deze vriendelijke PA op je smartphone. Google Home-bezitters (nu nog in het Engels) moeten wachten tot einde van het jaar. Dan zal de fysieke Google Assistent beschikbaar komen in Nederland en worden bestaande apparaten automatisch geüpdatet naar de Nederlandse taal.

1. Op reis

Google Assistent kan je helpen om jouw ideale reis te plannen of bijvoorbeeld bij het vinden van de goedkoopste tickets. Je kunt deze handige assistent ook gebruiken als reisgids bij het vinden van leuke plekjes op je reisbestemming.

“OK Google, vind de goedkoopste tickets naar New York”
“OK Google, wat zijn de leukste dingen om te doen in New York?”

2. Op het vliegveld

De grootste ergernis op een luchthaven is als je vlucht vertraagd is. De Google Assistent kan je helpen om ook het wachten iets aangenamer te maken. Vraag gewoon naar een raadsel of iets anders leuks. Hierdoor voelt je wachttijd toch wat korter.

“OK Google, ik wil iets leuks doen”
“OK Google, geef me een raadsel”

3. Tijdens het werk

Met de Google Assistent kun je eenvoudig je agenda even controleren, een herinnering instellen en ook je e-mail checken. Of wacht dacht je er van om alvast je wekker voor morgenochtend te zetten.

“OK Google, wat staat er in mijn agenda voor morgen?”
“OK Google, maak een herinnering aan: afspraak om elf uur”
“OK Google, check mijn mail”
“Ok Google, zet een wekker voor half zeven ‘s ochtends”

4. Twee biertjes alstublieft

Hoe bestel je eigenlijk twee biertjes in het Spaans? Niet getreurd want de Google Assistent kan je met behulp van Google Translate ook daarbij helpen. Ook kan ze kijken of je niet te veel betaalt op de lokale markt.

“OK Google, hoe zeg je twee biertjes in het Spaans?”
“OK Google, hoeveel is één Zwitserse franc in euro’s?”
“OK Google, hoeveel is 15% van 89?”

5. Selfie maken

Google Assistent kan je helpen bij het vastleggen van al jouw bijzondere momenten. De magic is dat je kunt vragen om de camera-app te openen om daarna direct een selfie te maken. En dat als het moet met maar één simpele vraag.

“OK Google, maak een selfie!”

6. Spelletjes spelen

Wat is leuker dan spelletjes spelen. Met Google assistent kun je natuurlijk alle antwoorden stiekem opzoeken maar of dat heel eerlijk is.. Goed het kan wel maar je kunt natuurlijk ook zelf vragen om een raadsel.

“OK Google, geef me een raadsel”
“OK Google, wie schreef de titelsong van Batman Forever?”
“OK Google, wat was er eerst: de kip of het ei?”

7. Thuis op de bank

Eenmaal thuis op de bank heb je allemaal wel een momentje dat je niet meer wil opstaan. Te lui om zelfs maar de afstandsbediening te pakken. Soms is een klein beetje hulp dan best lekker om compleet te kunnen relaxen. Hiervoor heb je wel wat gear nodig zoals bijv. een Google Chromecast

“OK Google, speel Coldplay op Google Play Music”
“OK Google, speel the hundred af op mijn TV”
“OK Google, schakel Bluetooth aan”

8. Ondeugend

Je kent het vast en zeker, na wat wijntjes kun je zo maar in een melige bui komen. Kan ook dan Google Assistent nog de leukste thuis zijn? Je zult merken een dat ze best gevat kan zijn.

“OK Google, fluister vieze woordjes”
“OK Google, hoe zie ik eruit?”
“OK Google, wie zijn jouw voorouders?”

9. Filmquiz

Je eigen filmquiz spelen kan natuurlijk ook. Het is een simpel spelletje wat altijd leuk is om te doen. Weet je het antwoord niet, dan is daar natuurlijk de Google Assistent. Of misschien weet jij juist wel meer. Ook als je een trailer wil zien kun je dit natuurlijk vragen.

“OK Google, wie schreef de titelsong van Mission Impossible?”
OK Google, wie speelde er in Iron Man?”
“OK Google, open YouTube en laat me de trailer van Batmen zien”
“OK Google, wat zijn de beste horrorfilms?”

10. Voetbal

Google is je beste vriend als het om sport gaat en weet alles van je favoriete club. Wat is die naam van die ene speler ook al weer bij Barca? Google Assistent zoekt het voor je op.

“OK Google, wat is de uitslag van PSV tegen Ajax?”
“OK Google, wat is de volgende wedstrijd in de Champions League?”
“OK Google, wie speelt er bij Barcelona?”

Google Assistent voor Apple gebruikers

Gebruikers van een Android toestel kunnen de Google Assistent via hun stem activeren met “OK Google”. Helaas is deze optie er voor iOS gebruikers nog niet. Op een iPhone moet je eerst de app openen om een vraag te kunnen stellen. Dat is duidelijk minder handig. Uiteraard kun je wel in alle gevallen ook typen maar dat haalt de lol er wel een beetje vanaf.

Google_Assistent
Google_Assistent

Google Assistent Actions

Zoals we hierboven al hebben aangegeven hebben een groot aantal Nederlandse bedrijven inmiddels applicaties (Actions) ontwikkeld waardoor je met hun kunt praten. Deze kun je opstarten met het commando “OK Google praat met PostNL” of “OK Google praat met Transavia”. Wat er daarna gebeurt moet je zelf echt even ervaren. Meer Actions on Google en andere inspiratie voor wat je met de Google Assistent kunt doen, vind je op deze website: assistant.google.com

Ontdek je zelf leuke of verassende dingen laat ze dan weten via de comments of via onze sociale media.

Foto credits header: Google Nederland/Youtube

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Google

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom