Technology21.04.2015

Virtueel huizen bezichtigen via funda


Innovatieve toepassing rondom Virtual Reality-bril

Vanaf vandaag kun je huizen virtueel bezichtigen op funda. Funda heeft hier een innovatieve toepassing rondom de Oculus Rift voor ontwikkeld. Met deze revolutionaire VR-bril met breed stereoscopisch beeld kan de makelaar potentiële kopers rondleiden door een huis zonder dat ze daar daadwerkelijk aanwezig zijn. De Oculus Rift kennen we natuurlijk uit de game wereld maar wordt nu ook steeds vaker voor andere toepassingen gebruikt.

Gemak voor makelaar, koper en verkoper

Virtueel bezichtigen via funda biedt gemak voor zowel de makelaar en de potentiële koper als de verkoper. “Een bezichtiging is een hele inbreuk op de dag”, aldus software developer Samir Boulema van funda. “Zeker een niet-succesvolle bezichtiging is uiteindelijk zonde van ieders tijd. Niet alleen van de makelaar en de zoeker, maar ook van de verkopende partij. Maar nu heeft de zoeker dankzij de virtuele bezichtiging het huis al intensief beleefd en is hij echt overtuigd geraakt van zijn keuze. Daardoor hoeft de verkoper zijn huis alleen nog open te stellen voor mensen met serieuze belangstelling.”

Vaker contact, beter advies

Volgens Boulema gaat virtueel bezichtigen voor meer contact tussen makelaar en huizenzoeker zorgen. Virtueel bezichtigen kan alleen op kantoor bij de makelaar. Net als bij een echte bezichtiging vervult de makelaar daarbij de rol van expert en adviseur. “Mensen op huizenjacht hebben nu extra reden voor een bezoek aan de makelaar. Door meer huizen in korte tijd te bezichtigen, krijgt de makelaar sneller een beeld van de wensen en behoeften van de huizenzoeker. Als hij daarop doorvraagt, kan hij beter advies geven over huizen die aansluiten bij de woonwens.”

Kosteloos beschikbaar voor volledige aanbod funda en funda in business

Funda stelt de toepassing kosteloos beschikbaar aan NVM-makelaars via de funda desk. De service geldt voor het actuele aanbod op zowel funda als funda in business. Virtueel bezichtigen is direct mogelijk voor elk object waarvan minstens één 360-graden foto is toegevoegd aan de presentatie op funda. Dat geldt nu al voor zo’n 30.000 objecten. Meerdere 360-graden foto’s met zogenaamde ingestelde ‘hotspots’ maken de beleving uiteraard groter.

Ook voor aankoopopdrachten en nieuwbouw

Makelaars kunnen van de dienst gebruikmaken voor het volledige aanbod, dus niet alleen hun eigen portefeuille. Daardoor biedt virtueel bezichtigen via funda voor makelaars ook kansen op extra aankoopopdrachten. Virtueel bezichtigen is als toepassing bovendien interessant voor nieuwbouw: een virtuele wandeling door het toekomstige huis spreekt meer tot de verbeelding dan wanneer een potentiële koper zich er een voorstelling van moet maken met plattegronden en bouwtekeningen.

Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.