Verjaardag Svalbard Global Seed Vault

Verjaardag Svalbard Global Seed Vault

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag in 2008 opent de Svalbard Global Seed Vault oftewel de wereldzadenbank op Spitsbergen.

In een mega grote loods in een berg op Spitsbergen (Noorwegen) liggen plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen opgeslagen. De wereldzadenbank wordt ook schertsend de ‘ark van Noach’ genoemd. Ieder land, volk of instituut mag gratis zaden bewaren in de kluis.

Locatie is ideaal

De zadenbank ligt 120 meter diep in een berg van zandsteen op het eiland Spitsbergen en maakt gebruik van robuuste beveiligingssystemen. De zaden zijn verpakt in speciale pakketten en verzegeld om vocht eruit te houden. De instelling wordt beheerd door NordGen. Er is niet permanent personeel aanwezig.

De locatie werd gekozen omwille van een aantal factoren die het ideaal maken als locatie: Er is geen noemenswaardige tektonische activiteit, De locatie ligt ver weg van militaire conflictgebieden, Er is een permafrost, wat helpt voor de bewaring. Als de kunstmatige koeling uitvalt duurt het weken voordat de internationaal aangewezen standaardtemperatuur van –18 °C stijgt tot de omgevingstemperatuur van het gesteente van –4 °C, De ligging 130 m boven het zeeniveau betekent dat de locatie droog blijft, zodat de zaden ook veilig zijn als de zeespiegel door het smelten van de ijskappen stijgt.

Miljoen zaden en eerste land maakt gebruik

Inmiddels zijn er ongeveer 1,5 miljoen verschillende zaadmonsters van landbouwgewassen opgeslagen. De variëteit en het volume opgeslagen zaden zal afhangen van het aantal landen dat deelneemt, er is de mogelijkheid tot het opslaan van 4,5 miljoen exemplaren.

Vijf procent van de zaden in de opslagplaats, ongeveer 18.000 monsters met 500 zaden ieder, komen van het Centrum voor Genetische Bronnen van Nederland CGN, dat deel uitmaakt van de Universiteit van Wageningen.

De eerste keer dat men beroep deed op de wereldzadenbank was in 2015. Door de Syrische Burgeroorlog was de zadenbank in Aleppo niet in staat om de opgevraagde stalen te leveren.

[foto: Jeremy Bishop on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...