Vandaag in 1972: HP lanceert eerste zakrekenmachine ter wereld

Vandaag in 1972: HP lanceert eerste zakrekenmachine ter wereld

Vorig artikel Volgend artikel

Wie deed dit niet op school vroeger? Het display van je rekenmachine ondersteboven houden om woorden te maken. 'HELEBOEL' (73083734) maar vooral 'OLIEBOL' (7083170) waren erg populair.

Dat kon allemaal voor het eerst in 1972. De HP-35 is Hewlett-Packard's eerste zakrekenmachine en 's werelds eerste wetenschappelijke zakrekenmachine: een rekenmachine met trigonometrische en exponentiële functies . Het werd in 1972 geïntroduceerd.

De HP-35 is uniek

Het apparaatje woog maar 248 gram en was 15 x 8.1 cm groot. Het kostte indertijd $395 wat een hoop geld was. Er werden er uiteindelijk 300.000 van verkocht. Dit apparaat is de voorloper van al onze rekenmachines.

De aanvankelijke led-uitlezing is veranderd in lcd, wat de levensduur van de batterijen sterk heeft verlengd; veel rekenmachines maken zelfs gebruik van een fotovoltaïsche cel, waardoor batterijen bij voldoende licht zelfs overbodig zijn geworden.

Deze rekenmachine werd gemaakt in Japan. Destijds het land dat vooropliep qua technologie. De bijnaam zakjapanner werd op deze manier geboren.

In 2007 introduceerde HP een herziene HP 35s- rekenmachine ter nagedachtenis aan het origineel.

HP_35
HP-35.

Hewlett-Packard door de jaren heen

HP, ook bekend als Hewlett-Packard, is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. HP creëert technologie die het leven voor iedereen beter moet maken. Ze hebben een portfolio van printers, pc's, mobiele apparaten, software oplossingen en diensten. Het behoort al jaren tot de top drie computerleveranciers.

En sinds 1 november 2015 is het bedrijf opgesplitst in twee aparte bedrijven: Hewlett Packard Enterprise (HPE) en HP Inc. (HPQ). De laatst genoemde richt zich nu op personal systems en printermarkt. HPE op de server-, opslag-, software- en servicemarkten.

[Fotocredits hero image: sitthiphong © Adobe Stock]
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...