Technology30.03.2017

SpaceX lanceert vannacht voor het eerst een raket nóg een keer


Historisch moment voor de ruimtevaart

Het kan een historische nacht worden, maar dan moet het wél lukken. De lancering van een Falcon 9-raket die al een keer de ruimte in is geweest en met succes is geland is uniek. Het zou de allereerste keer zijn dat een gedeelte van een raket (de eerste stage, het grote gedeelte met de grote motoren die zorgen dat het gevaarte van de grond komt) opnieuw gebruikt wordt. SpaceX, Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf zou daarmee de primeur hebben.

Als dat maar goed gaat

Gaat er echter iets mis met de lancering, dan is het sprookje beduidend minder mooi. Niet alleen zal de satelliet die de ruimte in gaat verloren gaan (met boze klanten tot gevolg), het vertrouwen in het systeem van hergebruikte raketten zal danig afnemen en dat maakt het lastig voor SpaceX om in de toekomst business te krijgen.

De raket tijdens de originele lancering , vorig jaar. <em>Foto  \u00a9 NASA - Flickr<\/em>
De raket tijdens de originele lancering , vorig jaar. Foto © NASA - Flickr

Meer risico, dus korting

Niemand wil zijn satelliet met een bouwtijd van twee, drie jaar (of erger nog: crew) in rook zien opgaan omdat de raket ontploft, dus je hebt als organisatie al ballen nodig om mee te gaan in dit experiment. De satelliet die op dit moment in de raket geladen is of wordt is er eentje van Europese satelliet-operator SES. Die hebben volgens geruchten een flinke korting gekregen omdat een gedeelte van de raket hergebruikt wordt. Hoe veel dat precies is weten we natuurlijk niet, maar het zal wel wat schelen.

Nog minder kosten

Elon Musk zit ook in spanning, maar zegt ook dat dit slechts het begin is van de weg die bewandeld moet worden om ruimtevaart echt betaalbaar te maken. Een volledige raket kost op dit moment nog zo’n 60 miljoen dollar en het kunnen recyclen van stage 1 zou een korting van 30% kunnen opleveren.

Uiteindelijk moeten ook de andere gedeeltes van de raket terugkeren om nogmaals gebruikt te worden, maar zover zijn we nog lang niet. Het blijft een beetje raar om te zien dat het gewoon commerciële partijen zijn die de ruimtevaart opnieuw aan het uitvinden zijn, maar met de ondersteuning voor ruimteprogramma’s vanuit regeringen niet meer wat het geweest was zit er niks anders op. Als de lancering lukt zal het wel een boost geven aan de ruimtevaart in zijn geheel, want dan wordt die voor iedereen goedkoper.

Maar dan moet het wel lukken. Succes, SpaceX!

[Afbeeldingen © SpaceX]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Space

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?