Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Vorig artikel Volgend artikel

Luchthaven Schiphol komt met een app die vlieglawaai voor omwonenden kan voorspellen. Dat is de uitkomst van een onderzoek uit 2019 naar de informatiebehoefte van omwonenden. Het ontdekte dat er een aanzienlijke vraag is naar voorspellingen voor het luchtverkeer. Daarom ontwikkelt Schiphol momenteel de Notifly-app.

innnovatie_lab_notifly
De Notifly-app.

Ontwikkeling met inbreng van de buren van Schiphol

Bij de ontwikkeling van Notifly hebben ze verschillende co-creatiesessies gehad en hebben ze gedegen testen gedaan met buurtbewoners. Schiphol wil tenslotte dat de app aan zoveel mogelijk van hun eisen voldoet.

Ze zijn nu begonnen met de laatste grootschalige Notifly-test met omwonenden. Iedereen die in de omgeving van Schiphol woont, kan zich via deze website aanmelden om de app te testen. Met de feedback die ze uit de test krijgen, kunnen ze de app verder verbeteren en snel daarna kunnen alle buren van Schiphol deze downloaden.

Hoe wordt het luchtverkeer voorspeld?

Je kunt de luchtverkeersvoorspelling van Notifly vergelijken met een app die je verwachte regenval laat zien. De Notifly app maakt gebruik van een speciaal voorspellingsmodel, met daarin een breed scala aan informatie zoals radargegevens en de wind- en weersomstandigheden (KNMI), om de voorspellingen zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Notifly wordt steeds beter

Apps die regen voorspellen, zijn natuurlijk niet altijd helemaal nauwkeurig. Hetzelfde geldt voor Notifly. Gelukkig is het prognosemodel van de app zelflerend; het vergelijkt de voorspellingen die het geeft met het werkelijke aantal overvliegende vliegtuigen. Was de voorspelling correct? Precies hoe onnauwkeurig was de voorspelling? Het model verwerkt al deze gegevens zodat de prognoses elke keer een beetje beter worden.

[Fotocredits - Hans © Adobe Stock]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...