Technology29.01.2019

Ruim 60 procent van drone-incidenten veroorzaakt door verlies signaal


Drones zijn populair en de beelden die je ermee kunt opnemen zijn nu eenmaal mits je een beetje kunt vliegen vaak geweldig. Veel heb je er ook niet voor nodig. Wie naar de winkel stapt kan zonder enige vorm van een vergunning een drone kopen en gaan vliegen. Ook al is er steeds meer regelgeving over het vliegen met drones en kun je al lang niet meer zo maar even je drone de lucht in sturen. Helaas crashen er ook nogal eens wat drones. Wat is de meest voorkomende reden van deze drone-incidenten en kun je je eigenlijk wel verzekeren tegen de schade als het echt mis gaat.

Uit onderzoek op basis van openbare data van drone-incidenten die sinds 2015 hebben plaatsgevonden, blijkt dat ruim 60% het gevolg is van het verliezen van het signaal tussen de afstandsbediening en de drone.

In totaal analyseerden de onderzoekers van het A.I.C. (Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum) de data van 545 incidenten waarbij drone-piloten hun drone tijdens een vlucht kwijtraakten. Van de bestuurders die hier de oorzaak voor hebben aangegeven, stelt 64% dat dit het gevolg was van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening.

Gelukkig loopt het vaak goed af, maar het uit het oog vliegen van een drone tijdens het vliegen kan wel degelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Voorbeelden waarin het volledig mis ging zijn er helaas maar voldoende.

Drone-incidenten door wind

Na het verlies van het signaal, wordt de wind vervolgens benoemd als meest voorkomende reden (25,8%). In 5,5% van de gevallen wordt tijdens het vliegen een inschattingsfout gemaakt waardoor de drone onbestuurbaar wordt, bijvoorbeeld na een botsing.

Tijdens 3% van de gevallen is het incident te wijten aan een ander technisch mankement. Tot slot is 1,7% van de drone-incidenten het gevolg van een lege batterij.

Is drone-schade te verzekeren

In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door een aansprakelijkheidsverzekeraar. Toch kun je beter zelf maar eens in je eigen polisvoorwaarden duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden. Ze stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone en soms ook aan de manier, de locatie en het tijdstip van vliegen.

Headerfoto : Pxhere CC0 Public Domain

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Drone

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

Red Bull staat erom bekend de raarste stunts uit te halen: motorcross met ijshockey, de hoogste parachutesprong maken ooit, enzovoorts. Nu is er een nieuwe challenge verschenen, want de Nederlandse Ralph Hogenbirk van Du...

Technology28.02.2024

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

Het werd al een paar dagen voorspeld: een pak sneeuw zou woensdag 17 januari mogelijk het zuiden van Nederland gaan bereiken. En hoewel weersvoorspellingen niet altijd uitkomen, was het dit keer wel raak. Tenminste, voor...

Nieuws18.01.2024

Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

En die zijn het mooist als je ze met een drone maakt
Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

AI en de elektrificatie gaan de manier waarop we autorijden veranderen. Dat hoor je de afgelopen tijd steeds vaker. Dat gaat nog steeds over autoRIJDEN. En dat terwijl de wereld al meer dan 70 jaar droomt van vliegende a...

Automotive12.01.2024

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

Eerste Deliverydrone van DJI

DJI is allesbehalve een onbekende naam in de wereld van de consumenten drones. Deze week heeft de fabrikant haar eerste echt commerciële drone gepresenteerd. De DJI FlyCart 30 is een drone met een laadvermogen van 30 ki...

Gadgets12.01.2024

Eerste Deliverydrone van DJI

De VlyCart 30 vliegt 16 kilometer met 30 kilo lading