Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Drones zijn populair en de beelden die je ermee kunt opnemen zijn nu eenmaal mits je een beetje kunt vliegen vaak geweldig. Veel heb je er ook niet voor nodig. Wie naar de winkel stapt kan zonder enige vorm van een vergunning een drone kopen en gaan vliegen. Ook al is er steeds meer regelgeving over het vliegen met drones en kun je al lang niet meer zo maar even je drone de lucht in sturen. Helaas crashen er ook nogal eens wat drones. Wat is de meest voorkomende reden van deze drone-incidenten en kun je je eigenlijk wel verzekeren tegen de schade als het echt mis gaat.
Uit onderzoek op basis van openbare data van drone-incidenten die sinds 2015 hebben plaatsgevonden, blijkt dat ruim 60% het gevolg is van het verliezen van het signaal tussen de afstandsbediening en de drone.
In totaal analyseerden de onderzoekers van het A.I.C. (Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum) de data van 545 incidenten waarbij drone-piloten hun drone tijdens een vlucht kwijtraakten. Van de bestuurders die hier de oorzaak voor hebben aangegeven, stelt 64% dat dit het gevolg was van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening.
Gelukkig loopt het vaak goed af, maar het uit het oog vliegen van een drone tijdens het vliegen kan wel degelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Voorbeelden waarin het volledig mis ging zijn er helaas maar voldoende.
Drone-incidenten door wind
Na het verlies van het signaal, wordt de wind vervolgens benoemd als meest voorkomende reden (25,8%). In 5,5% van de gevallen wordt tijdens het vliegen een inschattingsfout gemaakt waardoor de drone onbestuurbaar wordt, bijvoorbeeld na een botsing.
Tijdens 3% van de gevallen is het incident te wijten aan een ander technisch mankement. Tot slot is 1,7% van de drone-incidenten het gevolg van een lege batterij.
Is drone-schade te verzekeren
In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door een aansprakelijkheidsverzekeraar. Toch kun je beter zelf maar eens in je eigen polisvoorwaarden duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden. Ze stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone en soms ook aan de manier, de locatie en het tijdstip van vliegen.
Headerfoto : Pxhere CC0 Public Domain
Verder lezen over Drone
Gadgets03.12.2024
De toekomst van drones is vouwbaar: nieuwe DJI lekker compact
Gadgets05.09.2024
DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo
Entertainment03.09.2024
Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel
Eindshow met drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zangGadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Gadgets01.08.2024
DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI
Events24.07.2024
Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones
Gadgets04.07.2024
Deze droneshow is van een nieuw niveau
Gadgets02.07.2024