Technology14.09.2014

Robots zorgen mogelijk voor een revolutie groter dan het internet


We hebben het blijkbaar nog niet allemaal begrepen, maar rondom ons rukken de robots in snel tempo op. In de fabrieken waren ze al in grote getalen aanwezig, het is niet voor niets dat in de verwerkende industrie in de afgelopen jaren duizenden jobs verloren gingen als gevolg van de automatisering. Maar de robots staan nu ook klaar om de dienstensector te veroveren. Er is al een robot beschikbaar die als beleggingsadviseur voor een bank functioneert. En dat is maar één voorbeeld uit de velen.

Het voordeel van dit soort adviseur ligt voor de hand: de bank kan op twee oren slapen, vergissingen maken is uitgesloten. Een robot vergist zich namelijk niet. De Amerikaanse science fiction schrijver Isaac Asimov schetste jaren geleden al een wereld die door robots werd gedomineerd. Hij stelde zelfs een soort handleiding op om de verhouding tussen mensen en robots vast te leggen.

De Britse onderneming Dyson, die al bekend staat om haar innovatieve aanpak, kondigt nu haar eerste robot-‘dienstmeid’ aan. Volgens James Dyson, de oprichter van het bedrijf, is deze robot in staat om het hele huis te poetsen zonder dat u zelf een vinger uit hoeft te steken. 

En er komen nog veel meer robots op ons af, de robot-revolutie wint in snel tempo terrein.
De dag dat een robot onze auto bestuurt, ligt niet zo ver meer in de toekomst. Eigenlijk kunnen alle vervelende zaken in het leven afgewenteld worden op de schouders van een robot. Natuurlijk zal het nog even duren alvorens de robots daadwerkelijk onze huiskamer zullen inpalmen. De eerste modellen zullen nog aan kinderziekten lijden, bijsturing is vereist.

Robotisering

De Britse journalist Matthew Lynn maakt zich sterk dat de robotisering een veel grotere impact op ons dagelijks leven zal hebben dan internet. Internet heeft ons, als puntje bij paaltje komt, niet in staat gesteld om meer te kunnen dan voordien. Robots zullen echter dezelfde impact op ons leven hebben als de komst van de spoorwegen, de telefoon of de elektriciteit, die alle drie de maatschappij van toen getransformeerd hebben.

Ten opzichte van internet kan de robot 3 sterke troeven uitspelen. Robots kunnen nieuwe producten maken, ze kunnen de productie gevoelig verhogen en ze kunnen heel wat spin offs in het leven roepen. Internet heeft geen van de drie kunnen doen, of toch alleszins niet erg goed. Daarom wordt er zo veel van robots verwacht. De Dyson 360 Eye is het eerste ‘robotachtig’ product dat Dyson op de markt brengt, maar er zullen er ongetwijfeld meer volgen.

[Afbeelding via Fotolia]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Robot

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?