Robotjournalistiek bij Brandpunt+, artificiële intelligentie en slimme algoritmes

Robotjournalistiek bij Brandpunt+, artificiële intelligentie en slimme algoritmes

Is dit de toekomst van journalistiek

Vorig artikel Volgend artikel

Brandpunt (KRO), is een van de oudste tv-programma's op de Nederlandse televisie. Het programma werd van 1959 tot 1996 als actualiteitenrubriek uitgezonden. Door een herindeling van de actualiteiten- en achtergrondprogramma's keerde het opnieuw met de titel Brandpunt terug. Dit duurde tot 2018, toen de stekker opnieuw uit het programma ging.

Maar het programma verdween nooit echt en leeft inmiddels al een paar jaar verder als Brandpunt+. De redactie bestaat uit een groep jonge makers die journalistieke verhalen vertellen. Verhalen over mensen die de wereld veranderen. Verhalen die je hopelijk vertellen wat jij eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat die verandering de goede kant op gaat. Verhalen over dingen die onszelf inspireren.

Brandpunt +Eddie en armoede

Inmiddels beschikt de redactie over een uiterst slimme medewerker genaamd +Eddie, de robotredacteur. Deze virtuele medewerker ontsluit met behulp van machine-learning, artificiële intelligentie en slimme algoritmes het archief van Brandpunt rond het thema armoede. Omdat Brandpunt bijna zestig jaar op televisie is geweest beschikt de redactie over een enorme hoeveelheid reportages. Deze reportages wil +Eddie ontsluiten voor een jongere generatie.

De uiterst slimme robotredacteur kan alle audio doorzoeken, leest alle typgrafie in bewegend beeld, en probeert ook te begrijpen hoe armoede er uitziet. Als +Eddie uitgemergelde kinderen ziet in Amsterdam-Zuid dan weet zij dat het om anorexia gaat en niet om armoede. Met deze machine-learning skills doorzoekt onze journalistieke robotredacteur 442 uitzendingen tussen 1985 t/m 1995.

Als +Eddie op trefwoord zoekt vindt ze slechts 14 reportages die over armoede gaan, maar zoekt zij met haar slimme algoritmes dan vindt zij 57 uitzendingen.

+Eddie is nog steeds aan het leren

De redactie volgt nauwlettend de gevonden resultaten. Duidelijk is dat de AI van +Eddie zich nog verder moet ontwikkelen. Zo denkt +Eddie bijvoorbeeld dat een uitzending over baarmoederhalskanker over armoede gaat. Dat bij een reportage over schijnhuwelijken een man in gebrekkig Nederlands zegt...el ‘k armoede waarbij hij bedoelt ‘elkaar ontmoeten’. Daarbij weet +Eddie niet dat geestelijke armoede bij de jeugd in Rusland iets anders is dan materiële armoede. Ook het herkennen van armoede in beeld gaat nog niet vlekkeloos. Zo vindt +Eddie de verslaggever van Brandpunt armoediger dan een zwervertje op de vuilnisbelt.

Mark_Rutten
Mark Rutte is onvindbaar

Marc Rutte(n) is onvindbaar

De redactie van Brandpunt+ was ook nieuwsgierig of +Eddie iets van Mark Rutte tegenkomt in deze tijd. +Eddie wist maar liefst 14 repo’s terugkrijgen in de resultaten. Helaas was het niet onze premier maar de cameraman van Brandpunt die ook Mark Rutte heet. Mark Rutte zelf is onvindbaar, want… Marc Rutten. Jawel, de jonge onbekende Mark Rutte staat met een verkeerde spelling in het archief. Thanks to +Eddie

Wie is +Eddie

+Eddie heeft deze machine-learning skills geleerd met behulp van NPO Innovatie in samenwerking met Beeld & Geluid, Limecraft en Mobius. +Eddie heeft haar fantastische looks van This person does not exist. Uitzendingen van +Eddie kun je wekelijks vinden op YouTube en Facebook.

Foto credits en rechten : KRO/Brandpunt

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....